MIRA BRUMERČEK-LUKAČEVIĆ Sada mjesečno imamo stotinjak savjetovanja, a problemi su gotovo uvijek isti

Mira Brumerček-Lukačević, predsjednica udruge Potrošački forum

Udruga za zaštitu i promicanje potrošačkih prava građana „Potrošački forum“ nastala je kao podružnica udruge DZPH „Potrošač“. 2002. godine registrirana je kao samostalna udruga, a od 2009. nosi ime „Potrošački forum“. Udruga građanima daje  besplatne pravne savjete u svim područjima u kojima se na tržištu pojavljuju kao potrošači. O projektu „Savjetovanje i informiranje potrošača“ govori predsjednica udruge, Mira Brumerček-Lukačević.

  • Za projekt „Savjetovanje i informiranje potrošača“ udruga Potrošački forum iz proračuna je grada za 2019. godinu dobila 20.000 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Riječ je o savjetovanju potrošača, što je nama kao udruzi bila profesionalna djelatnost do ukidanja samih Savjetovališta, odnosno prestanka financiranja od strane nadležnog Ministarstva.

OGRANIČENO VRIJEME Željeli smo ostati na raspolaganju građanima, barem u ograničenom vremenu u kojem smo ih savjetovali u njihovim pojedinačnim situacijama.

Projekt je trajao do srpnja, a mi ga sada volonterski provodimo. Utorkom od 11 do 14 sati građani mogu doći u naš ured u Hrvatske Republike 19b ili nas kontaktirati na broj 200-246.

  • Koji su najčešći problemi koji muče osječke potrošače?

Omjer problema je gotovo uvijek isti. Dijelimo probleme na javne usluge, komunalne usluge i trgovinu.

Što se tiče trgovine, najčešće je u pitanju materijalni nedostatak – reklamacija, pravo na reklamaciju ili zamjenu, pravo na povrat novca i proizvoda, kao i procedure koje su uz to vezane. Potrošače upućujemo u njihova prava i uputimo ih u procedure, odnosno vodimo ih kroz cijelu priču. Ako na prvom koraku ne ostvare svoje pravo, onda ih upućujemo na drugi…

Što se tiče javnih usluga, najviše i najčešće ima upita iz područja telekomunikacijskih usluga jer su one nekako najsloženije. Najčešće je kod tih usluga problem prava na raskid ugovora, jer ljudi prijeđu na drugog operatera, a ne znaju da još uvijek imaju obvezu kod prijašnjeg. U tom dijelu je vrlo često i sklapanje ugovora izvan poslovnih prostorija trgovca i sklapanje ugovora na daljinu.

MANJE PRITUŽBI Kada su komunalne usluge u pitanju, u zadnje vrijeme nismo imali previše pitanja i pritužbi.

  • Na godišnjoj razini, koliko savjetovanja i informiranja obavite?

Dok smo radili profesionalno – tri djelatnice, svakodnevno – od ponedjeljka do petka puno radno vrijeme, bilo je oko 6.000 upita godišnje. Tu ne računam druge stvari koje smo radile, već samo direktne savjete.

STATISTIKA Što se tiče projekta koji je financiran od strane grada, radili smo na bazi četiri sata tjedno plus mailovi i upiti na našoj Facebook stranici. Nismo još napravili statistiku, ali mislim da se radi o nekih 100-njak savjetovanja mjesečno.

Kako je nama bilo najgore da se savjetovalište potpuno ukine, željeli smo zadržati neki kontinuitet dok se ono ponovno ne uspostavi. Zato smo odlučili volontirati i savjetovanje zadržati na razini jednog dana u tjednu.

Puno smo godina potrošili na to da izgradimo svijest u ljudima da smo mi tu, da mogu doći i dobiti savjet. Zato se i nadam da će se u idućoj godini Savjetovališta na razini cijele Hrvatske ponovno uspostaviti. I institucionalizirati, da se ovakve situacije više ne događaju.

  • Na koje još načine Grad Osijek pomaže rad vaše udruge? Kako biste ocijenili suradnju s gradom?

Grad nam je osigurao besplatan prostor. Prostor i dalje koristimo u tu svrhu, ali ne u tolikom opsegu. To je još jedan od načina kako nam grad pomaže.

  • Grad Osijek je ponovno dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

Jako sam zadovoljna tom činjenicom. Nema ništa skriveno, sve je potpuno jasno, uvijek se može otvoreno o svemu razgovarati. S druge strane, korisnici proračunskih sredstava jednako tako moraju poštovati sve uvjete ugovora i jednako transparentno podnositi izvješća.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: