NEĐELJKO KNEŽEVIĆ Rano otkriveni rak u visokom je postotku izlječiv, stoga nam je prevencija vrlo važna

Gradska liga protiv raka Osijek osnovana je prije više od 50 godina s ciljem da se u prevenciju, rano otkrivanje i kontrolu raka uključe lokalna zajednica i građani. O projektu „Znanjem protiv raka“, aktivnostima Lige, te suradnji s Gradom Osijekom, govori predsjednik Lige, Neđeljko Knežević.

  • Gradska liga protiv raka iz proračuna je Grada Osijeka u 2019. za projekt „Znanjem protiv raka“ dobila 6.500,00 kuna. O kakvom je projektu riječ? Gdje se on provodi i koliko osoba u njemu sudjeluje?

Gradska liga protiv raka – Osijek na području svoga djelovanja pruža pomoć zdravstvenoj službi i surađuje s drugim humanitarnim udrugama u sprječavanju, ranom otkrivanju i liječenju raka. Projekt “Znanjem protiv raka” sadrži niz djelatnosti kao što su organizacija raznih predavanja, okruglih stolova, radionica na temu prevencije zdravlja, pomoći oboljelima  i njihovim obiteljima, sudjelovanje na stručnim skupovima o malignim bolestima, pomoć osobama oboljelih od malignih bolesti, podrška osobama s invaliditetom, psihosocijalna podrška osobama oboljelih od malignih bolesti i članovima njihovih obitelji.

SURADNJA Tu su i rehabilitacija nakon operacija malignih bolesti, preventivno djelovanje i zaštita zdravlja, suradnja sa zdravstvenim  ustanovama, odgojno – obrazovnim institucijama, izdavanje i tiskanje  brošura, letaka, knjiga i časopisa iz svoje djelatnosti, razvijanje programa međunarodne suradnje i druge.

Projekt se provodi u Gradu Osijeku (gradskim četvrtima , školama, javnim prostorima, zdravstvenim ustanovama, u prostorima udruga članica Lige i udrugama suradnicima i partnerima), a ovisno o vrsti aktivnosti broj osoba – sudionika je različit – od manjih skupina (10-20 osoba) do većih (100-200) ili ako je riječ npr. o podjeli tiskovnog materijala i više stotina korisnika /sudionika

  • Je li broj novooboljelih osoba od raka na području Osijeka u porastu? Može li se ova bolest spriječiti, odnosno na koji način građani sami mogu preventivno djelovati?

Prevencija zdravlja i jačanje spoznaje o zdravom životu s jedne strane, te pomoć i podrška oboljelima od malignih bolesti okosnica je projekta i aktivnosti  naše udruge.

PUT OZDRAVLJENJA Raznim javno zdravstvenim skupovima, predavanjima i prezentacijama te radionicama i izletima želimo potaknuti zdravi način života, ali i pomoći oboljelima da pronađu put ozdravljenja ili da si olakšaju zdravstvene tegobe.

Uz sve to nudimo i naše stručno i znanstveno iskustvo pri donošenju nužnih okvira za osobe oboljele od malignih bolesti. Kako je rano otkriveni rak u visokom postotku izlječiv, znanje o mogućnostima borbe protiv raka od izuzetne je važnosti za zajednicu jer spašava živote, produljuje preživljavanje i umanjuje invalidnost. Stoga izuzetnu pažnju posvećujemo preventivnim aktivnostima i edukaciji građana.

  • Koliko članova brojite i tko vam se sve može pridružiti?

Udruga broji oko 50 stalno aktivnih članova.  Mogu nam se pridružiti sve punoljetne osobe koje žele, mogu i hoće dio svog slobodnog vremena posvetiti provedbi ciljeva i zadataka Gradske lige protiv raka.

  • Studeni je mjesec borbe protiv raka. Kakve ste aktivnosti proveli obilježavajući taj mjesec?

Tijekom studenog mjeseca održana su predavanja u osnovnim i srednjim srednjim školama. Kao i prethodnih godina održana su predavanja u gradskim četvrtima i župama (2 gradske četvrti i 2 župna dvora). Također smo distribuirali zdravstveno – odgojni tiskani materijal skoji se intenzivnije distribuirao tijekom studenog u čekaonicama zdravstvenih ustanova, domaćinstvima (prilikom patronažnih posjeta), osnovnim i srednjim školama, mjesnim odborima i dr.

POMOĆ Članovi Lige nastupali su u javnim medijima, a patronažne su sestre – članice Lige posjećivale oboljele i članove obitelji oboljelih pružajući im potporu.

Organizirali smo i nekoliko radionica i 2 stručna skupa koji su bili dobro posjećeni te medijski popraćeni. Održali smo i nekoliko akcija na otvorenom, kao što je projekt “Hodaj zdravo”.

  • Kako ocjenjujete suradnju s Gradom Osijekom? Pomaže li Grad rad vaše udruge na još neki način?

Suradnja s gradom Osijekom je vrlo dobra. Imamo podršku Grada.

  • Grad Osijek ponovno je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost važna?

Transparentnost je vrlo važna. Obzirom da  Grad Osijek iz proračuna sufinancira naše aktivnosti, važno je javnosti pokazati da su dobivena sredstava utrošena na način da se dobiju pozitivni benfiti društvene zajednice.  Ulaganje u prevenciju i poticanje zdravog načina života je korisno utrošen novac.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s