VLADIMIR PAVIČIĆ Iznenađeni smo velikim interesom djece i mladih za našu planinarsku školu “Dumina”

Planinarsko društvo “Zanatlija” Osijek osnovano je 1971. godine. Članovi društva, podijeljeni u sekcije, organizirano ili individualno pohodili su mnoge vrhove širom Europe i svijeta. O projektu „Mala planinarska škola za djecu i mladež Dumina“, projektima, izletima te suradnji s Gradom Osijekom, govori predsjednik društva, Vladimir Pavičić.

  • Planinarskom društvu „Zanatlija“ Osijek iz proračuna je Grada Osijeka u 2019. godini za projekt „Mala planinarska škola za djecu i mladež Dumina“ osigurano 6.500 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Škola je počela ove jeseni u suradnji s nekoliko osnovnih škola s područja grada i u suradnji sa SOS Dječjim selom Ladimirevci. Dva smo izleta do sada uspješno organizirali i uspjeli okupiti veliki broj djece, što je iznad naših očekivanja. Kroz program šest jednodnevnih izleta djeca će učiti ono što je najbitnije za svakog planinara – kretanje u prirodi, zaštita prirode, prva pomoć, orijentacija…

Cijeli taj ciklus, koji inače prolaze i novi „veliki“ planinari, odvija se kroz opću planinarsku školu i izlete, od kojih svaki ima svoj edukativni dio.

AKCIJE Izleti će biti organizirani u bližoj okolici – prvi je izlet bio u Draž gdje smo se priključili akciji „Posadi drvo, ne budi panj“, drugi je u Slavonski Brod, odnosno Šumu Striborovu na Dilj planini.

Iznimno sam zadovoljan što je na prvom planinarskom izletu bilo 107 sudionika.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što će se on utrošiti?

Sredstva koja smo dobili utrošit će se za poboljšanje kvalitete organizacije male planinarske škole. Tiskali smo letak na kojem za svaki izlet dijete dobije pečat, a cilj je da skupi svih šest pečata/potvrda kako bi moglo pristupiti završnom ispitu i dobiti diplomu Hrvatskog planinarskog saveza o završetku male planinarske škole.

ULAGANJE U MLADE Planova imamo jako puno, kao i želja, pa su nam izuzetno dobro došla ta sredstva. Mislim da smo ih iskoristili na pravi mogući način – ulaganjem u mlade i njihovu budućnost.

  • Koliko su djeca danas zainteresirana za ovakve aktivnosti?

Imali smo izlet u Baranju na koji je išlo 175 sudionika – tri autobusa djece. To je bilo iznad svih naših očekivanja. Tako da interes postoji.

SURADNJA Kao što sam već rekao, surađujemo sa sedam osnovnih škola, osječkim Gimnazijama i SOS Dječjim selom Ladimirevci.

Imamo voditeljice pojedinih skupina u svakoj školi i onda objedinjeno sa srednjoškolcima idemo na izlete. Ove smo godine imali i višednevne izlete na Velebit, otok Krk… U nekom godišnjem ciklusu odradimo sedam do osam izleta.

  • Koliko članova broji PD „Zanatlija“ Osijek? Tko vam se sve može pridružiti?

Sada smo kao udruga dostigli nekakav maksimum. Ove smo godine učlanili ukupno 550 članova, aktivni smo i imamo godišnje više od 50 društvenih izleta. Imali smo izlet sa gotovo 300 sudionika. Riječ je o najpopularnijem izletu u Slavoniji, onom na Papučke jaglace.

SEKCIJE Pridružit nam se mogu svi – svi su dobrodošli. Naše su sekcije raspoređene po različitim fizičkim sposobnostima i interesima.

Nastojimo za svakog našeg člana organizirati zanimljive izlete. Tako da imamo od složenijih visoko-gorskih izleta, do onih manje zahtjevnih.

  • Jeste li zadovoljni suradnjom s gradom Osijekom? Pomaže li vam grad na još neki način?

Sa još nekoliko udruga koristimo zajednički prostor u Strossmayerovoj ulici koji nam je grad ustupio. S obzirom da se broj naših članova povećao, bilo bi dobro da imamo više termina, jer smo ograničeni na jedan sat tjedno, što nam je malo.

  • Grad Osijek je ponovno dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

Transparentnost proračuna itekako važna i drago mi je što naš grad dobio najvišu ocjenu.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s