LJUBICA PILIPOVIĆ U 13 godina 1200 polaznika na našim je radionicama savladalo tradicijske rukotvorne tehnike

Udruga “Šokačka grana” osnovana je 2005. godine, a bavi se očuvanjem i promicanjem kulturne i tradicijske baštine Šokaca Slavonije, Baranje, Srijema i Bačke. O njihovom tradicionalnom projektu “Šokački suveniri Osijeku XIII”, ostalim aktivnostima i projektima Udruge te suradnji s gradom Osijekom govori Ljubica Pilipović, voditeljica projekta.

  • Udruga “Šokačka grana” Osijek za projekt “Šokački suveniri Osijeku XIII” iz proračuna je grada Osijeka u 2019. godini dobila 13.000 kuna. O kakvom je projektu riječ i koliko je osoba u njemu sudjelovalo?

Cilj projekta očuvanje je i upoznavanje s različitim tradicijskim rukotvornim  tehnikama ovoga područja, no osnovni cilj projekta je osposobljavanje polaznika za proizvodnju kvalitetnih autohtonih suvenira.

RADIONICE Putem edukacijskih radionica (ove godine ukupno 12)  educirano je 252 polaznika u dobi od 6 do 75 godina koji su u potpunosti ili djelomično savladali rukotvorne tehnike.

U projektnom timu sudjelovalo je 14 osoba: voditeljica projekta, stručna suradnica (etnologinja Muzeja Slavonije) i 12 voditeljica radionica.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? Koliko vam je on pomogao u realizaciji projekta?

Svakako smo zadovoljni sredstvima koja su nam dostupna iz proračuna grada Osijeka. Uvijek bismo voljeli da ih je više, ali moramo naglasiti da se bez tih sredstava ovaj projekt ne bi održao. Izražavamo veliku zahvalnost što Grad prepoznaje kvalitetu ovog projekta i daje nam potporu, a mi se trudimo svake godine poboljšati ga. Rezultat toga svega je 1200 polaznika koji su u ovih 13 godina uspješno savladali tradicijske rukotvorne tehnike.

  • Provodite li još neke aktivnosti ili projekte, osim gore spomenutog? Koje?

Svake godine organizira se “Šokačka zabava” i božićni program “Božićna priča”, a unazad dvije godine uključili smo se u aktivnost dana otvorenih vrata udruga.

VELIKI PROJEKTI Udruga provodi još dva velika projekta MOS “Urbani Šokci” i manifestaciju “Dani Julija Njikoša”. Tu su još gastro programi “Što su jeli naši stari u Korizmi” i Dani Kruha.

  • Koliko članova trenutno broji vaša udruga? Tko vam se sve može pridružiti?

Udruga broji 665 članova, što aktivnih, što podupirućih te je otvorena za sve koji žele promicanje, razvitak  i unapređenje kulturne tradicijske baštine Šokaca s područja Slavonije, Baranje, Srijema i Bačke i ostalih krajeva u kojima oni žive. Učlaniti se mogu ispunjavanjem pristupnice, osobnim dolaskom ili putem web stranice udruge.

  • Koji su drugi izvori prihoda udruge? 

Udruga se financira iz članarine, donacijama privrednih subjekata i pojedinaca i iz javnih izvora (OBŽ, grad Osijek, Ministarstvo kulture), a tu je i udio volonterskog rada koji je neprocjenjiv.

  • Kako ocjenjujete suradnju s gradom Osijekom? Pomaže li grad Osijek rad vaše udruge na još neki način?

Grad nam je besplatno ustupio prostor u GČ Novi grad te su plaćeni svi režijski troškovi što puno znači za provedbu naših aktivnosti.

ZADOVOLJNI Suradnja s gradom Osijekom je jako dobra.

Osim toga pri apliciranju  na natječaje i javne pozive omogućena je stručna pomoć i na vrijeme primamo sve obavijesti koje su bitne za naše djelovanje.

  • Grad Osijek ponovno je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost važna?

Svakako je važna i treba biti. Građani, privredni subjekti i udruge trebaju biti upoznati gdje se troše proračunska sredstva. Mislim da je grad Osijek pozitivan primjer o transparentnosti proračuna te treba nastaviti u tom smjeru.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s