Uručene učeničke i studentske stipendije Grada Osijeka za 2019./2020.

Školske 2019./2020. godine, Grad Osijek je obradovao 84 stipendista. Uoči Božića u Arheološkom muzeju Osijek, zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš uručila je 32 stipendije učenicima (oni koji se školuju za deficitarna zanimanja dobili su 7, a daroviti 25 stipendija Grada) i 52 stipendije studentima (11 je završilo u rukama onih koji studiraju deficitarna zanimanja, 15 su dobili daroviti i 26 studenti koji su upisani na studijske programe iz STEM područja znanosti).

VEĆE STIPENDIJE Školske 2019./2020. godine Grad je povećao stipendije za učenike s 400 na 600 kuna, a za studente s 800 na 1.200 kuna mjesečno. Proračun Grada Osijeka za ovu je namjenu osigurao 816.000 kuna. 

Ugovor o stipendiranju sklapa se na razdoblje od jedne školske, odnosno akademske godine, a stipendija se isplaćuje za 10 mjeseci – učenicima od rujna do lipnja, a studentima od listopada do srpnja.

Temeljem popisa Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje u Osijeku su utvrđena sljedeća deficitarna zanimanja srednje stručne spreme: zidar, tesar, armirač, vozač motornih vozila, bravar, limar, stolar, dimnjačar, strojobravar, vodoinstalater, mehaničar poljoprivredne mehanizacije, mesar, medicinska sestra i medicinski tehničar opće njege. Deficitarna zanimanja visoke stručne spreme utvrđena su u okviru sveučilišnih studija: logopedije, rehabilitacije, socijalne pedagogije i nastavničkoga smjera geografije.

KVOTA Grad Osijek je studente deficitarnih zanimanja iz STEM područja u cijelosti uvrstio unutar kvote od 50% studentskih stipendija namijenjenih ovom području.

Grad stipendira učenike četverogodišnjih srednjih škola od treće godine školovanja, a učenike trogodišnjih strukovnih škola od druge godine školovanja, dok se studentske stipendije osiguravaju od prve godine diplomskog studija, odnosno od druge godine dodiplomskog studija i integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s