DANIJEL BALAŽIĆ Na našem ribolovnom natjecanju sudjelovali su natjecatelji iz pet županija

Udruga paraplegičara i tetraplegičara Osječko-baranjske županije, poznatija pod skraćenim nazivom UPIT, osnovana je 2007.  Osnovni ciljevi udruge su vezani za podizanje razine životne kvalitete osoba sa paraplegijom i tetraplegijom, njihove integracije u društvo i prezentacija mogućnosti ove kategorije osoba sa invaliditetom. O projektu „Tko peca zlo ne misli“, te suradnji s gradom Osijekom govori predsjednik udruge, Danijel Balažić.

  • Udruga paraplegičara i tetraplegičara Osječko-baranjske županije iz proračuna je Grada Osijeka za 2019. godinu za projekt „Tko peca zlo ne misli“ dobila 10.130,00 kuna. Po ovom ste projektu, odnosno ribolovnom natjecanju, već poznati. Ima li nekih novosti u projektu? Koliko je osoba uključeno i gdje se on provodio?

Projekt se najvećim dijelom provodio na području općine Petrijevci, gdje je organizirano ribolovno natjecanje za osobe s invaliditetom.

NATJECATELJI Na natjecanju je sudjelovalo 18 sudionika s područja pet županija.

Natjecanje je bilo centralna manifestacija projekta „Tko peca zlo ne misli“ u kojem je ukupno sudjelovalo oko 60 osoba, udruga s područja pet županija koje su nam pomogle u organizaciji samog natjecanja.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što je on utrošen?

Zadovoljni smo iznosom koji smo dobili i koji nam je u velikoj mjeri pomogao u organizaciji natjecanja. Nismo dobili ukupno traženi iznos, ali smo se prilagodili mogućnostima koje smo imali.

  • Gdje se okupljate? Koliko članova brojite? Na koje sve načine pomažete vašim članovima?

Naša udruga broji 40 punopravnih članova i oni se kreću u invalidskim kolicima. Imamo još barem dva puta toliko pridruženih članova – to su uglavnom članovi obitelji.

CIJELA ŽUPANIJA Sastajemo se u našim prostorijama na Vijencu I. Meštrovića, a kako smo županijska organizacija, okupljamo članove s područja cijele naše županije.

Kako je dosta teško osobama u invalidskim kolicima iz drugih mjesta doći do Osijeka, okupljamo se tek nekoliko puta godišnje, kada su neke značajnije akcije i manifestacije u pitanju. Mnogi naši članovi naprosto ne mogu doći u naše sjedište, pa zbog toga mi djelujemo na terenu.

  • Provodite li još neke projekte ili akcije?

Provodimo usluge osobne asistencije kojima je pokriveno 29 naših članova. Osobni asistenti primaju plaću u iznosu od 2.000 kuna za pola radnog vremena, koliko rade kod korisnika. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda i resornog Ministarstva.

POMOĆ Riječ je o najkonkretnijoj pomoći koju možemo pružiti našim članovima, a prvenstveno je bazirana na prevenciji institucionalizacije, odnosno odlaska u instituciju socijalne skrbi.

Provodimo još jedan projekt financiran iz ESF pod nazivom „Nova prilika“. On je za sada obuhvatio četiri ciklusa osposobljavanja za zanimanja u ugostiteljstvu. Kroz ta četiri ciklusa mi smo osigurali prekvalifikacije za 27 osoba koje su bile dugotrajno nezaposlene i na taj način im omogućile bolju konkurentnost na tržištu rada. Još su dva ciklusa preostala u sklopu ovog projekta, a kroz njih planiramo osposobiti još 14 osoba za upravljanje projektnim ciklusom, odnosno pripremu i provedbu EU projekata.

  • Pomaže li Grad Osijek rad vaše udruge na još neki način? Kako ocjenjujete suradnju s Gradom?

Izuzetno smo zadovoljni suradnjom koju ostvarujemo s Gradom Osijekom. Kada se obratimo Gradu vezano uz problematiku pristupačnosti na pješačkim prijelaznima ili pak parkirnim mjestima, Grad nam redovito izlazi u susret i uvažava naše primjedbe i zamolbe.

Ujedno, Grad nas je i prepoznao u odnosu na to što nam redovno financira i projekte kojima se javljamo na natječaj, ali i jednokratne aktivnosti.

WINGS FOR LIFE Već nekoliko godina zaredom, zahvaljujući Gradu, naši članovi odlaze u Zadar na svjetski poznatu utrku Wings for life. Nadamo se da ćemo i ove godine na utrku upravo zahvaljujući gradu Osijeku.

  • Grad Osijek je ponovno i ove godine, dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost važna?

Gradska vijeća i poglavarstva služe svojim građanima koji imaju pravo znati što se događa s njihovim novcem. Pozdravljamo visoku ocjenu i nadamo se da će tako biti i ubuduće.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s