DRAŽEN ALERIĆ Nadam se da ćemo jednog dana o Kazališnom maratonu govoriti kao i o Osječkom ljetu kulture

Dražen Alerić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Osijeka

Kazališni maraton – kulturna manifestacija koju organizira Grad Osijek, održat će se po drugi puta. Od 6. do 8. ožujka 2020. Osječanke i Osječani uživat će u kvalitetnom i kulturno raznolikom dramskom programu. Osim za odrasle, Kazališni maraton namijenjen je i najmlađima. O drugom kazališnom maratonu, ali i Koncertnom ciklusu grada, govori pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Dražen Alerić.

  • Od 6. do 8. ožujka 2020. po drugi se puta održava Kazališni maraton. Riječ je o kulturnoj manifestaciji u organizaciji Grada, koja je osmišljena s ciljem obogaćivanja kulturnog života Osijeka. Grad je za ovu manifestaciju iz proračuna izdvojio 200.000 kuna. Što gledatelji mogu očekivati ovoga puta?

Ove se godine Kazališni maraton održava na tri lokacije – u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića, Hrvatskom narodnom kazalištu, te u Barutani. Upravo će se u Barutani odigrati praizvedba drame „Buđenje“ koja je trebala biti izvedena na prošlogodišnjem Osječkom ljetu kulture. Do sada to nismo imali, ali evo, poklopilo se zbog nekih drugih situacija.

15 PREDSTAVA Ukupno će se tijekom tri dana odigrati 15 predstava, što osječkih što gostujućih kazališta iz zemlje i inozemstva.

Proračunski iznos je isti kao i prošle godine, a svakako nam je želja da se on poveća tijekom narednih godina. Nadam se da ćemo jednog dana o ovoj manifestaciji govoriti kao i o Osječkom ljetu kulture, tradicionalnom kulturnom simbolu grada.

  • Ulaznice se prodaju po simboličnoj cijeni od 10 i 30 kuna. Očekujete li dobru posjećenost?

Da, ulaznice za dječje predstave su 10, a za predstave za odrasle su 30 kuna. Simbolična je to cijena na koju građani dobro reagiraju, tako da očekujemo da će, kao i prethodne godine, sve ulaznice biti rasprodane. Nakon prošlogodišnjeg maratona imali smo samo pohvale. Svi su sretni što se pokrenula jedna nova manifestacija i što se u konačnici nastavlja.

  • Kako ste za ovogodišnji maraton birali repertoar?

Isto kao i prethodne godine. U kontaktima i preporukama Dječjeg kazališta i HNK, te kao i za Osječko ljeto kulture, kada nam pristižu prijedlozi.

PATKICA Sve su dječje predstave ove godine vezane uz lik patkice.

Zato smo i imali one patkice na glavnom gradskom trgu i ispred Dječjeg kazališta koje su najavile Pačju KVAdrilogiju, a za naše ćemo najmlađe sugrađane, posjetitelje Pačje KVAdrilogije, imati još iznenađenja.

  • Još jedna važna kulturna manifestacija koja se već godinama održava u gradu, svakako je Koncertni ciklus Grada – osječka glazbena srijeda. Za ovu je manifestaciju iz proračuna izdvojeno 180.000 kuna. Što sugrađani mogu očekivati ove godine?

Najvažniji klasični koncertni događaji u gradu obuhvaćeni su Koncertnim ciklusom Grada, ciklusom glazbenih gostovanja eminentnih hrvatskih i inozemnih solista i ansambala. Osim gostovanja domaćih i stranih glazbenika, Koncertni ciklus grada daje priliku mladim umjetnicima da u javnom nastupu pokažu svoja prva skladateljska i izvedbena postignuća.

GOSTOVANJA U ovogodišnjoj (2019./2020.) koncertnoj sezoni planirano je dvadesetak koncerata ozbiljne glazbe. Od prošle sezone održavamo koncertna gostovanja i u drugim gradovima Županije – Đakovu, Našicama, Belom Manastiru i Valpovu.

Svi su koncertni besplatni za građane, a odaziv je odličan. Osijek nedvojbeno ima publiku koja voli koncerte ovakve vrste, tako da mi, što se tiče posjećenosti, više nismo iznenađeni, nego smo zadovoljni.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: