IVANA MALTAŠIĆ Naše aktivnosti provodimo u najmodernijoj dvorani u regiji

Ivana Maltašić, tajnica Gimnastičkog društva "Osijek - Žito"

Davne 1896. godine osnovan je “Hrvatski sokol”, a utemeljitelji su bili dr. Ante Pinterović i Adam pl. Reisner. To je bio početak onoga što je sada jedan od promicatelja osječkog sporta i grada Osijeka – “Gimnastičko društvo Osijek”. Danas Gimnastičko društvo „Osijek-Žito“ čine iskusni treneri i vrsni gimnastičari, višestruki osvajači europskih i svjetskih medalja. O aktivnostima tijekom 2019. godine, uspjesima kluba i suradnji s Gradom govori Ivana Maltašić, tajnica Društva.

  • Iz gradskog je proračuna za Gimnastičko društvo „Osijek – Žito“ u 2019. godini izdvojeno 376.444,00.00 kuna. Jeste li zadovoljni tim iznosom? U što je on utrošen?

Sretni smo što smo svojim kontinuirano dobrim rezultatima iz godine u godinu vrednovani kao jedan od najuspješnijih klubova u Gradu i Županiji, a to je sigurno snažan poticaj za sve nas u GD Osijek – Žitu da nastavimo i dalje raditi čim kvalitetnije i bolje.
Iznos koji smo dobili u 2019. godini ne bi nam bio dovoljan za pokrivanje svih izdataka koji su nastali tijekom godine – tu su plaće 15-ak trenera, sportske stipendije i naknade, troškovi odlaska na pripreme i natjecanja, nabava opreme i rekvizita, administrativni troškovi poput usluga knjigovodstva i bankarstva kao i niz ostalih troškova natjecateljskog programa (troškovi dodatne prehrane i vitamina, odlasci na fizioterapiju i slično).

DODATNO Ostatak sredstava osigurali smo kroz ostale programe sufinanciranja iz proračuna Grada i Županije, kao i iz članarina naših članova.

  • Koliki je iznos potreban za funkcioniranje vašeg kluba na godišnjoj razini?

Iznos potreban za provedbu redovne djelatnosti našeg kluba iz godine u godinu varira. Govorimo o okvirnom iznosu od 2.5 milijuna kuna, a uključuje plaće čak 15-ak trenera i stručnih suradnika, troškovi edukacija i usavršavanja naših trenera i administrativnog osoblja,  troškove sportskih stipendija i naknada te odlaska na pripreme i natjecanja, nabava opreme te dodatne troškove vezane uz vrhunski natjecateljski program (vitaminizacija, masaže, fizikalna terapija i slično). 

DOBRO WORLD CUP Navedena sredstva ne uključuju troškove organizacije DOBRO World Cupa Osijek, jedne od 10-ak službenih etapa Svjetskog gimnastičkog kupa u svijetu. Organizacija ove velike sportske manifestacije financira se iz dodatno osiguranih sredstava iz javnih izvora te realnog (gospodarskog) sektora te vlastitih sredstava.

  • Koji su vam drugi izvori prihoda?

Osim sufinanciranja iz proračuna Grada i Županije, od ostalih izvora prihoda možemo izdvojiti prihode ostvarene naplatom članarina. Također, trudimo se aplicirati na što više natječaja i javnih poziva te tako osigurati potrebna sredstva za naš rad i daljnji razvoj osnovne vježbalačke djelatnosti kluba.

  • Koliko članova brojite? Kako su oni raspoređeni?

Trudimo se kontinuirano promovirati naše aktivnosti među građanstvom i što veći broj djece i odraslih animirati na bavljenje sportom i sportskom rekreacijom. Naši članovi raspoređeni su u nekoliko rekreativnih gimnastičkih programa – najveći broj članova čine djeca, a nakon njih tu su odrasli vježbači, rekreativci zrelije životne dobi (umirovljenici) te mališani koji treniraju u sklopu programa korektivne gimnastike.

  • Tko vam se sve može pridružiti?

Svi koji su zainteresirani početi ili nastaviti aktivno živjeti, naši su potencijalni članovi i bilo bi nam iznimno drago da što više Osječana, svih dobnih skupina, prepozna GD Osijek – Žito kao mjesto svoje rekreacije. Imamo veliku sreću svoje aktivnosti provoditi u najmodernijoj dvorani u regiji i trudimo se kontinuirano poboljšavati naše programe, osvježavati treninge i uvoditi novitete koji će razveseliti naše članove.

  • Kako ocjenjujete suradnju s gradom Osijekom? Pomaže li grad rad vašeg kluba na još neki način?

PUNA PODRŠKA Suradnju s gradom Osijekom ocjenjujemo kao vrlo dobrom i imamo punu podršku institucija u provedbi naših aktivnosti i na tome se iskreno zahvaljujemo.


Tu je i naša dugoročna opredjeljenost vrhunskim sportskim ostvarenjima kroz nastupe na najprestižnijim sportskim natjecanjima i nadamo se da će nam Grad Osijek trajno pružati potporu u ostvarenju tog cilja.

  • Koji su najveći uspjesi koji su članovi vašeg kluba postigli u 2019. godini?

2019. godinu naše Društvo može pamtiti kao jednu od uspješnijih. Iznimno smo ponosi na naša 2 seniora i sve ono što su napravili u prošloj godini – Robert Seligman uzeo je zlato na DOBRO World Cupu što je njegov dugogodišnji san i želja, a mladi Aurel Benović pokazao se kao netko na koga hrvatska i svjetska gimnastika mogu ozbiljno računati – broncom u Koperu i zlatom u Mersinu dokazao je da njegovo vrijeme tek dolazi.

  • Grad Osijek ponovno je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, važna transparentnost proračuna?

Transparentnost proračuna iznimno je važna za sve dionike jer proračunska sredstva su sredstva građana. Transparentnim prikazom raspodjele i potrošnje tih sredstava pokazujemo da se ista i troše namjenski za ostvarenje zacrtanih ciljeva, a na boljitak svih građana našega Grada.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: