DENIS ĆOSIĆ Važno je da budemo solidarni i pomažemo jedni drugima

Denis Ćosić, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Osijek

Gradsko društvo Crvenog križa Osijek udruga je za promicanje humanitarnih ciljeva i provođenje akcija od opće koristi koja djeluje na osnovi misije i načela Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i uživa posebnu zaštitu i skrb Republike. O uslugama koje pružaju u vrijeme pandemije korona virusa, suradnji sa Stožerom civilne zaštite Grada Osijeka te funkcioniranju u izvanrednim okolnostima govori Denis Ćosić, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Osijek.

 • Je li se broj korisnika usluga Gradskog društva Crvenog križa povećao s obzirom na trenutnu pandemiju korona virusa? Za koliko i u kojem segmentu?

Broj korisnika usluga Gradskog društva Crvenog križa Osijek povećan je sukladno povećanim potrebama stanovništva u trenutnoj situaciji. Povećan je broj korisnika pučke kuhinje Gradskog društva Crvenog križa Osijek za novih 20 korisnika.

KRITERIJI Osim korisnika koji na osnovu prava iz socijalne skrbi besplatno dobivaju topli obrok iz sredstava Grada Osijeka, povećan je i broj korisnika kojima se topli obrok iz pučke kuhinje, prema utvrđenim kriterijima dostavlja, uz plaćanje.

Riječ je o starim, bolesnim i nemoćnim osobama, članovima Crvenog križa, koji žive sami te si ne mogu osigurati kvalitetan dnevni obrok, a nemaju pravo na besplatan topli obrok.

 • Koje sve usluge/pomoći trenutno pružate? Je li vam opseg posla dijelom izmijenjen-proširen, s obzirom na trenutnu situaciju?

Uz redovne neprekinute usluge dostave gotovih obroka iz pučke kuhinje stanovništvu u potrebi, GD Crvenog križa Osijek otvorilo je telefonsku SOS liniju za uslugu dostave lijekova i proizvoda za održavanje zdravlja te nužnih namirnica kako bi omogućili starijim osobama i osobama slabijeg imuniteta da poštuju upute Nacionalnog stožera civilne zaštite i izbjegavaju odlaske na javna mjesta.

SAMCI Usluga se odnosi isključivo na starije osobe i osobe slabijeg imuniteta koji su sami i nemaju pomoć od obitelji ili druge osobe.

Ova je usluga besplatna, dok lijekove i proizvode za zdravlje i nužne namirnice korisnici usluge sami plaćaju. Uz SOS telefon, Hrvatski Crveni križ otvorio je besplatni jedinstveni telefonski broj za psihosocijalnu podršku 0800 1188. Jedinstvena telefonska linija je dežurna 24 sata za pružanje psihosocijalne podrške osobama u samoizolaciji ili karanteni te svima koji osjećaju zabrinutost u vezi situacije s epidemijom koronavirusa. Za područje Osječko-baranjske županije telefon za psihosocijalnu podršku vodi GD Crvenog križa Osijek.

PRILAGOĐEN RAD Također, rad pučke kuhinje s ciljem zaštite zdravlja korisnika prilagođen je trenutnim uvjetima te je od 17. ožujka 2020. uvedena nova linija dostave obroka za 28 korisnika pučke kuhinje koji su do tada dolazili po svoj obrok, a kojima je usluga pripreme i dostave gotovih obroka financirana sredstvima Grada Osijeka.

Naše redovne aktivnosti kao što su radionice po školama, edukacija stanovništva iz programa prve pomoći, dežurstva ekipa prve pomoći, akcije mjerenja tlaka i šećera za starije osobe, rad socijalnog servisa, te rad sa strankama trenutno su obustavljene. Važno je napomenuti da se akcije dobrovoljnog davanja krvi i dalje redovno održavaju prema prilagođenom rasporedu poštujući sve upute i mjere o higijenskim standardima, socijalnoj distanci i svim ostalim uputama za siguran način provođenja akcija davanja krvi.

 • Za koje se skupine društva brinete? Kojih je skupina društva koje trebaju vašu pomoć najviše?

Trenutno su naše usluge usmjerene najviše na starije osobe i osobe sa slabijim imunitetom te socijalno-ugroženo stanovništvo. Također, usluge su usmjerene i na opću javnost putem pružanja psihosocijalne podrške osobama u samoizolaciji ili karanteni te svima koji osjećaju zabrinutost u vezi situacije s epidemijom koronavirusa.

 • Prošlog je tjedna u dvorani Gradski vrt postavljeno 200 kreveta u slučaju velikog broja zaraženih. Što je sljedeće ako toliko kreveta ne bude dovoljno? U kojem ste vidu pomoći građanima na raspolaganju (odnosi se na one koji budu zbrinuti u dvorani)?

GD Crvenog križa Osijek dio je operativnih snaga civilne zaštite i predstavlja logističku pomoć i podršku u kriznim situacijama.

POMOĆ Proteklog tjedna prema uputama Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije i Stožera Civilne zaštite Grada Osijeka osigurali smo i postavili krevete u dvorani Gradski vrt, a osigurana je i potrebna posteljina.

Sve daljnje aktivnosti provodit ćeMO sukladno uputama Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka.

 • Koliko je volontera i zaposlenika dostupno tijekom pandemije? Što spada u njihov opis posla?

Trenutno je u aktivnosti GD Crvenog križa Osijek uključeno 39 djelatnika i oko 40 volontera koji su raspoređeni u prethodno navedene aktivnosti dostave gotovih obroka iz pučke kuhinje, te javljanja na SOS telefon i pružanje usluga dostave lijekova i proizvoda za zdravlje i nužnih namirnica.

PSIHOSOCIJALNA POMOĆ Dio je volontera odgovarajuće struke uključen i u pružanje psihosocijalne podrške na telefonskoj liniji.

Svi volonteri prolaze potrebne edukacije za provođenje navedenih aktivnosti sukladno svim uputama i donesenim mjerama nadležnih institucija, prvenstveno Nacionalnog stožera civilne zaštite i Zavoda za javno zdravstvo.

 • Grad Osijek Gradskom društvu Crvenog križa osigurao je tri automobila na električni pogon. Za što će se oni koristiti?

Električni automobili u slučaju potrebe koristit će se za mobilne timove, djelatnike i volontere koji vrše uslugu dostave lijekova i proizvoda za zdravlje te nužnih namirnica osobama u potrebi.

 • Blisko surađujete sa Stožerom civilne zaštite Grada Osijeka. Kako ste zadovoljni tom suradnjom?

GD Crvenog križa Osijek dio je Stožera civilne zaštite Grada Osijeka te postupa sukladno uputama. Suradnja je iznimno profesionalna, a informacije su pravovremene i jasne.

 • Potrebujete li još volontera? U kojem segmentu pružanja usluga? Kako vam se mogu javiti?

Imamo uistinu veliku bazu volontera koji su prošli brojne edukacije i spremni su za djelovanje u kriznim situacijama, a mreža volontera raspoređena je na cijelom području našeg djelovanja, što se odnosi na područje grada Osijeka i općina Antunovac, Čepin, Erdut, Ernestinovo, Šodolovci, Vladislavci i Vuka.

Imajući na umu i mogućnost dodatnog povećanja potrebe za uslugama koje su dostupne putem našeg SOS telefona, 16. ožujka na našim mrežnim stranicama i društvenim mrežama objavljen je on-line obrazac za iskaz interesa za volontiranje za potencijalne nove volontere.

NOVA BAZA VOLONTERA Obrazac je popunilo preko 350 sugrađana koji su svoje slobodno vrijeme stavili na raspolaganje GD Crvenog križa Osijek. Formirana je baza novih volontera od kojih je dio već uključen u aktivnosti, a ostale ćemo telefonski kontaktirati sukladno potrebama.

S obzirom na veliki broj prijavljenih volontera, prijave putem on-line obrasca trenutno su zatvorene. Ukoliko bude potrebe ponovno ćemo aktivirati obrazac o čemu ćemo sugrađane obavijestiti putem naše web stranice i društvenih mreža.

 • Kako vam se sugrađani u potrebi mogu javiti?

Svoje potrebe za dostavom lijekova i proizvoda za zdravlje te nužnih namirnica sugrađani mogu prijaviti putem SOS telefona 031/494-062 od ponedjeljka do petka od 8.00 do 14.00 sati.

PODRŠKA Ukoliko im je potreban razgovor i podrška mogu nazvati besplatni jedinstveni telefonski broj za psihosocijalnu podršku 0800 1188.

Jedinstvena telefonska linija je dežurna 24 sata za pružanje psihosocijalne podrške osobama u samoizolaciji ili karanteni te svima koji osjećaju zabrinutost u vezi situacije s epidemijom koronavirusa.

 • Preuzeli ste i telefonski broj za besplatnu psihološku pomoć? Koliko osoba je dostupno sugrađanima? Javljaju li se sugrađani? Što ih najviše muči?

Za pružanje psihosocijalne podrške putem besplatne telefonske linije imamo na raspolaganju 21 osobu. Riječ je o educiranim djelatnicima i volonterima odgovarajuće struke (psiholozi, pedagozi, defektolozi) koji su okupljeni u tim koji odgovara na pozive osoba na području Osječko-baranjske županije.

IZOLACIJA Na besplatnu liniju za psihosocijalnu podršku do sada se javila 51 osoba. Riječ je o osobama koji se nalaze u samoizolaciji ili karanteni te drugim sugrađanima koji osjećaju zabrinutost u vezi situacije s epidemijom koronavirusa.

Najčešće je riječ o emocijama koje se odnose na tugu, samoću, zabrinutost, stres i ostalim emocijama koje je potpuno očekivano i normalno imati u ovakvoj situaciji.

 • Za kraj, Vaša poruka sugrađanima?

U ovoj izazovnoj situaciji u kojoj se nalazimo iznimno je važno slušati upute Nacionalnog stožera civilne zaštite i drugih stručnjaka, poštivati sve propisane mjere i preuzeti odgovornost za sebe i svoju zajednicu te dijeliti informacije isključivo iz službenih izvora.

Važno je i da stanovništvo bude solidarno, da pomažemo jedni drugima, da potaknemo dobrosusjedsku pomoć i brinemo o našim starijim sugrađanima, a osobito je važno da to radimo na siguran način poštujući sve upute i mjere zaštite.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2020. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: