MARIJA ŠTAMBUK ČABAJ S djetetom treba razgovarati o trenutnoj situaciji, ne plašiti ga i reći mu istinu u obliku koji dijete može prihvatiti

Marija Štambuk Čabaj, ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek

Trenutno Dječji vrtić Osijek pohađa oko 20 djece podijeljenih u svoje matične vrtiće. Roditeljima je Grad Osijek omogućio besplatan vrtić do 15. svibnja, a otvaranje vrtića zakazano je za 11. svibnja. O mjerama dezinfekcije koje provode, digitalnom upisu djece za pedagošku godinu 2020/2021 te nastavku plaćanja više govori Marija Štambuk Čabaj, ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek.

  • Koliko djece pohađa vrtić od 16. ožujka? Kako su odgojitelji raspoređeni?

Od 16. ožujka ima sveukupno 20 djece u svim dječjim vrtićima u Osijeku. U dvama objektima imamo četvero ili petero djece, a u ostalim objektima to je jedno ili dvoje djece. Svi podcentri rade i otvoreni su. Odgojitelji rade u svojem vrtiću i rade po dvoje jer djeca u njemu borave od 7 do 16 ili 17 sati, ovisi o potrebama roditelja. Nismo imali dežurne objekte – da smo usmjeravali svu djecu u jedan vrtić, već djeca mogu dolaziti u svoj vrtić, prostor koji im je poznat.

DEŽURSTVO U vrtićima gdje nema djece, imamo dežurstvo, tj. jednu odgojiteljicu. Ona prihvati dijete, u slučaju da ga roditelj dovede, a da se nije najavio. S tim da smo zamolili roditelje, ukoliko imaju potrebu za vrtićem, da se najave dan ranije zbog organizacije obroka.

  • Kako se provode mjere dezinfekcije?

Osigurali smo maske za odgojitelje i dezinfekcijska sredstva za rad. Međutim, u sredstvima koja inače koristimo za čišćenje, ima određena količina dezificijensa, kao i sanitarni plan tog čišćenja. To su posebni sapuni. Često se brišu površine koje djeca oriste. Što se tiče tog higijenskog aspekta, tu smo ionako „pojačani“ u odnosu na neke druge ustanove. Tu nema straha. Ono što je drugačije nego inače je to da smo zamolili roditelje da ne ulaze u vrtiće, već odgodjiteljica djecu prihvaća odmah kod ulaznih vrata, a na odlasku je ista procedura – roditelj preuzima dijete na ulaznim vratima.

APEL Apelirali bismo na roditelje da dovode djecu u vrtić ukoliko stvarno nemaju način da ih zbrinu jer ako dođu svi, nećemo imati mogućnosti raditi socijalnu distancu između djece.

Ono što smo svakako planirali, ukoliko se poveća broj djece, je da ne bismo miješali djecu u prostorima u kojima smo to inače činili, primjerice: ručak se ne bi provodio u blagavaonici, već bi npr. desetero djece ručalo u svojim skupinama ili bi ručali u blagavaonici, ali bi bio prisutan upola manji broj djece – npr. dvije skupine, umjesto četiri. Između dolaska skupina djece, prostor bi se provjetrio, dezinificirale bi se površine. Također bi djeca što više boravila na zraku, a u međuvremenu bi se prostor provjetravao te bi se vršila dezinfekcija u sobama. Iako je dezinfekcija na najvišoj razini, ona bi svakako bila pojačana.

  • Jeste li spremni za otvaranje vrtića koje je najavljeno za 11. svibnja? Kako će to funkcionirati? Trebaju li svi dovesti svoju djecu ili samo roditelji koji nemaju izbora?

Jesmo, spremni smo. U javnost je izašla priča da mi primamo samo djecu čija su oba roditelja zaposlena. Međutim, to nije njihova istina. S obzirom da su svi oni naši korisnici i tko radio, a tko ne radio, ja ne mislim ulaziti u tu priču i procjenjivati tko se u međuvremenu zaposlio, tko ne. Ja taj podatak nemam i to je zadiranje u osobne podatke svakog čovjeka. Realno, netko gdje oba roditelja rade, ima mogućnost zbrinjavanja djeteta, a netko gdje je npr. jedan roditelj nezaposlen, nema tu mogućnost, iz nekog razloga. Imamo jako različitih obiteljskih situacija i to nije mjerilo po kojem će se to procjenjivati i odlučivati o upisu. Opet apeliram na roditelje da djecu dovode oni koji nemaju izbora. Na taj način možemo pomoći roditeljima i omogućiti socijalnu distancu one djece čiji ih roditelji stvarno nemaju mogućnost zbrinuti. Preporuke Ministarstva još se čekaju, upute još nismo dobili, a do tada se pridržavamo onih mjera koje smo uputile našim odgojiteljicama, a sve po preporuci Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

  • Trenutno se upis djece u vrtiće za pedagošku godinu 2020/2021 odvija digitalno. Kako teku upisi?

Napravili smo aplikaciju u koju smo uključili sve podatke koje su inače roditelji morali donositi i popunjavati u papirnatome obliku. Roditelji sve podatke unose preko aplikacije i istodobno prilažu svu potrebnu dokumentaciju.

JEDNOSTAVNO Aplikacija je vrlo jednostavna i moguće joj je pristupiti putem pametnih telefona. Potvrde koje tražimo mogu se priložiti ili skrenirane ili kao fotografija. Priča o upisima ide dobro i stvarno smo se nadali da nije bilo nekakvih većih pogrešaka u samoj aplikaciji od naše strane.

Roditeljima smo dali rok od tri tjedna za upise, a inače je dva. Tako smo roditeljima dali mogućnost da stignu prikupiti sve podatke. Imaju i naš broj telefona tako da nas roditelji u svako doba mogu nazvati. Za sada imamo informaciju da upisi dobro teku i broj zahtjeva koji smo zaprimili, u skladu je s brojem zahtjeva koje smo dobivali kada su bili redovni upisi. Jako smo zadovoljni s cijelom pričom. Nakon digitalnih upisa, idu inicijalni razgovori s roditeljima i potpisivanje ugovora. Ta dva dijela upisnog postupka nešto su što traži socijalni kontakt. Prvi su na redu inicijalni razgovori na koji roditelj mora dovesti dijete da obavi razgovor s pedagogom. Tu priču ćemo raditi u trenutku kada nam Nacionalni stožer da više informacija. Gledat ćemo da to napravimo da što manje bude kontakta i da se između razgovora provjetravaju prostorije. Bilo nam je bitno da, s obzirom na veliki broj zahtjeva, barem tu papirološku priču riješimo. To je jedino što smo mogli digitalno odraditi.

  • Jeste li se suočili s kakvim problemom tijekom ovog neuobičajenog načina upisa? Imaju li roditelji kakvih nejasnoća?

Pitanja su najčešće tehničke prirode, npr. kako nešto unijeti, pa im naša službenica odgovori u kratkom roku. Dogodi se ponekad da prijava ne prođe – roditelji moraju dobiti potvrdu na mail da je prijava zaprimljena. Ponekad se ne dogodi da prime potvrdni mail, a to se riješi na način da roditelj ponovi upis nakon nekoliko sati ili preko nekog drugog preglednika. To su jedine poteškoće oko upisa s kojima su se roditelji susreli, ali sve teče glatko u 90% slučajeva.

  • Roditelji su oslobođeni plaćanja vrtića do 15. svibnja. Što će biti s plaćanjem ako se ova situacija nastavi?

Ono što možemo, po pravilniku, napraviti roditeljima jest to da im naplatimo cijenu najnižeg programa. Inače je pravilo da ako dijete 30 dana u komadu ne koristi usluge vrtića, naše računovodstvo naplati 400 kuna. Ako dijete redovno ide u vrtić, plaća 640 kuna, a ako ne ide, a događalo se da ne ide zbog bolesti, roditelj plaća 400 kuna. Za drugu polovicu 5. mjeseca roditelji bi platili polovicu najnižeg iznosa, tj. 200 kuna. S obzirom da je prvu polovicu mjeseca pokrio Grad Osijek, tj. boravak je besplatan. Za drugu polovicu svibnja, ukoliko dijete ne koristi vrtić, roditeljima bi se naplatilo 200 kuna.

  • Zbog trenutne situacije onemogućen je boravak djece u vrtićima. Možete li procijeniti kada bi se situacija mogla normalizirati?

Bez obzira na odluke Ministarstva koje dobivamo i koje ćemo dobiti za rad, vjerujem da će se povećavati broj djece kako mjere popuštaju jer će ljudi biti prisiljeni vratiti se na posao. Mislim da će i jedna od prevaga biti i 15. svibnja jer tada počinje plaćanje vrtića. Vjerujem da će to biti posljednja prevaga. Mislim da je ljudima prva prevaga da jednostavno neće imati kamo s djetetom i da će biti „prisiljeni“ voditi ga u vrtić.

  • Za kraj, Vaša poruka roditeljima u trenutnoj situaciji?

Svakako bih htjela komentirati da je važno razgovarati s djetetom o trenutnoj situaciji, ne plašiti ga, reći mu istinu, ali u obliku u kojem ju dijete može prihvatiti. Svakako je važno poučavati dijete o načinu ponašanja u trenutnoj situaciji kako bi zaštitilo sebe i druge. Mislim da djeca vrtiće dobi svakako već mogu držati određenu distancu, češće prati ruke.

TUŽNO Žalosno je što ih moramo učiti da sada ne mogu grliti prijatelje, ali u ovoj situaciji je to odgovorno.

Roditelji mogu mnogo napraviti u ovoj situaciji prije nego dijete krene u vrtić.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2020. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: