SVETLANA MARINKOVIĆ U krojačku radionicu uključili smo osobe s intelektualnim teškoćama koje nisu nikada šivale

Svetlana Marinković, voditeljica/koordinatorica Društva za pomoć osobama s intelektualnim poteškoćama Osijek

Društvo za pomoć osobama s intelektualnim poteškoćama Osijek provodi niz projekata u korist osoba s intelektualnim teškoćama u cilju podizanja kvalitete njihovih života. O projektu socijalne integracije „Moja udruga – Moj društveni život“ govori, ostalim projektima koje provode, te suradnji s gradom Osijekom, govori voditeljica/koordinatorica društva, Svetlana Marinković.

  • Društvo za pomoć osobama s intelektualnim poteškoćama Osijek iz proračuna je Grada Osijeka za 2019. godinu za projekt „Moja Udruga – Moj društveni život“ dobilo 10.000 kuna. Ovo je projekt koji provodite već nekoliko godina. Koliko je osoba uključeno u njega? Imate li unutar projekta neke nove sadržaje?

Nova aktivnost koju smo uveli u provedbu programa je krojačka radionica u kojoj se izrađuju prekrasni ukrasni i upotrebni predmeti od tkanine. U krojačku radionicu uključile su se i osobe s intelektualnim teškoćama koje nisu nikada šivale i sudjelovale u izradi predmeta od tkanine. Izrađeni predmeti i ukrasi doprinijeli su dodatno boljoj prezentaciji znanja i vještina korisnika građanima lokalne zajednice.

KORISNICI Neposredni korisnici projekta su osobe s intelektualnim teškoćama.

Njih 30 sudjelovalo je u organiziranim aktivnostima i radionicama (glazbena, kreativna, plesna, sportska) i javnim nastupima i predstavljanjima, te 50 učenika nižih razreda osnovnih škola s područja grada Osijeka. Posredni korisnici su 50 članova obitelji osoba s intelektualnim teškoćama, dok nam je partner na projektu Udruga za terapiju i aktivnosti pomoću konja „MOGU“ Osijek. Od suradnika, tu su OŠ Jagode Truhelke, OŠ Ernestinovo, Grad Osijek (Upravni odjel za socijalnu skrb i zdravstvo), Centar  za odgoj i obrazovanje Ivan Štark, NK Osijek, Eseker Centar, Centar Ja kao i Ti, OŠ Josipovac, KUD Josipovac, Udruga za pomoć osobama s intelektualnim oštećenjima Golubica Vukovar, Osječki Taxi, te Udruga za promicanje inkluzije Osijek.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što je on utrošen?

Jesmo s obzirom koliko je Grad bio u mogućnosti dodijeliti drugim Udrugama, no ipak je mali iznos u odnosu na ukupni proračun Programa koji je vezan uz integraciju korisnika u lokalnu sredinu.

SREDSTVA Do sada je od odobrenih financijskih sredstava utrošeno za honorare za izvođače, udio za plaće, režijske troškove, troškove za materijale za radionice.

  • Gdje se okupljate? Koliko članova brojite? Na koje sve načine pomažete osobama s intelektualnim poteškoćama?

Djelujemo u prostorijama na adresi Solarski trg 2. Udruga ima 79 članova.

Pomažemo osobama s intelektualnim teškoćama na nekoliko načina – organiziramo aktivnosti za korištenje slobodnog vremena, pružamo uslugu socijalne skrbi, organiziramo poludnevni boravak za odrasle osobe s intelektualnim teškoćama.

STRATEGIJE Izrađujemo strategije za pokretanje aktivnosti u cilju podizanja kvalitete života osoba s intelektualnim teškoćama i članove njihovih obitelji, pružamo podršku roditeljima prilikom uključivanja njihove djece – osoba s intelektualnim teškoćama.

Informiramo javnost o radu Udruge, provodimo aktivnosti za razbijanje stigmi i predrasuda prema osobama s intelektualnim teškoćama, uključujemo djecu školskog uzrasta i volontere u aktivnosti Udruge.

Imamo organizirano pravno i psihosocijalno savjetovalište, uključujemo osobe s intelektualnim teškoćama u život i rad lokalne zajednice, pružamo podršku i zapošljavamo osobe s intelektualnim teškoćama, razvijamo partnerske i suradničke odnose sa udrugama i institucijama, surađujemo s medijima, uključujemo se u javne politike djelovanja u korist osoba s invaliditetom (osoba s intelektualnim teškoćama)

  • U radu vaše udruge sudjeluju i volonteri. Kako ste zadovoljni njihovim odazivom? Koliko su oni značajni za rad vaše udruge?

Volonteri su uključeni u rad Udruge, provođenje aktivnosti, socijalizaciju korisnika, pomaganje pri uključivanju nesamostalnih korisnika u rad i aktivnosti.

PRATNJA Ujedno, oni su i pratnja korisnika pri dolasku i odlasku u Udrugu, administrativnom funkcioniranju Udruge.

Volonteri su jako značajni za rad Udruge. Oni su dodana vrijednost u razvoju i napretku našeg rada.

  • Pomaže li Grad Osijek rad vaše udruge na još neki način? Kako ocjenjujete suradnju s Gradom?

Da. Grad je partner udruge u provođenju programa socijalne usluge socijalne skrbi i surađujemo u svim područjima koja su predviđena projektom za ovu uslugu.

PROSTOR Grad uključuje udrugu u manifestacije koje su prigodne za našu grupaciju korisnika, a grad je i davatelj prostora koji koristimo.

Pruža nam podršku u provođenju svih aktivnosti za koje im se obratimo i tražimo suradnju. Posebno bi naglasili dobre odnose i suradnju sa Odjelom za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo.

  • Grad Osijek je ponovno i ove godine, dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost važna?

Transparentnost je važna za one koji koriste financijska sredstva, ali i za građane koji na taj način mogu pratiti kako se raspolaže sa financijskim sredstvima proračuna, kako se ulažu u razvoj grada i pojedina područja.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: