MATO OBRADOVIĆ Želja nam je obnoviti suradnju s umirovljenicima iz našeg prijateljskog grada Pečuha

Sindikat umirovljenika Hrvatske – podružnica Osijek dobrovoljna je i nestranačka udruga koja broji 202 člana. Sindikalnim se oblicima djelovanja bore za ostvarenje socijalnih, ekonomskih i građanskih prava umirovljenika i starijih osoba. O projektu „Unaprjeđenje života umirovljenika“, ostalim aktivnostima i suradnji s gradom Osijekom govori predsjednik podružnice Osijek, Mato Obradović.

  • Sindikat umirovljenika Hrvatske – podružnica Osijek  za projekt “Unaprjeđenje života umirovljenika” iz proračuna je grada Osijeka u 2019. godini dobio 10.000 kuna. O kakvom je projektu riječ i koliko je osoba u njemu sudjelovalo?

Projekt nam je omogućio da se svi članovi Udruge po svojim sklonostima i fizičkim mogućnostima aktivno uključe u sport i rekreaciju. U projektu je sudjelovalo preko 70 osoba. Naših 30 članica aktivno dva puta tjedno idu organizirano na fitnes deset mjeseci u godini, osim ljetnih vrućina. Na Sportskim susretima Sindikata umirovljenika OBŽ koji se održavaju svake godine u drugom mjestu redovito sudjelujemo i natječemo se u belotu, pikadu i šahu. Tako je bilo i 2019. godine kada smo sudjelovali na natjecanju u Vuki. Osvojili smo prvo i drugo mjesto u šahu i drugo mjesto u pikadu.

NORDIJSKO HODANJE Uključili smo se aktivno i masovno u aktivnosti u organizaciji Gradskog saveza za sportsku rekreaciju “Sport za sve” Osijek, najviše u nordijskom hodanju, a pojedinačno i u druge discipline u granicama fizičkih mogućnosti.

Naša je članica svojim sudjelovanjem u svim disciplinama postigla najbolji plasman za najredovitije sudjelovanje u svim disciplinama, a Udruga SUH Osijek dobila je priznanje za aktivno i redovito sudjelovanje u svim vremenskim uvjetima.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? Koliko vam je on pomogao u realizaciji projekta?

Iznosom koji smo dobili moramo biti zadovoljni jer je stimulativno djelovao na članstvo da aktivno sudjeluje u radu Udruge i fizički se pokrene. Iznos koji smo dobili omogućio nam je da organiziramo naše aktivnosti i pomognemo članicama i članovima da svojim aktivnim sudjelovanjem i druženjem pomognu svojem zdravlju i fizičkoj kondiciji.

  • Provodite li još neke aktivnosti ili projekte, osim gore spomenutog? Koje?

Redovito se sastajemo svake srijede u velikom broju (40- 80 članova) i informiramo se o novostima u Zakonima koji se tiču umirovljeničke populacije, posebice o stanju i pravima u mirovinskom, zdravstvenom i socijalnom sustavu, kojima smo nezadovoljni zbog sve manjih prava. Svake se godine prijavljujemo projektom i na natječaj koji raspisuje Županija.

  • Koliko članova trenutno broji vaša udruga? Tko vam se sve može pridružiti?

Udruga u 2019. godini imala je 202 člana. Po statutu Udruge svi se mogu pridružiti. Za sada je bilo samo pojedinačnih slučajeva učlanjenja drugih, vjerojatno zbog povlastica koje naši članovi imaju s tvrtkama s kojima smo sklopili Ugovore o poslovnoj suradnji i osigurali povlaštene cijene.

  • Koji su drugi izvori prihoda udruge? 

Članarina je jedini prihod, uz sredstva koja dobijemo za projekte od Grada i županije, no članovi vlastitim sredstvima organiziraju većinu aktivnosti.

IZLETI Najpopularniji su odlasci u toplice, na more i na izlete – od jednodnevnih do petodnevnih – koje umirovljenici financiraju svojim sredstvima.

  • Kako ocjenjujete suradnju s gradom Osijekom? Pomaže li grad Osijek rad vaše udruge na još neki način?

Suradnja s gradom korektna je i profesionalna. Za sada pomoć od Grada je u vidu sredstava koja dobivamo.

SURADNJA Želja nam je da ubuduće obnovimo suradnju s našim prijateljima iz prijateljskog grada Pečuha s kojim smo na inicijativu grada potpisali Sporazum o suradnji 2005. godine.

No zbog manjka vlastitih financijskih sredstava suradnja je sada protokolarna.

  •  Grad Osijek ponovno je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost važna?

Gradsku su upravu birali građani na izborima i imaju pravo znati što se u gradu radi i kako se troše financijska sredstva. Zbog toga je transparentnost važna jer tako građani mogu imati povjerenje u vlast koju su izabrali.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s