ŽANA GAMOŠ Veliku pažnju posvećujemo očuvanju svakog radnog mjesta

Žana Gamoš, zamjenica gradonačelnika

Zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Žana Gamoš objašnjava kako gradski sustav funkcionira u izvanrednim okolnostima, te koje su mjere poduzete kako bi se pomoglo osječkim poduzetnicima.

  • Grad Osijek za gospodarstvo je pripremio početne mjere vrijedne 18 milijuna kuna. Na koje se mjere to odnosi?

Uslijed novonastale situacije uzrokavane pandemijom bolesti COVID 19 Grad Osijek usmjerio se na zaštitu zdravlja naših sugrađanki i sugrađana, i u tim naporima partner smo lokalnim i nacionalnim mjerodavnim tijelima, s istim ciljem: zaštiti život i zdravlje. Svjesni posljedica koje će kriza ostaviti na naše gospodarstvo, veliku pažnju posvećujemo zaštiti i očuvanju svakog radnog mjesta u gradu Osijeku.

BRZA REAKCIJA Reagirali smo brzo i donijeli mjere usmjerene ka građanima i gospodarsvenicima Osijeka, u ovom trenutku vrijednosti preko 18 milijuna kuna.

Riječ je o oslobađanju plaćanja zakupa javnih površina i poslovnih prostora u vlasništvu Grada i gradskih javnih poduzeća za mjesec travanja, obustava plaćanja spomeničke rente za razdoblje 20.3.-20.5.2020., oslobađanje obveze plaćanja komunalne naknade OPG-ova, obrtnika, pravnih osoba i osoba koje obavljaju samostalnu djelatnost za poslovne prostore i građevinska zemljišta koja služe za obavljanje poslovne djelatnosti za mjesec travanj, svibanj i lipanj, jednokratna i bespovratna pomoć poduzetnicima u iznosu 1.000,00 kn po zaposleniku, oslobađanje plaćanja usluge vrtića za razdoblje 16.3.-15.5. za roditelje koji ne dovode dijete u vrtić kao i roditelje čija djeca koriste program produženog boravka u našim osnovnim školama za razdoblje dok traju mjere. Grad Osijek za vrijeme trajanja izvanrednih okolnosti neće pokretati ni prisilnu naplatu potraživanja, osim naravno u slučajevima prijetnje od zastare potraživanja.

  • Nedavno je održana 25. sjednica Gradskoga vijeća. Koje su mjere donesene za poticanja razvoja poduzetništva?

Pri kreiranju mjera usmjerenih poduzetnicama i poduzetnicima s područja grada Osijeka zadali smo si odmah na početku dva uvjeta. Kreirati mjeru koja će podrazumijevati konkretnu financijsku pomoć i prijave i povlačenje sredstava. U tom cilju, donijeli smo Dopunu općeg programa poticanja razvoja poduzetništva na području Grada Osijeka gdje smo uveli novu mjeru potpore poduzetnicima – gospodarska mjera za suzbijanje negativnih ekonomskih posljedica krize. U ovom ”prvom krugu” izdvojili smo 5,5 milijuna kuna koje ćemo kroz javni poziv usmjeriti poduzetnicima čije je poslovanje ugroženo krizom. Naslanjamo se na kriterije koje je Vlada RH definirala kroz dodjelu Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom a koju provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje. Dakle, poduzetnik sa sjedištem u Osijeku koji je dokazao da je kriza negativno utjecala na njegovo poslovanje i potpiše ugovor sa HZZom o dodjeli potpore, može sudjelovati u javnom pozivu Grada.

BESPOVRATNO Grad poduzetniku jednokratno i bespovratno isplaćuje 1.000 kn po zaposleniku. Država pomaže direktno zaposlenicima a Grad se odlučio isplatom sredstava pomoći poduzetniku u održavanju likvidnosti.

  • Koje su mjere donesene za škole i vrtiće?

Roditeljima vrtićaraca i školaraca život se u velikoj mjeri promijenio zadnjih mjesec i pol dana i razumijem da je ponekad uistinu teško kombinirati rad od kuće i brigu o najmlađima u isto vrijeme, pratiti e-nastavu, zabaviti djecu da što manje osjete posljedice uvođenja izvanrednih mjera. Kada je riječ o usluzi korištenja Dječjeg vrtića Osijek, roditelj korisnik usluga koji ne dovodi dijete u vrtić tijekom razdoblja 16.3.-15.5. oslobođen je plaćanja za navedeno razdoblje i smatra se da koristi povlasticu ne plaćanja usluge zbog korištenja godišnjeg odmora. Isto vrijedi i za Program produženog boravka u našim osnovnim školama, roditelji su oslobođeni  sudjelovanja u plaćanju za razdoblje dok traju mjere odnosno dok se ne uspostavi odgojno obrazovni rad u školama.

  • Na sjednici je usvojena i Dopuna Odluke o komunalnoj naknadi. Što to znači? Na koga se odnosi?

Donijeli smo Dopunu Odluke o komunalnoj naknadi i o oslobađanju od plaćanja komunalne naknade za vrijeme trajanja izvanrednih okolnosti uzrokovanih viruom COVID 19. Grad Osijek predložio je oslobađanje u potpunosti obveze plaćanja komunalne naknade OPG-ova, obrtnika, pravnih osoba i osoba koje obavljaju samostalnu djelatnost za poslovne prostore i građevinska zemljišta koja služe za obavljanje poslovne djelatnosti za mjesec travanj, svibanj i lipanj. Prijedlog je usvojen, na snazi je i ovo je još jedna prilika za zahvaliti svim vijećnicama i vijećnicima Gradskog vijeća Grada Osijeka na iskazanom jedinstvu i zajedništvu sa samo jednim ciljem: olakšati građanima i gospodarstvenicima život i poslovanje za vrijeme trajanja krize.

  • Javljaju li vam se poduzetnici? Što ih trenutno najviše muči i jesu li upoznati s mjerama koje je Grad donio/donosi?

S našim poduzetnicama i poduzetnicima svakodnevno smo u komunikaciji i drago nam je čuti pozitivne povratne reakcije na naše mjere usmjerene na očuvanje poslovanja i očuvanje radnih mjesta u gradu.

SLUŠAMO U isto vrijeme slušamo potrebe gospodarstvenika, situacije s kojima se suočavaju u ovim promijenjenim okolnostima poslovanja.

Uzimamo ih u obzir u kreiranju novog, budućeg kruga podrške poduzetnicima za koji ćemo osigurati dodatna financijska sredstva. 

  • Grad je uveo i maksimalne mjere štednje te je izrada rebalansa proračuna u tijeku. Što to konkretno znači?

Svjesni smo da će ova kriza potrajati i da se svi moramo prilagoditi novonastaloj situaciji, očuvati zdravlje, radna mjesta, zaštititi socijalno ugrožene sugrađane i sve napore podrediti tome. To konkretno znači da sva buduća trošenja proračunskih sredstava trebaju biti  prilagođena novim potrebama kako bi ovo razdoblje krize premostili na najbezbolniji način za sve. To podrazumijeva stroge mjere štednje, kako za Grad Osijek tako i za gradska javna poduzeća i ustanove, odustajanje od projekata i investicija koja u ovoj situaciji nisu prioritetna i nužna. Rebalans proračuna pripremamo za iduću sjednicu Gradskog vijeća i uskoro ćemo ga i prezentirati javnosti.

MOLBA Unaprijed molim građane za razumijevanje jer će možda u ovoj situaciji i novonastalim okolnostima sanacija nekih nogostupa ili održavanje manifestacija i slično pasti u drugi plan.

  • Za kraj, Vaša poruka sugrađanima?

Volim moj grad, moj Osijek, moje dobre, pametne, solidarne, tolerantne Osječanke i Osječane velikog srca!

REFERIRA SE NA:

Proračun 2020. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: