SRĐAN FERENČAK Potrebno je poticati i osnaživati programe i projekte usmjerene budućim naraštajima

Srđan Ferenčak, voditelj projekta udruge ISKRA waldorfska inicijativa

Udruga ISKRA waldorfska inicijativa osnovana je s misijom djelovanja za opće dobro, prvenstveno kroz odgojno-obrazovnu djelatnost, ali i kroz kulturu te samoodrživi razvoj. Osnovana je 2015.g. i danas nosi status „udruge od posebne važnosti za Grad Osijek u radu s djecom i mladima na području odgoja i obrazovanja“. O njihovim projektima „Roditelji zajedno“ te „Održi SE“, ostalim aktivnostima udruge te suradnji s gradom Osijekom govori Srđan Ferenčak, voditelj projekta.

  • ISKRA Waldorfska inicijativa za projekt “Održi SE” iz proračuna je grada Osijeka u 2019. godini dobila 6.500 kuna, a za projekt “Roditelji zajedno” 22.700,00 kuna. O kakvom je projektima riječ i koliko je osoba u njima sudjelovalo?

Roditelji zajedno projekt je koji omogućuje podršku roditeljima putem seminara, radionica, foruma i festivala. Tijekom četiri godine provedbe kroz edukaciju je prošlo preko 1000 sudionika.

Održi SE projekt je koji implementira sadržaje i metodiku održivog razvoja u redovno osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje.

EDUKACIJA Naša „Učionica održivog razvoja“ u Tvrđavici edukacijska je platforma za terenske nastave i koristi se tijekom sunčanih dana. Kroz projekt je prošlo 70 djece i mladih.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosima? Koliko su vam oni pomogli u realizaciji projekata?

Zadovoljni smo, iako smatramo da je potrebno dodatno poticati i osnaživati programe i projekte usmjerene budućim naraštajima.

  • Provodite li još neke projekte ili aktivnosti, osim gore spomenutih? Koje?

Provodimo više projekata, a najnoviji su nam „Ideš van?“, gdje organiziramo outdoor aktivnosti za djecu i mlade. Potom stručni studij „Senzorno i doživljajno učenje“, koji provodimo kao partneri EOS Centru za doživljajnu i relacijsku pedagogiju te projekt UZBRDO na kojem smo partneri Nansen dijalog centru.

AKTIVNO Treba spomenuti da smo u 2019. započeli s provedbom predškolskog programa „Mala škola“ te da aktivno radimo na osnivanju osnovne waldorfske škole u Osijeku.

  • Koliko članova trenutno broji vaša udruga? Tko vam se sve može pridružiti?

Trenutno brojimo 25 članova, a mogu nam se pridružiti svi koji prepoznaju naš rad i ciljeve te žele doprinijeti istima na bilo koji način. Ako imate entuzijazma, dobro došli! 🙂

  • Koji su drugi izvori prihoda udruge?

Ponajviše iz javnih natječaja za udruge, a potom i od donacija članova, građana, međunarodnih organizacija, waldorfskih škola itd.

  • Kako ocjenjujete suradnju s gradom Osijekom? Pomaže li grad Osijek rad vaše udruge na još neki način?

Grad Osijek pomaže suradnju putem financijskih podrški za neke od naših projekata i programa, ali i putem zajedničkog strateškog planiranja ostvarivanja sloboda u obrazovanju (pravo roditelja na izbor obrazovanja za svoje dijete), podizanju kvalitete redovnog obrazovanja (usavršavanja djelatnika) i sl.

  • Grad Osijek  ponovno je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost važna?

Vrlo je važno biti transparentan, no uvijek se zalažemo za dodatne kanale informiranja građana i javnosti o projektima i programima udruga, kako bi informacija zahvatila što već broj građana.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: