STOJAN BJELAJAC Razvijamo i promoviramo nove sportove za slijepe osobe

Športska udruga slijepih „Svjetlost“ najuspješniji je kolektiv za osobe sa invaliditetom u gradu s kuglačkom, šahovskom i pikado sekcijom u koje je uključeno pedesetak članova. O projektu „Sport, sljepoća i predrasude“, projektima i suradnji s Gradom Osijekom govori predsjednik udruge, Stojan Bjelajac.

  • Športska udruga slijepih „Svjetlost“ iz proračuna je Grada Osijeka za 2019. godinu za projekt „Sport, sljepoća i predrasude“ dobila 12.300 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Kroz naš projekt provodimo športsko-rekreativne i edukativne aktivnosti za očuvanje zdravlja, te postizanje forme natjecateljskih skupina koji nastupaju u ligačkom sustavu natjecanja i na Međunarodnim natjecanjima.

Organizirali smo i 11. Međunarodno kuglačko i peto bowling natjecanja za slijepe Memorijal Stjepan Jurčević, u sklopu kojeg razmjenjujemo primjere dobre prakse sa natjecateljima iz susjednih zemalja i promoviramo naš Grad i Županiju.

EDUKACIJE U sklopu projekta održavamo i edukacije u Osnovnim školama. Sve je to vrlo bitno jer zbog neznanja dolazi do predrasuda, a zbog neznanja i predrasuda dolazi do diskriminacije.

  • Koliko osoba sudjeluje u ovom projektu i gdje se on provodi?

U ovom projektu sudjeluju članovi udruge i volonteri, a projekt se provodi na području grada Osijeka. U projekt je uključeno ukupno 100 osoba, što članova što volontera.

  • Koliko članova broji vaša udruga i koje još projekte provodite?

Imamo 55 članova koji su prema svojim interesima i zdravstvenim mogućnostima podijeljeni u tri sekcije – kuglanje, pikado, šah. Razvijamo i promoviramo nove sportove za slijepe, kao što su igra na govornom pikado aparatu, natjecanja na visećoj kuglani, bowling.

PROJEKTI Od ostalih projekata tu su promidžba sporta i sportske rekreacije za slijepe i slabovide osobe, 11. Međunarodni kuglački i bowling turnir za slijepe Memorijal Stjepan Jurčević, pikado Memorijal Ivan Mučel, šahovski Memorijal Grahovac/Dragun, akcija „Prošetajmo zajedno“, akcija sa Muzejima „Prošetajmo zajedno učimo zajedno“, edukacije u Osnovnim školama u Osijeku i Osnovnim i srednjim školama u Đakovu „Kako pri susretu sa slijepim osobama i njihove  mogućnosti“.

Sudjelujemo u natjecanjima I. kuglačke i II. pikado lige, a naši sportaši nastupaju na Državnim pojedinačnim kuglačkim, šahovskim i pikado prvenstvima. Imamo međunarodnu suradnju sa sportskim klubovima slijepih sa zemljama iz okruženja, potpisnici smo Međunarodnih povelja o suradnji sa Sportskim klubom slijepih i slabovidih Kantona Sarajevo i Udruženjem građana oštećenog vida  Tuzla.

  • Već nekoliko godina u Osijeku organizirate obilježavanje Dana bijeloga štapa. Akcija je to kroz koju Osječani mogu bolje upoznati probleme s kojima se slijepe osobe susreću. Je li osječka javnost kroz ove akcije postala senzibiliziranija za potrebe slijepih osoba?

Športska udruga slijepih „Svjetlost“ Osijek u partnerstvu s Volonterskim Centrom Tenja pod tradicionalnim pokroviteljstvom gradonačelnika Osijeka i ove je godine provela 10. akciju „Prošetajmo zajedno“ povodom Međunarodnog dana slijepih i Dana bijeloga štapa (15. listopada).

U našu je akciju u ovih 10 godina uključeno nekoliko tisuća učenika sa nastavnicima osječkih Osnovnih škola, članovi udruga, volonteri i građani.

U svijetu i Europi jedinstveni smo po načinu i masovnosti obilježavanja 15. listopada – Međunarodnog dana slijepih, koji se obilježava od 1964. godine. Našim aktivnostima promoviramo, educiramo, ukazujemo i potičemo na pozitivne promjene.

Ovogodišnja akcija obilježavanja Dana bijeloga štapa

  • Kako ocjenjujete suradnju s Gradom Osijekom? Pomaže li vam grad na još neki način?

Dosadašnja suradnja je odlična. Gradonačelnik ima sluha za nas i sa svojim suradnicima otvoren je i dostupan za sve probleme osoba s invaliditetom. Zajednički se trudimo i rješavamo sve izazove.

RAZBIJANJE PREDRASUDA Gradonačelnik Osijeka kao pokrovitelj akcije „Prošetajmo zajedno“ povodom  Međunarodnog dana slijepih sa svojim suradnicima uveliko pomaže i doprinosi procesu razbijanja predrasuda prema slijepim osobama.

Za osobe s invaliditetom, ravnopravno sa ostalim sportašima, omogućeno je korištenje prijevoza sportaša za odlazak na službena natjecanja u Republici Hrvatskoj.

Potpora Grada nam je značajna, kao i Športskih objekata, budući da na Pampasu i Gradskim bazenima imamo treninge.

  •  Grad Osijek je ponovnodobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost važna?

Transparentnost proračuna je važna radi vjerodostojnosti Gradske uprave i pokazatelj je sugrađanima što je planirano i na koji način se provodi.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s