LAURA PLANTAK PUL Javnost smo podsjetili kako ples prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke

Udruga KultAkt je nastala kao inicijativa kulturalnih menadžera kako bi doprinijeli razvoju kreativnih industrija na području grada Osijeka i regije. O projektu „Međunarodni dan plesa 2019.“, te ostalim projektima koje provode govori predsjednica udruge, Laura Plantak Pul.

  • Udruga KultAkt iz Proračuna je Grada Osijeka za 2019. dobila 13.125,00 kuna proračunskog novca za projekt „Međunarodni dan plesa 2019“. Što je ovaj projekt obuhvatio, kada se održao i koliko je osoba u njemu sudjelovalo?

Projekt „Međunarodni dan plesa 2019“ se odnosi na obilježavanje ovog dana, a s obzirom na to da je ove godine održan jubilarni 10. Međunarodni dan plesa, odlučili smo pripremiti više sadržaja koji se protežu na duže razdoblje od samog dana plesa koji se obilježava svake godine 29. travnja.

Projekt za cilj ima podsjećanje javnosti na ples kao umjetnički oblik izražavanja te uživanje u njegovoj univerzalnosti koja prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke.

UPOZNAVANJE Htjeli smo djeci i građanima omogućiti upoznavanje s oblicima rekreacije i umjetnosti plesa putem kojih dugoročno jačaju samopouzdanje i usmjeravaju se na zdravi stil života.

Kroz aktivnosti održane na samom Međunarodnom danu plesa, 29. travnja 2019. godine, održali smo neformalno druženje plesača u Esseker centru nakon kojih je uslijedio nastup i predstavljanje njihovih koreografija čemu su prisustvovali građani koji su mogli saznati mogućnosti uključivanja u plesne aktivnosti na području Grada Osijeka. Nakon predstavljenih koreografija, unutar programa je uslijedila projekcija filma u Kinu Urania.

Ostatak projekta se odnosio na održavanje radionica koje podižu svijest o plesu pod nazivom „Ples za sve“ koju je vodila Mira Sekereš i radionica „Plesna kultura“ koju je vodila Suzana Žuljević.

Cilj radionica je bio prenijeti znanje i atmosferu Međunarodnog dana plesa tjednima nakon 29. travnja kako bi građani i sudionici dobili mogućnost dodatne edukacije i kako bismo stvorili dugoročnu zainteresiranost za ples.

PLES KAO IDENTITET Završetak projekta se očekuje kroz okrugli stol pod nazivom „Ples kao identitet“ koji će se održati u petak 29. studenog u 18 sati. Mjesto održavanja je prostor plesnog studija Shine u Esseker centru.

U projektu je sudjelovalo više od 150 građana.

 

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što je on utrošen?

Zadovoljni smo dobivenim iznosom. Iznos je utrošen u svrhu organizacije aktivnosti Međunarodnog dana plesa, radionica i okruglog stola te troškove vidljivosti i promotivnih materijala.

  • Koje još aktivnosti planirate u ovoj godini?

U ovoj godini još održavamo dva projekta, Kultura slobodnog vremena i Zimska škola kulture te edukacije kojima ćemo članove udruge upoznati s pojmovima volontiranja i projektnog menadžmenta.

VJEŠTINE Projekt Kultura slobodnog vremena polazi od ideje da svaka mlada osoba danas mora imati određeni set vještina koje će joj pomoći u svakodnevnom životu i osamostaljenju. Odvija se kao skup interaktivnih radionica tijekom studenog i prosinca 2019. godine.

Projekt Zimska škola kulture je namijenjen djeci od šest do dvanaest godina s ciljem da djeca posjete kulturne institucije i kroz kreativne, razigrane i poučne radionice nauče o važnosti kulture i postojanju kulturnih institucija. Također je u provedbi tijekom studenog i prosinca 2019. godine te su u njega uključene kulturne institucije s područja Grada Osijeka.

Za oba projekta su prijave otvorene na Facebook stranici udruge KultAkt i Facebook stranici Škola kulture te ovim putem pozivamo sve građane koji su zainteresirani za ove teme da nam se pridruže ispunjavanjem prijavnice.

 

  • Koliko članova brojite i koje sve projekte provodite?

Udruga KultAkt broji oko 30 redovnih članova, dok se taj broj tijekom godine smanjuje i povećava ovisno o opsegu projekata s obzirom na to da je naše članstvo fleksibilno i svaki volonter može birati želi li sudjelovati u radu cijele udruge ili želi sudjelovati samo unutar pojedinog projekta te tako provesti svoje slobodno vrijeme.

ŠKOLE KULTURE Svake godine provodimo projekte Ljetna škola kulture, Dan kulturne raznolikosti i Zimska škola kulture, a ovisno o programu godine kreiramo projekte poput održanih: Kultura kritičkog razmišljanja, Kultura slobodnog vremena, Kultura zdravog života  i mnoge druge.

  • Na koji se način financirate?

Rad udruge financiramo putem natječaja i donacija.

  • Kako ocjenjujete suradnju s gradom Osijekom? Pomaže li vam grad na još neki način?

Zadovoljni smo sa suradnjom s Gradom Osijekom od samog osnutka udruge u 2016. godini.

  • Grad Osijek ponovno je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost proračuna važna?

Transparentnost proračuna je iznimno važna i omogućuje građanima da vide na što se troši proračunski novac te putem ovakvih intervjua omogućen je uvid u rezultate koje udruge ostvaruju putem ovih sredstava.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s