ANDRIJA KURIC Na ovogodišnjim Danima slovačke kulture predstavili smo i knjigu o 25 godina Matice slovačke

Matica slovačka čuva slovačku obitelj, njezinu samosvijest i identitet, te uključuje pripadnike slovačke nacionalne manjine u rad svojih odbora. Razvija izdavačku djelatnost, folklorne festivale, skrbi se za političku zastupljenost predstavnika slovačke nacionalne manjine na lokalnoj i državnoj razini. O Danima slovačke kulture u Osijeku, govori predsjednik Matice, Andrija Kuric.

  • Matica slovačka Osijek iz proračuna je Grada Osijeka za 2019. godinu dobila 7.000 kuna za program Dani slovačke kulture u Osijeku i 10 godina prijateljstva Matice slovačke i MOMS Čakajovce Rep. Slovačka. Kada ste obilježili ove događaje, koliko je ljudi sudjelovalo i što se sve moglo vidjeti?

U prvom redu zahvaljujemo Gradu za donaciju i financijska sredstva. MS Osijek organizirala je i ove godine već tradicionalnu kulturnu manifestaciju Dani slovačke kulture u Osijeku koja je održana 10. svibnja 2019. u prostorijama OŠ Antuna Mihanovića.

U organizaciju su se uključili svi aktivni članovi Matice Osijek, njih 50. Program je započeo misom u Kapucinskoj crkvi na kojoj su sudjelovali i gosti iz Slovačke. Potom je otvorena i predstavljena izložba ručnih radova članova radionice ručnih radova MS Osijek.

UMJETNIČKI PROGRAM Dani slovačke kulture nastavljeni su kulturno-umjetničkim programom, na kojem je nastupio i Robert Zgrablić sa fujarom.

Predstavljena je knjiga 25 MS Osijek autora Emila Dorčaka i Andrije Kurica, a program je nastavljen plesnom, pjevačkom i glazbenom sekcijom članova i dječjom plesnom skupinom. Program su uveličali i naši gosti iz Slovačke, članovi folklorne i pjevačke skupine MS Čakajovce, Janikovce.

U programu je sudjelovalo više od sto sudionika, a imali smo jednako toliko gostiju.

  • Jeste li zadovoljni dobiveni iznosom? U što je on utrošen?

Zadovoljni smo dobivenim iznosom! Financijska sredstva su utrošena prema planu – za smještaj sudionika, pozivnice, plakate, najam dvorane, te večeru za sudionike.

  • Koliko članova broji vaša udruga i koje još projekte provodite? Tko vam se sve može pridružiti?

Matica slovačka Osijek broji 106 članova. Osnovana je u cilju očuvanja, promicanja, razvitka i unapređenja nacionalnog i kulturnog identiteta slovačke nacionalne manjine s djelovanjem na području kulture, umjetnosti, znanstvenog, duhovnog i gospodarskog stvaralaštva u skladu s Ustavom Republike Hrvatske.

SURADNJA Na kulturnom planu surađujemo s brojnim KUD-ovima iz Republike Slovačke.

Projekte provodimo i u našim sekcijama – folklornoj za odrasle i djecu, glazbenoj, pjevačkoj, radionici ručnih radova, literarnoj sekciji i slično. U našim sekcijama su osim pripadnika slovačke nacionalne manjine i brojni Hrvati, ali i pripadnici drugih nacionalnih manjina, koji su i članovi naše Matice.

  • Kako ocjenjujete suradnju s Gradom Osijekom? Pomaže li Grad Osijek rad vaše udruge na još neki način?

Suradnja Grada i Matice je na zavidnom nivou.

  • Grad Osijek je ponovno, za prva tri mjeseca ove godine, dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost važna?

Transparentnost je jako važna i ona se vidi samo kroz dobru suradnju.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s