MARIJAN BLAHA Našim smo članovima uvijek na usluzi

Udruga gluhih i nagluhih Osječko-baranjske županije osnovana je 1947. Osnovala ju je skupina gluhih osoba koje su željele imati mjesto za druženje i savjetovanje. Ona je socijalno-humanitarna, kulturno-prosvjetna te rekreativna Udruga, kojoj je svrha okupljanje gluhih i nagluhih osoba s područja županije, a pruža i pomoć u ostvarivanju svih njihovih prava koja imaju kao osobe s invaliditetom. O projektu „Čujemo vas – psihosocijalna podrška gluhim i nagluhim osobama“ govori predsjednik udruge, Marijan Blaha.

  • Udruga gluhih i nagluhih osječko-baranjske županije iz proračuna je Grada Osijeka za 2019. godinu za projekt „Čujemo Vas – psihološka podrška gluhim i nagluhim osobama“ dobila 13.000 kuna. Taj projekt provodite već nekoliko godina. Koje su novosti? Koliko je osoba uključeno i gdje se projekt provodi?

Gluhim i nagluhim osobama pružena je usluga pisanja molbi, životopisa, zahtjeva za uvjerenjem o nekažnjavanju i e-radnim knjižicama prilikom prijavljivanja na razne raspisane natječaje kako bi si osigurali radno mjesto. Udruga gluhih i nagluhih Osječko-baranjske županije u suradnji s Gradskim prijevozom putnika Osijek omogućila je nezaposlenim članovima s područja grada pravo na godišnju besplatnu kartu za vožnju autobusom i tramvajem. Gradska i sveučilišna knjižnica u Osijeku gluhim i nagluhim članovima Udruge daje 50% popusta na godišnju članarinu.

BESPLATNO Udruga gluhih i nagluhih u suradnji s Službom za gospodarstvo Osječko-baranjske županije omogućila je besplatan parking korisnicima koji posjeduju osobno vozilo.

U suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje u Udruzi tijekom 2019. godine su se zaposlile četiri gluhe osobe putem javnih radova i pet gluhih osoba putem Europskog projekta „Zaželi“. Zaposlene su i dvije osobe putem Europskog projekta.

Gluha djeca su uz pomoć prevođenja nastave postigla izvrstan uspjeh na kraju školske godine.

SAVJETOVANJE Samim gluhim korisnicima je pružena usluga savjetovanja kako bi ostvarili svoje povlastice uz tumača i prevoditelja. Udruga je uvijek uslužna svojim članovima kada god im je pomoć potrebna.

Korisnici su bili osobe do 96. godina starosti, od toga 201 ženska te 223 muških osoba. Obuhvaćeno je ukupno 424 osobe, s tim da su članovi imali mogućnosti sudjelovati u više aktivnosti Udruge ili višekratno u jednoj te istoj aktivnosti. Projekt se provodi na području grada Osijeka i u Osječko-baranjskoj županiji.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što je on utrošen?

Zadovoljni smo s dobivenim iznosom. Utrošen je prema odobrenim stavkama proračuna i to za pružanje socijalnih usluga pisanje molbi, životopisa, zamoli za izdavanjem uvjerenje o nekažnjavanju za psihološke radionice djece – grupni rad s djecom, za obilježavanje važnih kulturnih manifestacija, za računalo, za uredski namještaj: uredsku stolicu, police i za troškove režije.

  • Koliko članova broji vaša udruga i koje još projekte provodite?

Naša Udruga ima 424 člana.

Provodimo i ove projekte:

Tumač i prevoditeljznakovnog jezika u prevladavanju komunikacijskih barijera gluhim osobama“-Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku;

„Pomoćnici za gluhu i nagluhu djecu“ za 2019/2020.g.- Ministarstvo znanosti i obrazovanja,

„U svijetu tišine“ ; Glasilo „OSKA“, „Obitelj, bogatstvo života“– Osječko-baranjska županija

„Poletna lakoća“- Hrvatski zavod za zapošljavanje- javni rad

„Ravnopravnost gluhih u zajednici“- općina Kneževi Vinogradi,

„Međunarodni tjedan gluhih osoba„- gradovi Osijek, Valpovo, Donji Miholjac, općine Magadenovac, Koška, Erdut.

  • Gdje se okupljate? Tko vam se može pridružiti?

Okupljamo se u Osijeku, Pavla Pejačevića 3 u društvenim prostorijama za koje plaćamo mjesečni najam gradu Osijeku.

ZNAKOVNI JEZIK Pridružiti nam se mogu svi građani Osječko-baranjske županije koji žele surađivati s članovima Udruge i naučiti hrvatski znakovni jezik.

  • Pomaže li Grad Osijek rad vaše udruge na još neki način? Kako ocjenjujete suradnju s Gradom?

Grad Osijek pomaže rad naše Udruge putem obavještavanja raznih događanja u gradu.

  • Grad Osijek je ponovno i ove godine, dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost važna?

Transparentnost je od izuzetno velike važnosti, kako bi građani našega grada znali na što se točno utroše proračunska sredstva jer i sami pridonose sredstvima Grada Osijeka.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s