HRVOJE OSTRIČKI Građani su ozbiljno shvatili posebne upute za održavanje pokopa

  • Provodi li Ukop neke posebne mjere na grobljima u vrijeme ove pandemije? U kojem su vremenu groblja otvorena za građane i postoje li trenutno neka posebna/nova pravila ponašanja?

Ukop d.o.o. od početka pojave pandemije donio je Naputak za rad i postupanje u izvanrednim okolnostima COVID-19, kao i obavijesti putem letaka za pridržavanje svih uputa donesenih od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

RASPORED Napravljen je raspored zaposlenika  Ukop-a, svih službi i odjela kako bi se obavljanje radnih zadataka izvršilo na što sigurniji način kako za naše zaposlenike tako i za građane kako bismo u posebnim okolnostima građanima bili na usluzi.

Također smo odmah donijeli Protokol o postupanju u obavljanju poslova kod preuzimanja osoba preminulih uslijed zaraze virusom covid-19 i uspostavili dobru suradnju s KBC-om kod preuzimanja pokojnika. Nabavili smo zaštitnu opremu i zaštitna sredstva za naše zaposlenike usluge koji preuzimaju  preminule osobe, a također smo za preuzimanje pokojnika kod kojeg je izvjesno ili postoji sumnja da je preminuo uslijed zaraze virusom COVID-19 pripremili izdvojeno  vozilo samo za ovakvu vrstu prijevoza i ugovorili posebnu dezinfekciju. Groblja za posjet građana bila su otvorena, međutim radi socijalnog distanciranja i uputa za što manjim kretanjem i napuštanjem doma ona su bila slabije posjećena.

  • Kako se odvijaju sprovodi trenutno? Jesu li još uvijek u krugu uže obitelji ili se nešto po tom pitanju promijenilo?

Dana 20.03. 2020. godine  donesena je Odluka o načinu održavanja pogreba i posljednjih ispraćaja od strane Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u trajanju od 30 dana od dana donošenja te je dana 20.04.2020. godine donesena  Odluka o izmjenama i dopunama navedene Odluke kojom je važenje odredbi Odluke produženo do 04. 05.2020. godine. Predmetnom Odlukom propisano je da se pogreb, posljednji ispraćaj i polaganje urne održava isključivo u krugu najuže obitelji i predstavnika vjerske zajednice, poštujući upute i mjere koje donosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, također je propisano da obavijest o smrti (osmrtnica) ne smije sadržavati podatke o mjestu i vremenu održavanja pogreba, posljednjeg ispraćaja i polaganje urne i obustavljeno je organiziranje glazbenih usluga i usluga dostave cvijeća i svijeća te je propisano kako nijedan od sudionika ne smije imati povišenu tjelesnu temperaturu ni simptome akutne respiratorne infekcije.

NAPUTCI U suradnji sa Stožerom civilne zaštite Grada Osijeka, imenovani su zaposlenici Ukop-a kao ovlaštenici civilne zaštite s posebnim ovlastima i opremom koji su građanima davali naputke o ponašanju na groblju u izvanrednim okolnostima. Sukladno navedenom Ukop je odmah pristupio organiziranju rada na propisani način i zadovoljni smo suradnjom naših građana u provođenju propisanih mjera.

  • Kako funkcionira pogrebni ured? Provodite li ovdje neke posebne mjere?

U pogrebnom uredu Ukop-a gdje se ugovaraju pokopi, od početka izvanrednih okolnosti COVID-19 provodile su se posebne mjere radi zaštite naših zaposlenika i korisnika usluga. Radi mjera socijalnog distanciranja zaposlenici pogrebnog ureda odvojeni su posebnom zaštitom od pleksiglasa, a u pogrebni ured mogla su ući najviše dva člana obitelji uz držanje razmaka od najmanje dva metra, dok su ostali držeći razmak čekali na otvorenom, ispred pogrebnog ureda. Radi specifične djelatnosti i sigurnosti, zaposlenici pogrebnog ureda provjeravaju stranke (članove obitelji) putem posebnog broja Zavoda za javno zdravstvo nalaze li se u samoizolaciji ili eventualno karanteni. Naravno, sve se radnje odvijaju uz obveznu dezinfekciju ruku i prostora u suradnji s građanima.

ZAHVALA Obzirom na specifične okolnosti, svi su građani dobro prihvatili poštivanje mjera u teškim životnim situacijama, a građanima možemo zahvaliti na razumijevanju i pridržavanju svih uputa i obavijesti kod organiziranja i održavanja pokopa.

  • Vaše cvjećarne su ponovno otvorene. Koje je njihovo radno vrijeme i koje mjere zaštite ovdje provodite?

Cvjećarnice su otvorene dana 05.05.2020. godine s posebnim uputama o načinu rada i primanju stranaka sukladno preporukama Stožera civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Radno vrijeme cvjećarnica je od 7h do 17h, od ponedjeljka do subote, a nedjelja je neradna.

  • Koliko vam je trenutna situacija otežala svakodnevno poslovanje? Kakve su reakcije građana na trenutne mjere, s obzirom da gubitkom člana obitelji ionako prolaze kroz teško razdoblje?

Situacija nam je bitno otežala poslovanje jer smo, uz sve mjere koje smo proveli, morali zatvoriti dvije cvjećarnice, svesti radove u klesariji i tehničkoj službi na minimum, kako bi imali rezervne ekipe koje bi u slučaju prodora virusa među zaposlenike održale pogrebnu djelatnost. Iz toga razloga je košnja groblja bila bitno usporena te groblja nisu izgledala onako kako su izgledala inače. Napominjem da je održavanje groblja u zadnjih desetak dana dovedeno u redovno stanje.

NOVA ODLUKA Dana 04.05.2020. donesena je nova Odluka Stožera civilne zaštite RH kojom su ukinute neke mjere i donesene su Preporuke za sigurno održavanje pogreba, posljednjeg ispraćaja i polaganja urni za vrijeme epidemije COVID-19 bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te smo odmah pristupili prilagodbi novim mjerama i savjetima.

Pogreb, posljednji ispraćaj i polaganje urne održava se isključivo u krugu obitelji i predstavnika vjerske zajednice. Ožalošćena obitelj koja prisustvuje pogrebu, posljednjem ispraćaju i polaganju urne mora održavati propisani razmak od najmanje 1,5 metra između pojedinaca. Dopušteno je organiziranje glazbenih usluga i usluga dostave cvijeća i svijeća, a obavijest o smrti (osmrtnica) i nadalje ne smije sadržavati podatke o mjestu i vremenu održavanja pogreba, posljednjeg ispraćaja i polaganju urne. Posljednji ispraćaj hrvatskih branitelja održavaju se uz odavanje vojnih počasti uz pridržavanje navedenih mjera. Pogrebu, posljednjem ispraćaju, polaganju urni ne smiju prisustvovati osobe s povišenom tjelesnom temperaturom i simptomima akutne respiratorne infekcije.

  • Pridržavaju li se građani trenutnih mjera koje su kod vas na snazi? Što bi im poručili?

Građani su se pridržavali navedenih mjera, ali nisu bili zadovoljni kada se nije smjelo dostavljati cvijeće i zabranom glazbe tako da je nakon usvajanja naših prijedloga i njihove primjene situacija daleko bolja. Ovim putem zahvaljujem građanima na pridržavanju svih zadanih mjera i na razumijevanju poteškoća s kojim smo se susreli i zbog kojih su neki poslovni procesi ili usluge bile onemogućene ili usporene. Kao i do sada, molimo građane da se radi svoje sigurnosti i zdravlja pridržavaju općih higijenskih mjera i držanje razmaka između pojedinaca na pokopima i u obilasku grobnih mjesta.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2020. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s