DAVOR HORVAT Želimo da mladi postanu promotori spomeničke baštine i kulturnih vrijednosti grada

Cilj udruge Snaga kulture je okupljanje ljubitelja kulturno-povijesne baštine i ljubitelja prirodnih ljepota radi promicanja kulturnih i prirodnih vrednota lokalne, nacionalne i međunarodne  zajednice. Udruga ima za cilj i otkrivanje pomalo zaboravljenih tradicionalnih kulturno povijesnih posebnosti, narodnih običaja i  lokaliteta koji njeguju autohtonost. O projektu „Volim spomenik svoga kvarta“ govori predsjednik udruge Davor Horvat.

Udruga Snaga kulture iz proračuna je Grada Osijeka za 2019. godinu dobila 6.000 kuna za projekt „Volim spomenik svoga kvarta“. O kakvom je projektu riječ?

Projekt „Volim spomenik svoga kvarta“ osmišljen je kao sraz kulture i umjetnosti kroz koji će učenici osječke osnovne škole Augusta Šenoe iskazati svoju kreativnost u izradi replike spomenika, naše dobrotvorke Paulinne Herman, osječanima poznate kao Mačkamama. Spomenik, dominira u Industrijskoj četvrti. Izrađen je u slavonskoj hrastovini, rad našeg poznatog kipara Mate Tijardovića.

SURADNJA Učenici su ga izradili u glini u suradnji sa učenicima Škole primijenjene umjetnosti i dizajna. Izložbom svojih radova u javnom prostoru TC ex Mercator, projekt je predstavljen građanima.

Cilj projekta je stvaranje ljubavi prema spomeniku svoga kvarta, poglavito među mladim generacijama, koji će kroz ovakve projekte postati mladi promotori spomeničke baštine i kulturnih vrijednosti našeg grada.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što će se on utrošiti?

Zadovoljni smo dobivenim iznosom, s kojim smo pokrili troškove materijala za izradu dvadesetak replika spomenika. Također smo uspjeli nabaviti modelirke, boje i sitne alate koje su učenici koristili pri izradi. Izradili smo i posebnu edukativnu brošuru s povijesnim podatcima o spomeniku obogaćenu fotografijama najzanimljivijih prizora s kreativnih radionica i kratak video zapis.

ZAHVALNICE Dobivenim iznosom smo pokrili i troškove izrade promotivnih materijala i završne manifestacije na kojoj su učenici izložili svoje uratke u javnom prostoru TC ex Mercator, uz dodjelu zahvalnica za sudjelovanje.

  • Koje još aktivnosti planirate u ovoj godini?

U ovoj godini planiramo proširiti i pojačati suradnju s udrugama koje djeluju na području našeg grada i koji provode slične programe, a također i sa školama koje djeluju na području Osječko-baranjske županije. Već provodimo i planiramo niz aktivnosti u smislu poboljšanja kvalitete života osoba treće životne dobi. Osmislili smo desetak radionica koje se svakodnevno provode prema utvrđenom rasporedu, a obuhvaćaju tečaj engleskog jezika, izradu keramičkih predmeta, oslikavanje različitih predmeta salvetnom i drugim tehnikama, izradu ukrasnih i uporabnih predmeta heklanjem, štrikanjem i šivanjem, izradu umjetničkih slika akrilnom i akvarel tehnikom, fotografski tečaj s osnovama fotografiranja i pohranjivanjem fotografija na elektroničke medije, izradu predmeta od reciklažnog materijala i šuške, rekreativne, sportske i zabavne aktivnosti organiziranjem plesnih večeri.

IZLOŽBE Također organiziramo izložbe radova polaznika slikarskih i kreativnih radionica.

Slijedeće godine, započinjemo s dramskim radionicama u kojima ćemo osmisliti nekoliko šaljivih predstava u kojima će sudjelovati članovi naše udruge u suradnji sa studentima Umjetničke akademije.

  • Koliko članova brojite i koje sve projekte provodite?

Naša udruga djeluje na prostoru grada Osijeka već punih devet godina. Broji 30 članova i veliki broj suradnika. Od svog osnutka, uspješno smo proveli dvadesetak projekata.

U mjesecu prosincu, ove godine, naša će udruga provesti veliki projekt pod nazivom Adventske zvjezdice kojim ćemo pružiti mogućnost učenicima iz 20 osječkih osnovnih škola i trima s područja Baranje, da pokažu svoj pjevački talent u javnom prostoru TC ex Mercator.

PJEVAČKI TALENTI To će biti prvi Osječko-baranjski junior Voice fest, za koji se nadamo da će se nastaviti i slijedeće godine.

Početkom slijedeće godine započinjemo s projektom pod nazivom Essekerski Cabaret koji je predviđen za stariju populaciju. To će biti podsjetnik na nekadašnji Osijek s mnoštvom kratkih šaljivih dijaloga, obogaćen glazbenim i plesnim programom, modnim revijama s garderobom prošlog stoljeća, foto i video prikazima starog Osijeka, nagradnim pitalicama, i poznatim gostima iz osječkog javnog i kulturnog života.

  • Na koji se način financirate? Koji su izvori prihoda vaše udruge?

Naša udruga se redovito javlja na natječaje za donacije iz kojih ostvarujemo prihode s kojim pokrivamo troškove za ostvarenje predviđenih projektnih aktivnosti. Ostali izvori financiranja su članarine i manjim dijelom donacije građana, iz kojih pokrivamo bankarske i materijalne troškove, kao i učešće vlastitih sredstava u projektima.

Kako ocjenjujete suradnju s gradom Osijekom? Pomaže li vam grad na još neki način?

Suradnju s gradom Osijekom ocjenjujemo vrlo uspješnom. Grad prepoznaje naše projekte koji su vezani za kulturu i kulturnu baštinu.

USMJERAVANJE Kroz izvaninstitucionalne aktivnosti naši projekti su usmjereni na mlade generacije u prepoznavanju kulturnih vrijednosti svoga grada.

Za sada, osim donacija za odobrene projekte, nismo imali financijske potpore od Grada, ali cijenimo razumijevanje za naša konstruktivna razmišljanja.

  • Grad Osijek ponovno je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost proračuna važna?

Budući da za svaki naš projekt trebamo izraditi proračun i opravdati dobivena sredstva, smatramo da je transparentnost gradskog proračuna također od velike važnosti za nas građane, kako bi imali saznanja o ulaganjima i trošenju gradskih sredstava. Najviša ocjena za transparentnost proračuna, neka je na ponos našeg grada.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

Jedna misao o “DAVOR HORVAT Želimo da mladi postanu promotori spomeničke baštine i kulturnih vrijednosti grada

  1. Bravo Davore, prijatelju od prvog naseg susreta prepoznala sam u tebi velikog kreativca.Divim se predanom radu u kojiem je obuhvacena kreativnost mladih i starijih generacija.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s