VLASTA ŠKORAK Samozapošljavanje je najvažnija faza rehabilitacije osoba s invaliditetom

Udruga za promicanje inkluzije (UPI) je nevladina, neprofitna i humanitarna organizacija osnovana u Zagrebu u listopadu 1997. godine. Aktivnosti Udruge temelje se na filozofiji inkluzije, prema kojoj osobe s intelektualnim teškoćama imaju pravo biti ravnopravni i aktivni članovi društva. Svoje podružnice imaju diljem Hrvatske pa i u Osijeku. O projektima udruge, suradnji s Gradom te ostalim aktivnostima Centra govori Vlasta Škorak, voditeljica osječkog Centra za inkluziju.

  • Osječki centar za inkluziju za projekt „Zapošljavanje uz podršku osoba s intelektualnim poteškoćama“ iz proračuna je grada Osijeka u 2019. godini dobio 8.550kuna. O kakvom je projektu riječ i koliko je osoba u njemu sudjelovalo? Gdje se projekt provodio?

Zapošljavanje uz podršku je vid potpomognutog zapošljavanja, a odnosi se na plaćeni posao koji obavlja osoba s intelektualnim teškoćama u redovnoj radnoj sredini, uz podršku i praćenje radnog asistenta.

CILJ PROJEKTA Osnovni je cilj potpuna uključenost osoba s intelektualnim teškoćama u život zajednice, a takvu potpunu uključenost omogućava samozapošljavanje, kao posljednja i najvažnija faza rehabilitacije osoba s invaliditetom.

U projekt je bilo uključeno deset odraslih osoba s intelektualnim teškoćama korisnika Osječkog centra za inkluziju koji su pohađali edukaciju kroz radionicu „ Pripreme za svijet rada“, te praktičnu obuku za rad u poljoprivredi te  deset odraslih osoba istog Centra koje su već obavljale radne aktivnosti, kojima smo pružili podršku u nastojanju da i dalje kvalitetno udovoljavaju zahtjevima radnog mjesta. Projektom su bile obuhvaćene i osobe koje su ranijih godina obučene za rad u poljoprivredi koje su 2019. angažirane za rad na našem poljoprivrednom gospodarstvu a dio njih radio je na sezonskim poslovima i na drugim poljoprivrednim gospodarstvima.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što je on utrošen? Koliko vam je on pomogao u realizaciji projekta?

Dobivenim iznosom nismo u potpunosti zadovoljni jer je on pokrio  samo dio troškova projekta te smo razliku snosili sami. Novac smo potrošili na: dio plaće  za izvoditelja projektnih aktivnosti, troškove javnog prijevoza korisnika, te njihovu zaštitnu odjeću i obuću, sredstva za rad i dio režijskih troškova. Dobiveni iznos nam je značajno pomogao u realizaciji projekta.

 

  • Provodite li još neke projektne aktivnosti, osim gore spomenutog?

Osječki centar za inkluziju pruža uslugu smještaja u stanu ili kući manjoj skupini odraslih osoba s intelektualnim teškoćama uz dnevno stručno praćenje i podršku u njihovom svakodnevnom životu.Tijekom 2019. godine pružala  se stručna podrška za 39 korisnika koji žive u 8 stambenih zajednica na području grada Osijeka i 1 stambenoj zajednici u selu Karanac u Osječko-baranjskoj županiji.

PODRŠKA Podršku im, osim u stanovanju, pružamo u organizaciji radnih i kreativnih aktivnosti, aktivnostima slobodnog vremena i samozastupanja.

 

  • Koliko članova broji vaša udruga? Gdje se okupljate? Tko vam se sve može pridružiti?

Naša udruga broji 60 članova od kojih je 39 osoba s intelektualnim teškoćama, 16 zaposlenika te vanjski suradnici, prijatelji i rodbina naših korisnika.

Okupljamo se na adresi našeg sjedišta u Sv. Ane 8 gdje naši korisnici uključeni od 9 do 15 sati u Kreativnoj radionici.

DOBRODOŠLI Pridružiti nam se mogu svi sugrađani koji nas žele upoznati, a uz određene edukacije dobrodošli su nam i volonteri.

  • Koji su drugi izvori prihoda udruge?

Temeljem ugovora s ministarstvom nadležnim za socijalnu skrb financiramo pružanje usluge stanovanja uz podršku u zajednici.

  • Kako ocjenjujete suradnju s Gradom? Pomaže li Grad Osijek rad vaše udruge na još neki način?

Već niz godina s gradom Osijekom dobro surađujemo. Osim javljanja na natječaje sudjelujemo i u drugim aktivnostima koje organizira grad Osijek, kao što je npr. sajam udruga, sajam zdravlja i sl.

  • Grad Osijek je ponovno  dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost proračuna važna?

Smatramo da je transparentnost proračuna važna kako bi ljudi znali na što odlaze sredstva koja svi uplaćujemo.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s