MILAN PETERKA Poduzetnike educiramo o pokretanju i upravljanju poduzetničkim poduhvatom

Milan Peterka, voditelj Centra za poduzetništvo

Centar za poduzetništvo Osijek osnovan je 1997. godine kao neprofitna udruga građana, čiji su osnivači profesori sa Sveučilišta Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku i poduzetnici s područja Osječko-baranjske županije. Centar je udruga koja se razvija na uvjerenju da su znanje, kvaliteta i pozitivan stav nužni preduvjeti pozitivnog poslovanja, kako njega samog, tako i njegovih korisnika, klijenata, partnera te cjelokupnog okruženja. U tom smislu, klijenti Centra su brojni poduzetnici, javna poduzeća gradovi i općine, visokoobrazovne i znanstvene institucije i nevladine organizacije. O projektu „Edukacijom i savjetovanjem do povećanja poduzetničke aktivnosti“ govori voditelj Centra, Milan Peterka.

  • Centar za poduzetništvo iz proračuna je grada Osijeka u 2019. godini za projekt „Edukacijom i savjetovanjem do povećanja poduzetničke aktivnosti“ dobio 15.000 kuna. O kakvom je projektu riječ? Kada se on provodi i koliko osoba u njemu sudjeluje?

Projekt Edukacijom i savjetovanjem do povećanja poduzetničke aktivnosti provodi se u razdoblju od 1. lipnja do 31. prosinca 2019. godine.

80 PODUZETNIKA Provedbom projekta osigurala se besplatna savjetodavna pomoć poduzetnicima (80 poduzetnika) s ciljem informiranja i educiranja poduzetnika o relevantnim temama za pokretanje i upravljanje poduzetničkim poduhvatom.

Osim savjetovanja, sudjelovanjem na edukaciji pojedinci su se osnažili za pokretanje poduzetničkog poduhvata, ali i za njegov daljnji razvoj i unapređenje. Time  su se stvorili  preduvjeti za povećanje broja poduzetnika na području grada, što će doprinijeti razvoju i unapređenju gospodarstva grada.

  • Koje još aktivnosti planirate u ovoj godini?

Osnovne aktivnosti koje obavlja tim zaposlenika Centra organizirane su u dva odjela – Odjel poduzetničke podrške i Odjel za EU projekte i međunarodnu suradnju u kojima je zaposleno sedam stručnjaka.

Unutar Odjela poduzetničke podrške izrađuju se poslovni planovi, studije izvodljivosti i analiza troškova i koristi te informiranje, savjetovanje, edukacija, mentoriranje i umrežavanje poduzetnika kao i svih onih koji promišljaju i djeluju poduzetno.

KONZULTANTSKE USLUGE Unutar Odjela za EU projekte i međunarodnu suradnju razrađuju se projektne ideje, prijave i provedba EU projekata, evaluiraju EU projekti i obavljaju konzultantske usluge s ciljem jačanja i unapređenja lokalnog i regionalnog razvoja.

Do sada je tim Centra za poduzetništvo uspješno proveo 35 EU projekata. Osim toga, sudjelovao je u pripremi i provedbi na više od šest EU projekata.

Od ostalih aktivnosti izdvojio bih aktivnu poduzetničku podršku (informiranja, savjetovanja, edukacije, mentoriranja, radionice, izrade poslovnih planova i analiza), suradnju s drugim poduzetničko potpornim institucijama (osobito će se intenzivirati kroz provedbu projekata „Usluge za MSP-ove putem poduzetničkih potpornih institucija), suradnja s ostalim javno-pravnim tijelima, jedinicama lokalne i regionalne samouprave, te znanstveno-istraživačkim institucijama, suradnju s organizacijama civilnog društva, provedbu ranije spomenutih projekata, prijavu projektnih prijedloga na nove, raspoložive natječaje kao i kontinuirane edukacije i usavršavanja djelatnika.

  • Koliko članova brojite i koje sve projekte provodite?

Udruga ima 14 članova, te sedam zaposlenih djelatnika. Provodimo aktivnosti promocije poduzetništva u osnovnim i srednjim školama te fakultetima, jer smatramo da djeca i mladi, u najranijoj dobi trebaju učiti o poduzetništvu i što ono je.

Provodimo još mnoge projekte među kojima bih istaknuo D.O.N.A.U.- Aktivacijom do uspjeha,  DanubeChance 2.0 (u tijeku, do 6/2021.), Potpora za informiranje i obrazovne aktivnosti, OBŽ, Potpora za savjetovanje poduzetnika, Učeničko poduzetništvo, Partner net II, te 10 projekata na kojima sudjelujemo kao partneri.

  • Na koji se način financirate? Koji su izvori prihoda vaše udruge?

Udruga ima registriranu gospodarsku djelatnosti te osim prihoda koji se ostvaruju kroz projekte, dio usluga pružamo na tržištu (izrada projektnih prijedloga za EU projekte, provedba projekata, edukacije i slično) koji se provode u dva odjela: Odjelu poduzetničke podrške i Odjelu za EU projekte i međunarodnu suradnju.

  • Mjesto ste na koje se mogu obratiti poduzetnici koji se žele prijaviti na Javne pozive dodjele potpora iz Općeg programa poticanja razvoja poduzetništva na području Grada Osijeka u 2019.godini. U kojoj mjeri vam se poduzetnici obraćaju za pomoć? Koje su najčešće nepoznanice/nedoumice s kojima se susreću?

U 2019. godini partner smo Gradu Osijeku u smislu informiranja, promocije i savjetovanja za prijave za dodjelu potpora iz Općeg programa poticanja razvoja poduzetništva na području Grada Osijeka u 2019. Kroz dva ciklusa natječaja koji su bili raspisani u svibnju 2019. i listopadu 2019. održali smo pet informativnih radionica na kojima je sudjelovalo 90 poduzetnika sa područja Grada koji su bili zainteresirani za prijavu na javni poziv.

POTPORE Također u dva mjeseca trajanja poziva, što osobnim dolaskom te telefonskim i e-mail upitima informirali smo i savjetovali 120 poduzetnika što predstavlja brojku od cca 200 poduzetnika koji su bili zainteresirani za navedene potpore.

Najčešća pitanja i nedoumice sa kojima su se susretali su bili popratna dokumentacija koju treba prikupiti, te prihvatljivost za prijavu na svaku pojedinu mjeru te prihvatljivost aktivnosti. Ovu mjeru ocjenjujemo vrlo značajnom i poticajnom za razvoj poduzetništva i povećanja gospodarske aktivnosti u Gradu Osijeku.

  • Kako ocjenjujete suradnju s gradom Osijekom? Pomaže li vam grad na još neki način?

Suradnju sa gradom Osijekom smatramo i ocjenjujemo na vrlo zadovoljavajućoj razini. Osim ovog projekta koji nam je financiran, istaknuo bih još i jednokratne potpore na koje se  prijavljujemo i koja nam Grad Osijek sufinancira kao i partnerski odnos u svim inicijativama koje poduzimamo i koje su u skladu sa misijom i vizijom Centra za poduzetništvo.

  • Grad Osijek ponovno je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost proračuna važna?

Izgradnja povjerenja građana prema instituciji grada i povećanje participacije građana jako je važno u svakom demokratskom društvu. Drago nam je da je grad Osijek dobio najvišu ocjenu za transparentnost proračuna što navedene aktivnosti koje grad provodi nedvojbeno i potvrđuju.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: