MARIO ŠAPINA Spremni smo za ponovno uspostavljanje javnoga gradskog prijevoza

Temeljem Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, od 22. ožujka 2020. privremeno je obustavljen javni gradski prijevoz, a omogućen je izvanredni. O uspostavljanju izvanrednog prijevoza, poduzetim mjerama zaštite tijekom epidemije virusa te procjeni normalizacije javnog prijevoza više govori Mario Šapina, direktor Gradskog prijevoza putnika.

  • Javni gradski prijevoz, odnosno autobusi, dostupni su samo za dolazak i odlazak s posla. Koliko građana uopće koristi tu uslugu?

Temeljem Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Gradski prijevoz putnika d.o.o. Osijek od 22. ožujka 2020. privremeno je obustavio javni gradski prijevoz na području svog operativnog djelovanja, te je za radnike koji imaju radnu obvezu i ne mogu svoj posao obavljati od kuće od 23. ožujka 2020. organizirao izvanredni prijevoz autobusima u vršnim vremenima odlaska i dolaska na posao i s posla.

OGROMAN ODMAK Trenutno uslugu javnog prijevoza koristi oko 1.100 putnika dnevno, što je u usporedbi sa uobičajenih 30.000 do 35.000 dnevno ogroman odmak.

  • Pridržavaju li se građani toga? Ima li i dalje putnika koji se žele voziti javnim prijevozom, a ne bi smjeli?

Naši su sugrađani iznimno disciplinirani, što se vidi i po malom broju zaraženih u našem gradu, pa ne možemo reći da ima puno onih koji se pokušavaju koristiti javnim prijevozom, iako za to nemaju dozvolu. Naime, od prvog smo dana jasno komunicirali s javnošću o svim našim aktivnostima, kako putem mrežnih stranica i nekoliko društvenih mreža, tako i putem ostalih medija, što je i rezultiralo poštivanjem svih pravila koja vrijede u uvjetima izvanrednog prijevoza. Naravno da se ponekad pojavi pokoji naš sugrađanin koji nije upućen u mjere Stožera CZ, no tu nastupa naše prometno osoblje na terenu, koji sugrađanima pojasne trenutnu situaciju, pa je na taj način spriječeno bilo kakvo kršenje navedenih mjera.

  • Kakvih se sve uputa građani tijekom ove pandemije trebaju pridržavati u vožnji?

Upute našim korisnicima vidno su istaknute na letku kod ulaznih vrata autobusa, na kojem stoji:
1. obvezna dezinfekcija ruku na dozatoru kod ulaznih vrata
2. obvezna prijava valjanom karticom
3. korisnik mora posjedovati PROPUSNICU koju mu je izdao poslodavac sukladno uputama Stožera civilne zaštite

  • Imate li zabilježenih kakvih nepravilnosti? Primjerice da se ljudi ne pridržavaju zadanih uputa u autobusima ili nemaju propusnicu, a voze se?

Zapravo ne, nema zabilježenih nikakvih nepravilnosti. Naši kolege na prometu imaju samo pozitivna iskustva s našim sugrađanima koji u ovoj situaciji koriste izvanredni javni prijevoz.

  • Jesu li građani zadovoljni brojem i rasporedom vožnji? Imate li povratnih informacija od građana?

GPP konstantno komunicira s građanima putem društvenih mreža i internetske stranice, pa smo i u ovoj situaciji najprije u suradnji sa Stožerom CZ odredili početni vozni red, koji je s vremenom korigiran u korist naših sugrađana koji su nam se javljali vezano uz potrebu prijevoza u određena polazna vremena. To je rezultiralo ustaljenim voznim redom u izvanrednim uvjetima, koji zadovoljava najveći mogući broj naših sugrađana koji u ovim uvjetima moraju koristiti javni prijevoz za dolazak i odlazak s posla.

  • Gdje građani mogu nadopuniti svoje personalizirane karte? Čeka li se dugo na nadopunu?

Za potrebe nadopune mjesečnih i isteklih godišnjih radničkih karata, otvoreno je prodajno mjesto u Ulici Cara Hadrijana 1 (Remiza).

Radno vrijeme: ponedjeljak – petak 10 do 15 sati.

Također, radnici mogu nadopuniti svoje mjesečne (ne i godišnje) karte i na prodajnim mjestima Tiska. Zbog toga se na nadopunu karte gotovo uopće ne čeka i na našem prodajnom mjestu nema gužve.

  • Koje je uvjete GPP morao ispuniti kako bi se uspostavio izvanredni prijevoz putnika tijekom ove pandemije?

Da bi se uopće mogao uspostaviti izvanredni prijevoz, GPP je morao osigurati određene uvjete, kao što su stalna sveobuhvatna dezinfekcija vozila koja izlaze na promet, dodatna dezinfekcija od strane zaposlenika GPP-a tijekom dnevnog prometovanja te osiguranje vozača od širenja zaraze na način da se ukinula svaka prodaja karata kod vozača.

STROGO ZABRANJENO Također, strogo je zabranjen ulaz u vozila javnog gradskog prijevoza svim kategorijama putnika koje ne koriste opće, tzv. radničke kartice, odnosno svim korisnicima koji ne posjeduju POTVRDU koju im je izdao poslodavac, a odnosi se na radnu obvezu.

  • Od utorka, 21. travnja, u vremenu od 10 do 14 sati trajat će probne vožnje tramvaja. Što to znači?

Temeljem Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Gradski prijevoz putnika d.o.o. Osijek od 22. ožujka 2020. privremeno je obustavio javni gradski prijevoz na području svog operativnog djelovanja te je organizirao izvanredni prijevoz autobusima. Tramvajska su vozila od navedenog datuma izvan pogona, a radi održavanja povoljnih tehničkih uvjeta kako na samim vozilima, tako i na tramvajskoj pruzi neophodno je povremeno obaviti probne vožnje.

Stručne službe GPP-a počet će s probnim vožnjama tramvajskih vozila od UTORKA 21. travnja 2020. u vremenu od 10 do 14 sati, a na vanjskom displeju svakog će tramvajskog vozila biti istaknut natpis „PROBNA VOŽNJA“.

MOLBA Mole se svi sugrađani da obrate pozornost na moguća tramvajska vozila u prometu te da svoje automobile ne parkiraju na tramvajsku prugu, kako bi se probne vožnje mogle odvijati nesmetano.

Ističemo kako je riječ isključivo o probnim vožnjama, a prijevoz za putnike kao i do sada će biti omogućen samo izvanrednim autobusnim linijama.

  • Možete li procijeniti kada bi se javni prijevoz trebao normalizirati?

U ovakvoj situaciji zaista je nezahvalno baviti se procjenama vezanim uz normalizaciju javnog prijevoza. Kao i do sada, pratit ćemo upute Stožera civilne zaštite i epidemioloških službi koji su jedini relevantni baviti se procjenama normalizacije života i poslovanja u RH.

Možemo samo reći da smo spremni za ponovno uspostavljanje javnog gradskog prijevoza te shodno tome ponuditi i omogućiti visoku razinu kvalitete usluge, a s ciljem zadovoljavanja širokog spektra potreba velikog broja različitih tipova korisnika.

  • Koja je Vaša poruka sugrađanima koji trenutno koriste usluge GPP-a?

Korisnicima javnog prijevoza potreban je osjećaj sigurnosti i zaštićenosti s obzirom na potencijalne sigurnosne prijetnje, kakve su nas u 2020. godini zadesile. GPP se u nesigurnim epidemiološkim uvjetima vrlo brzo prilagodio te je javni prijevoz u našem gradu i dalje jedan od najsigurnijih načina putovanja i ima središnju ključnu ulogu u funkcioniranju suvremenog društva. Cilj svakog prijevoznika u sustavu javnog gradskog prijevoza putnika, pa tako i GPP-a, trebao bi biti povećanje kvalitete javnog gradskog prijevoza, zadovoljavanje što više potreba putnika, a ne samog prijevoza od točke A do točke B, a jedan od važnijih elemenata za postizanje tog cilja je i osobna sigurnost svakog putnika, koju smo mi u ovim uvjetima u potpunosti osigurali.

STRPLJENJE Zamolit ću naše sugrađane za još malo strpljenja do ponovne uspostave cjelokupnog javnog prijevoza u Osijeku, a tada jamčimo da ćemo i na dalje imati ključnu ulogu u poboljšanju kvalitete života i osiguranju mobilnosti za sve naše sugrađane razvijajući na taj način skladan grad.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2020. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s