MIROSLAV ČAKALIĆ Godišnje naša postrojba sudjeluje na više od 170 događaja

Počasna sokolska garda udruge Hrvatski sokol broji 40 pripadnika. Garda je sastavljena od studenata, učenika i djelatnika. Počasna garda  sudjeluje na mnogim manifestacijama koje se organiziraju na razini grada, županije, ali i države. O Počasnoj gardi, te upisima novih članova, govori poglavar udruge Miroslav Čakalić.

  • Udruga Hrvatski sokol Osijek ove je godine iz proračuna Grada dobila 50.000 kuna za Počasnu gardu. Koliko vam pomažu ta sredstva i u što će se ona utrošiti?

Ta su nam sredstva od velikog značaja i izuzetno nam pomažu. Počasna garda sudjeluje u većini protokola koje organizira i sam Grad, kao i ostale jedinice u gradu poput fakulteta, sportskih udruga i slično. Većinom sudjelujemo u svim tim protokolima, pa su sredstva koja dobijemo namijenjena upravo tome.

BAŠTINA Sokolska garda izuzetno je bitna jer time pokazujemo da Grad Osijek njeguje i čuva kulturno-povijesnu baštinu, a svako naše pojavljivanje u javnosti podiže svaki projekt na jednu višu razinu.

Dakle, sva su sredstva zapravo utrošena na naša pojavljivanja na protokolarnim akcijama, prijevoz, održavanje odore i slično.

  • Koliko je značajna uloga i pojavnost Sokolske garde na važnim događanjima? Kakve su reakcije ljudi koji, recimo, u svojoj okolini nemaju ovakvu gardu? 

Mi godišnje, kao volonterska udruga, u prosjeku imamo 174 izlaska. To je ogroman broj izlazaka za postrojbu kao što smo mi.

OBVEZE Reakcije su uvijek odlične, svi bi željeli da se pojavimo na brojnim događanjima, no mi nismo jednostavno u mogućnosti svima izaći u susret. Svi naši pripadnici su učenici ili studenti koji imaju svoje obveze i koji su dio garde u svoje slobodno vrijeme.

Ljude uvijek oduševi pojavnost naše garde, njihova odora, držanje i stav – odnosno disciplina i karakter. Zovu nas po cijeloj Hrvatskoj, puno putujemo i izvan zemlje jer smo članovi europskog saveza povijesnih postrojbi, uz još pet hrvatskih postrojbi. Uvijek dobijemo priznanje i riječi hvale za naš dosadašnji rad. U cijeloj Hrvatskoj mi smo u većini gradova prisutni na njihovim svečanostima, poput obilježavanja Dana Grada. Za nas je velika čast kada nas gradonačelnik nekog grada pozove da uveličamo njihovu svečanost.

  • Koliko pripadnika garde brojite? Svake godine primate i nove članove. Kakav je interes mladića?

Imamo trenutno 40 aktivnih pripadnika koji sudjeluju na svim protokolima. Jako smo zadovoljni odazivom na naše upise koji se održavaju svake godine u rujnu. Znamo da je mlade danas jako teško uključiti u neke aktivnosti, ali kod nas rado dolaze.

VISINA Uvjeti su da mladići moraju biti visoki između 182 i 187 cm.

  • Znate biti prisutni i na vjenčanjima. Koliko ste često na takvim događanjima i naplaćujete li tu uslugu?

Mi izlazimo samo na vjenčanja naših članova, odnosno pripadnika garde. Ne izlazimo na pozive građana.  Sredstva od tih izlazaka ne dobivamo, jer kao što sam već rekao, mi smo volonterska udruga i ne možemo naplatiti niti jedan izlazak.

  • Kako ste zadovoljni suradnjom s gradom Osijekom? Pomaže li vam grad na još neki način?

Otkako smo se osnovali grad je bio uz nas i moram reći da smo suradnjom jako zadovoljni. Nadam se da će grad uvijek biti uz nas i da će biti svjestan što sve počasna garda može dati zauzvrat.

Grad nam ujedno na korištenje daje i prostorije u kojima se nalazimo i to bez naknade.

  • Grad Osijek ponovno je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, prema vašem mišljenju, važna transparentnost proračuna?

Transparentnost je izuzetno važna. To je vrlo bitno jer se vidi kako Grad funkcionira i kako raspolaže zajedničkim novcem.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s