NIKOLA FALLER Naše „slamanje“ – interaktivno glazbeno-likovno-kulinarski događaji – odlično je posjećeno

Udruga za poticanje umjetničke i ekološke svijesti u društvu, SLAMA, javnosti je najpoznatija po projektu „4 godišnja doba“ koji je razvijen u suradnji s Gradom Osijekom. O projektu „Kreativni laboratorij“, „Slamanju“, te ekspediciji u Peruu govori predsjednik udruge, Nikola Faller.

  • SLAMA – Udruga za poticanje umjetničke svijesti u društvu iz proračuna je grada Osijeka u 2019. godini za projekt „Kreativni laboratorij“ dobila 17.000 kuna. Ovaj je projekt zapravo nastavak vašeg dobro znanog projekta „Četiri godišnja doba“. Koje novosti donosi? Koliko je osoba uključeno u njega i kada se on održava?

Da, projekt uključuje i šest interaktivnih glazbeno-likovno-kulinarskih događaja pod nazivom „slamanje“ koji se održavaju u prostoru udruge u Tvrđi. Mogu reći da smo prezadovoljni posjećenošću i razinom interakcije. Na našoj maloj bini gostuju razno razni bendovi uglavnom iz indie rock scene iz cijele Hrvatske pa i sa ponekim gostovanjem iz susjednih zemalja.

LIKOVNJACI U galeriji izlažu uglavnom mladi likovnjaci, naraštaji koji izlaze sa osječke Umjetničke Akademije.

A u kuhinji sa ringle i pećnice izlaze nam vegetarijanska variva, pite, peciva i slastice koje zajednički pripremamo.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što će se on utrošiti?

Zahvalan sam na svakoj potpori, iako se u odnosu na prethodne godine radio o nešto umanjenom iznosu. Volio bih da trend bude što veće ulaganje u kulturu, umjetnost i mlade jer vjerujem u svrhovitost i stratešku vrijednost ovakve politike, iako ne mora to nužno biti u našu udrugu.

PROJEKTI Sredstva će se utrošiti u sve segmente realizacije projekta kreativni laboratorij koji se u biti sastoji od Jeseni – grabljanje lišća koje smo upravo sprovodili i proljetne akcije košnje trave, kao i crteža na pijesku koje smo u nekoliko navrata ove godine izvodili zahvaljujući niskom vodostaju rijeke Drave.

Drugi zaseban segment je „slamanje“ koje za razliku od urbanog land arta koji se bazira na intervencijama i oplemenjivanju javnog prostora grada poput parkova, perivoja, travnjaka i obala rijeke, održava u unutarnjem prostoru udruge u Tvrđi na adresi Firingerova 3.

Koliko članova broji vaša udruga? Tko vam se sve može pridružiti?

Brojimo oko 30-ak redovnih članova i oko petstotinjak podupirućih članova. Pridružit nam se može tko god hoće i voli razvijati i otkrivati vlastitu kreativnost te ju uz druženje i timski rad zdravo usmjeravati.

  • Provodite li još neke projekte ili aktivnosti? Koje?

Partneri smo na EU projektu KRUG koji provodimo u suradnji s POU Zagreb u općini Brestovac pored Požege, a radi se upravo o malo izmijenjenom obliku land art projekta „4 godišnja doba“ koji smo u biti u Osijeku i razvili u suradnji sa Gradom.

SURADNJA Također sudjelujemo kroz izradu slamnatih skulptura u adventskim pričama u gradovima Đakovo, Vinkovci i Velikoj Gorici te meni posebno dragom i dugo očekivanom kreiranju festivala snježnih skulptura u suradnji sa jednim inozemnim partnerom na skijalištima Jahorina i Kopaonik.

  • Početkom godine sudjelovali ste na umjetničkoj ekspediciji u Peruu. Kakvi su dojmovi? Što ste sve tamo vidjeli i u kojim aktivnostima sudjelovali?

Peruu je prekrasna zemlja, raznolika i vrlo zanimljiva kulturološki i geološki. Jako me dojmio i nadahnuo susret sa drevnim civilizacijama Inka i Nazca, posjeta svjetskom čudu Machu Picchu, pa najvećem land art radu čuvenim linijama u pustinji Nazca, kao i susret sa indijancima plemena Shipibo u džungli Amazone.

KAO SPUŽVA Svugdje sam upijao kao spužva, ali i radio i davao nešto svoje: gradio sam skulpture od materijala koje sam pronalazio u krajoliku, poput lišća banane i palmi, kukuruza, drva eukaliptusa i bambusa, i naravno te sam instalacije na oduševljenje i radoznalost domaćih ritualno spaljivao, to je moja uža specijalnost, i meni najdraži moment.

Grabljao sam pijesak u pustinji i na obali Tihog Oceana, crtao murale po hostelima, skicirao krokije na tržnicama i u muzejima, i modelirao glinene idole od zemlje sakupljene pored ceste nakon kiše. Prekrasno iskustvo, zaista mogao bih puno još o tome pričati…

  • Kako ocjenjujete suradnju s gradom Osijekom? Pomaže li grad Osijek rad vaše udruge na još neki način?

Dobro – zadovoljan sam i zahvalan, ponekad pomislim da može naravno uvijek bolje, no najviše me raduje što smo iznašli, iako privremeno, kvalitetno rješenje za prostor udruge i što se daljnje akcije i projekti na sceni naziru i razvijaju (primjerice  Stara Pekara, Kulturni Centar pored Eurodoma, objekti u HŽ-u…) – optimističan sam po prirodi i volim stavljati stvari u praktičan afirmativan kontekst.

  • Grad Osijek je ponovno dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost važna?

Čestitam! Transparentnost je super bitna jer bez nje se ne bi vidjelo što se događa iza zavjesa i bio bi prostor otvoren za manipulacije.

PRAĆENJE Sjećam se da sam kao dijete volio one prozirne swatch satove koji pokazuju unutrašnjost, sve te kotačiće i polugice pa se sve može lijepo vidjeti, pratiti i proučiti.

Iako nisam stručnjak za to, a i nemam vremena da se time bavim – ali treba biti dostupno na uvid svima „crno na bijelo“ kako narod kaže.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s