MARKO PERKOVIĆ Našim projektom promoviramo slavonsku kulturnu baštinu i kulturni identitet

Marko Perković, tajnik KUD-a Josipovac

Svaki kulturni sadržaj koji KUD Josipovac stvara od osnutka 2011. godine je besplatan za publiku što je i trajno načelo kulturne politike Grada Osijeka da se pristup kulturi omogući svim građanima pod jednakim uvjetima. Organizacijom umjetničkih radionica za djecu, mlade i odrasle građane u prostorijama mjesnog odbora nudi se kvalitetno i kreativno provođenje slobodnog vremena i potiče razvoj pozitivnih osobina kod tih populacija te se potiče međugeneracijska suradnja i solidarnost. O projektu „Obnova narodne nošnje Slavonije“ govori tajnik KUD-a i voditelj projekta, Marko Perković.

  • KUD Josipovac iz Programa je javnih potreba u kulturi Grada Osijeka u 2019. Godini za projekt „Obnova narodne nošnje Slavonije“ dobio 5.000 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Osnovni cilj projekta „Obnova narodne nošnje Slavonije“ je dopuna kompleta slavonske narodne nošnje radi vjerodostojnog i kvalitetnog izvođenja tradicijske pjesme, plesova i običaja, očuvanje i promoviranje slavonske kulturne baštine odnosno kulturnog identiteta Slavonije te promoviranje folklora i slavonske baštine, posebno među mladima, što će u konačnici omogućiti da se održivi razvoj i očuvanje slavonske kulturne baštine prenese na nove generacije.

NARODNA NOŠNJA Glavne projektne aktivnosti podrazumijevale su nabavu kompleta narodne nošnje, održavanje radionice izrade dijelova, održavanja i skladištenja narodne nošnje te seminara „Povijesni i kulturni značaj narodne nošnje u Slavoniji“ koji je održala vanjska stručna suradnica Vlasta Šabić, voditeljica Etnografskog odjela Muzeja Slavonije.

Izvoditelji aktivnosti bili su Nives Klasić, Marija Šimić, Ana Zubek, Ivana Klasić, David Klasić, Mladen Petrović, Tomislav Smiljan, Branko Anić, Zoran Turkalj, Tihomir Horvat i Ivica Glogač.

Predstavljen je i rezultat projekta, a to su dva kompleta ženske narodne nošnje na koje je i utrošena financijska potpora iz Proračuna Grada Osijeka u iznosu od 5.000 kuna. Zahvaljujemo se Kulturnom vijeću i Gradu Osijeku na poznavanju problema i utvrđivanju potrebe za provedbom ovog projekta kroz Program javnih potreba u kulturi na području grada Osijeka u 2019. godini u području tradicijske kulture i kulturno-umjetničkog amaterizma.

  • Koliko je osoba sudjelovalo u projektu? Gdje se on provodio?

Ciljana skupina uključena u projekt je Upravni odbor, folklorni voditelji i aktivni članovi KUD-a ponajprije djeca i mlade osobe, ali i općenito osobe svih dobnih skupina. Navedena skupina sudjelovala je  u svim projektnim aktivnostima, a nakon završetka projekta  rezultat je postignuta samouvjerenost znajući da su sposobni  na vjerodostojan način prikazivati tradicijsku kulturu te je na taj način korist projekta mjerljiva. Projekt se provodio u sjedištu udruge, u Hrvatskom domu Josipovac i na području Grada Osijeka.

  • Koliko članova broji vaš KUD? Provodite li još neke projekte?

KUD Josipovac broji ukupno 240 članova, ove godine provodimo i projekte pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije, a to su „Josipovcu na dar“ i „5. Božićni sajam“. Programske aktivnosti redovito provodimo svake godine, udruga djeluje u šest sekcija, izvrsnu suradnju održavamo s mnogim ustanovama i udrugama, zajedničkim radom doprinosimo razvoju civilnog društva na lokalnoj razini i uspostavljanju učinkovite suradnje s mjesnom i lokalnom samoupravom.

MLADI Kroz aktivnosti uključujemo mlade osobe koje osim što volontiraju imaju priliku osmišljavati ideje i donositi odluke pa ih to osnažuje za aktivnu građansku ulogu od čega najviše koristi ima lokalna zajednica.

  • Kako ste zadovoljni suradnjom s Gradom Osijekom? Pomaže li Grad rad vašeg KUD-a na još neki način?

Suradnja s Gradom Osijekom, odnosno stručnim službama je zadovoljavajuća. Naravno da su financijske potrebe veće od trenutnih mogućnosti Grada Osijeka kao davatelja sredstava, ali prostora za pojačanom suradnjom ima, primjerice, folklorni voditelji ovog kulturno-umjetničkog društva tradicijskog usmjerenja mogu biti od pomoći pri oblikovanju nove Strategije kulturnog razvitka Grada Osijeka od 2020., osobito u dijelu nematerijalne kulturne baštine, to jest tradicijske kulture.

TRIBINE Također, predlažem da Grad Osijek održi javnu tribinu o potrebama u kulturi na području grada u kojoj bi sudjelovali članovi amaterskih kulturno-umjetničkih društava s područja grada Osijeka.

KUD koristi prostoriju bez mjesečne naknade u Hrvatskom domu Josipovac koji je vlasništvo Grada Osijeka, a koje zainteresiranim udrugama putem Javnog poziva dodjeljuje Vijeće Mjesnog odbora Josipovac na korištenje u razdoblju od godinu dana na čemu smo zahvalni ali za napomenuti je da su upravo folkloraši, uz pojedince iz ostalih udruga redoviti u uređenju unutarnjeg i vanjskog prostora, osobito u održavanju to jest manjim popravcima i slično unutar i izvan samog objekta.

  • Grad Osijek je i u ovoj godini dobio najvišu ocjenu za transparentnost svog proračuna. Koliko je ona, po vašem mišljenju, važna?

Pohvalno je da je Grad Osijek svrstan u sam vrh transparentnosti, što omogućuje potpune i razumljive informacije o proračunu građanima koji potom vlastitim angažmanom mogu utjecati na efikasnost prikupljanja i trošenja javnih sredstava kao i na odgovornost jedinice lokalne samouprave i smanjenje mogućnosti korupcije te je upravo stoga vrlo važna.

STANDARD Transparentno i odgovorno upravljanje u udrugama i transparentno financiranje udruga javnim sredstvima te pravovremeno prikazivanje financijskih izvješća svake udruge  je standard kojem organizacije civilnog društva moraju težiti.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: