ZORISLAV BABIĆ U našim je programima sudjelovalo 1280 umirovljenika

Zorislav Babić, predsjednik Udruge umirovljenici zajedno

Udruga umirovljenici zajedno Osijek djeluje od 2011. godine ostvarujući svoje temeljne ciljeve i zadaće među kojima se ističu zaštita, promicanje, razvitak i unapređenje prava i interesa umirovljenika, razvijanje prijateljstva, uzajamnosti i solidarnosti među umirovljenicima, organizacija kulturnih, zdravstvenih i edukacijskih aktivnosti, organiziranje sportskih, rekreativnih aktivnosti, te organiziranje i sudjelovanje u različitim humanitarnim akcijama. O projektu „Zaustavimo vrijeme – ritam zdravog života III“, drugim projektima koje provode, te suradnji s Gradom Osijekom, govori predsjednik udruge, Zorislav Babić.

  • Udruga umirovljenici zajedno iz proračuna je Grada Osijeka za 2019. godinu za projekt „Zaustavimo vrijeme – ritam zdravog života III“ dobila 29.400 kuna. To je projekt koji provodite već nekoliko godina. Ima li novosti u programskom sadržaju? Koliko osoba sudjeluje u projektu i gdje se on provodi?

Projekt „Zaustavimo vrijeme – ritam zdravog života“, provodi se već treću godinu za redom. Programski sadržaji se svake godine mijenjaju u skladu s interesima umirovljenika kao ciljane skupine korisnika. Ove, 2019. godine uveli smo dodatne sadržaje kao što su: fotografske radionice, rekreativne aktivnosti u prirodi i upoznavanje sa zdravim načinima prehrane.

VIŠE SADRŽAJA Tijekom godine je u provedbi programskih sadržaja, kroz različite oblike aktivnosti, evidentirano 1.280 korisnika. Valja istaknuti da velik broj članova sudjeluje u više različitih aktivnosti.

Programski sadržaji projekta provodili su se u prostorijama udruge, prostorima gradskih četvrti i na terenu (šetnje, izleti putovanja).

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što je on utrošen?

Odobreni – ugovoreni iznos bio je dostatan za provedbu planiranih aktivnosti, a utrošen je na podmirenje troškova materijala i pribora, organizacije aktivnosti, te tiskanje edukativnog i informativnog materijala.

  • Koliko članova broji vaša udruga i koje još projekte provodite?

Udruga trenutno broji 297 članova koji su za tekuću godinu podmirili članske obveze.

PROJEKTI Tijekom 2019. godine provodila su se još dva projekta, i to projekt informatičkog osposobljavanja (uz potporu OBŽ) i organizacija kuglačkog turnira „Memorijal Dragutina Medvidovića“ (uz potporu tvrtke „Ukop“ doo).

  • Gdje se okupljate? Tko vam se sve može pridružiti?

Tijekom godine udruga je djelovala u prostoru na adresi: Županijska 18/II.

NOVA ADRESA Od prosinca ove godine udruga započinje s radom na novoj adresi: Trg A. Starčevića 10 (pothodnik, lokal br.17). 

U rad udruge mogu se uključiti svi građani koji su zainteresirani za programske aktivnosti.

  • Pomaže li Grad Osijek rad vaše udruge na još neki način? Kako ocjenjujete suradnju s Gradom?

Grad Osijek ima veliko razumijevanje za djelovanje umirovljeničkih udruga. Naravno da su naše potrebe i ambicije veće od onoga što se ostvari na razini jedne godine.

RAZUMIJEVANJE Međutim, i naša udruga ima razumijevanja za činjenicu da su sredstva ograničena, a zahtjevi i potrebe nadilaze mogućnosti financiranja za ove namjene.

Stoga na ovo pitanje možemo dati odgovor da je suradnja vrlo dobra i da ćemo je sa svoje strane nastojati i dalje unapređivati.

  • Jeste li zadovoljni odnosom Grada i nadležnih gradskih službi prema osobama treće životne dobi?

Grad Osijek, pored podrške umirovljeničkim udrugama, doprinosi poboljšanju kvalitete života osoba treće životne dobi i kroz različite socijalne mjere i programe. Na žalost, imajući u vidu brojnost ove populacije, opću demografsku i gospodarsku situaciju, zahtjevi i potrebe za različitim oblicima intervencija od strane lokalne zajednice sve su veći.

KAPACITETI Zahvaljujući razumijevanju Gradonačelnika i velikom angažiranju nadležnog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i umirovljenike ova se problematika rješava sukladno kapacitetima gradskog proračuna.

Vjerujemo da će se tako nastaviti i u narednom razdoblju.

  • Grad Osijek je ponovno dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost važna?

Transparentnost prikupljanja i trošenja javnog novca izuzetno je važna za povjerenje građana u one koje tim novcem raspolažu.

UVID Osim jasnog uvida u proračun, transparentnost podrazumijeva i racionalni pristup u raspolaganju prikupljenim sredstvima.

Zbog toga je transparentnost jedini način da se potrebe i želje svedu u okvire realnih mogućnosti poštujući pri tome prioritete koje prethodno treba racionalno odabrati i stručno verificirati.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: