ŽELJKO BOSILJ Projektom smo osigurali edukaciju i socijalizaciju osoba sa senzoričkim oštećenjima

Željko Bosilj, predsjednik Udruge gluhoslijepih osoba grada Osijeka i Osječko-baranjske županije

Udruga gluhoslijepih osoba grada Osijeka i Osječko-baranjske županije nestranačka je i neprofitna organizacija osnovana 2006. godine u Osijeku. Osnovni je cilj udruge osobe s gluhosljepoćom aktivno i potpuno uključiti u društvenu zajednicu. O projektima „Vidjeti drugim očima“, kao i ostalim projektima i aktivnostima udruge te suradnji s gradom Osijekom govori Željko Bosilj, predsjednik udruge.

  • Udruga gluhoslijepih osoba grada Osijeka i Osječko-baranjske županije za projekt “Vidjeti drugim očima” iz proračuna je grada Osijeka u 2019. godini dobila 12.375,00 kuna. O kakvom je projektu riječ i koliko je osoba u njemu sudjelovalo? Gdje se projekt provodio?

Projekt se provodio na području Osijeka, većinom u prostorijama udruge. U njemu je sudjelovalo tridesetak osoba, a projektom se osigurala edukacija i socijalizacija osoba sa senzoričkim oštećenjima na svakodnevnoj bazi te njihovo osposobljavanje za samostalno provođenje svakodnevnih aktivnosti i socijalnu uključenost u društveni život.

RADIONICE U sklopu projekta održao se niz radionica (individualni i grupni rad) samostalnog življenja te radionice koje se odnose na područje zdravlja, opće informiranosti gluhoslijepih osoba te različite teme vezane uz poboljšanje kvalitete svakodnevnog života, predavanje o njihovim pravima, pružanje pomoći u ostvarivanju prava i u zadovoljavanju osnovnih životnih potreba.

Također se osiguralo tjedno druženje gluhoslijepih osoba gdje su mogli razmijeniti svoja iskustva i doživljaje. Korisnici su, uz podršku intervenora i prevoditelja u komunikaciji, kretanju i primanju informacija o okolini, ostvarili samostalnost, uključenost u zajednicu, dostupnost informacijama te svakodnevnim aktivnostima.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosima? U što se on utrošio? Koliko vam je on pomogao u realizaciji projekta?

Dobivenim smo sredstvima zadovoljni, a novac je utrošen na potrebnu opremu za održavanje radionica (npr. sitni inventar), organiziranje edukativnih i socijalizacijskih aktivnosti. Umnogom je pomogao tako što je poboljšao kvalitetu provedbe projekta.

  • Provodite li još neke projekte i aktivnosti, osim gore spomenutog?

Da, provodimo trogodišnji program „Prevoditelj za gluhoslijepe osobe – nacionalni program osiguravanja uključenosti gluhoslijepih osoba“, radimo na senzibilizaciji građanstva, djece i mladih za osobe s gluhosljepoćom, poučavamo gluhoslijepu, gluhu i nagluhu djecu osnovama hrvatskoga znakovnoga jezika, organiziramo informativno-kulturne, sportsko-rekreativne aktivnosti za korisnike…

PARTNERI U 2019. godini kao partneri sudjelovali smo u provedbi projekata i programa Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba „Dodir“ („Jačanje socijalnog uključivanja gluhoslijepih građana RH kroz daljnji razvoj i povećanje usluga prevoditelja hrvatskoga znakovnoga jezika“).

Naši su korisnici sudjelovali i u izvedbi interaktivne predstave „Neshvaćeni i zanemareni“ (nositelj projekta: Savez „Dodir“), s kojom su osim u Osijeku, nastupili i u Varaždinu, Splitu i u Zagrebu. Partneri smo bili i Ženskoj udruzi „Izvor“ na projektu POKRENI, u sklopu kojeg se održala, u prostorijama naše udruge, višednevna edukacija o radu s gluhoslijepim osobama za stručnjake koji rade s marginaliziranim skupinama, a održala ju je dr. sc. Sanja Tarczay.

  • Tko vam se sve može pridružiti?

Kao i uvijek u aktivnosti udruge mogu se uključiti sve osobe sa senzoričkim oštećenjima te svi zainteresirani građani dobre volje.

  • Koji su drugi izvori prihoda udruge?  

Izvori financiranja udruge su na državnoj razini Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, a na regionalnoj Osječko-baranjska županija. Projekte udruge (su)financirali su i Hrvatska elektroprivreda d.d., Unikom d.o.o., građani… Krajem godine udruga je primila i donaciju od Rotary Club Osijek u iznosu od 10.000,00 kuna za provođenje aktivnosti.

  • Kako ocjenjujete suradnju s gradom Osijekom? Pomaže li grad Osijek rad vaše udruge na još neki način?

Grad Osijek pomaže rad naše udruge. Npr. 2016. godine prihvatio je pokroviteljstvo proslave 10. obljetnice udruge.

IZVRSNA SURADNJA Upravni odjel za socijalnu skrb i zdravstvo, s kojim najviše surađujemo, uvijek se odazove na različite događaje i manifestacije koje organizira ili suorganizira naša udruga, a do sada je uvijek dao suglasnost za zapošljavanje nezaposlenih osoba kroz program javnih radova.

  • Grad Osijek je ponovno dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost važna?

Načelo transparentnosti vođenja proračuna trebalo bi biti najviši prioritet – uvijek i na svim razinama.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: