MARJANA SKOKO Socijalno osjetljivim skupinama pružamo podršku i besplatnu pravnu pomoć

Marjana Skoko, voditeljica projekta Udruge za podršku žrtvama i svjedocima

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima od svog je osnivanja (2006.) usmjerena na ostvarivanje prava i poboljšanje društvenog položaja i statusa žrtava i svjedoka kroz pružanje podrške usmjerene na smanjenje traume i nelagode kod svjedočenja te kroz zagovaranje za razvoj i unaprjeđenje zakonodavnog i institucionalnog okvira za zaštitu prava žrtava i svjedoka te za bolju primjenu postojećih zakona. Udruga danas djeluje kroz Referentne centre u Vukovaru i Osijeku, te Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja u Zagrebu. O projektu „Podrška i besplatna pravna pomoć socijalno osjetljivim skupinama na području grada Osijeka i Osječko-baranjske županije“ govori voditeljica projekta, Marjana Skoko.

  • Udruga za podršku žrtvama i svjedocima je iz proračuna Grada Osijeka za 2019. godinu dobila 6.550 kuna za provedbu projekta „Podrška i besplatna pravna pomoć socijalno osjetljivim skupinama na području grada Osijeka i Osječko-baranjske županije“. O kakvom je projektu riječ? Gdje se on provodi i koliko osoba u njemu sudjeluje?

Riječ je o projektu koji se provodi kroz jedan od programa Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, naziva referentni centar kao neposredan način rada sa korisnicima. Udruga osim programa referentni centri koji su osnovani u Osijeku i Vukovaru djeluje i kroz Nacionalni pozivni centar (NPC) putem besplatne telefonske linije 116 006. NPC je smješten u Ministarstvu pravosuđa RH temeljem višegodišnjeg sporazuma te je za sada osigurana 12-satna mogućnost besplatnog anonimnoga informiranja žrtava i svjedoka no u realizaciji je i 24 satna mogućnost posredstvom obučenih volontera kojima koordiniraju naše djelatnice.

Kroz projekt Mreža podrške i suradnje financiran sredstvima Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske od prošle godine s radom je počeo i Ured u Varaždinu koji zapravo mijenja Odjel za podršku žrtvama i svjedocima pri Županijskim sudovima.

PODRŠKA Svaki od navedenih programa je podržan kroz naš volonterski program kao potprogram i podrška je svim aktivnostima koje udruga provodi u okviru programa/projekata.

Projekt „ Podrška i besplatna pravna pomoć socijalno osjetljivim skupinama na području grada Osijeka i Osječko-baranjske županije“ je projekt kojemu je cilj socijalno osjetljivim skupinama na području grada Osijeka i Osječko-baranjske županije pružanje usluge građanima u smislu podrške (emocionalne, pravne, praktične, psihosocijalne), sukladno članku 43. stavku 2. Zakona o kaznenom postupku NN 17/2017  ili/i besplatne pravnu pomoć sukladno Zakonu o besplatnoj pravnoj pomoći (NN broj 143/13).

OSOBE U POTREBI Pružanje podrške i besplatne pravne pomoći osobama koje su u potrebi, a koje ne raspolažu dovoljnim znanjem niti imaju financijskih sredstava kako bi angažirali stručnu osobu koja bi im rješavala pravnu problematiku s kojom se socijalno osjetljive osobe susreću.

Aktivnosti će se provoditi u uredu Referentnog Centra Osijek, na adresi Hrvatske Republike 43/II, a po potrebi i na terenu. Voditeljica programa, zajedno sa volonterima, radit će kontinuirano na informiranju građana o mogućnostima koje Udruga nudi kroz javne akcije dijeljenjem letaka te organiziranjem javnih događaja. Kroz volonterski program regrutirat ćemo i educirati desetak osoba te raditi na promoviranju rada Udruge putem redovnih objava na našim društvenim mrežama, webu, portalima i newsletterima kao i putem medijskih istupa.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što će se on utrošiti?

S dobivenom iznosom, dakle iznosom od 6.550 kuna smo zadovoljni samo u smislu prepoznavanja lokalne zajednice u odnosu na programe i aktivnosti koje Udruga za podršku žrtvama i svjedocima na području Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije provodi. No moramo reći da za realizaciju programa/projekta dobiveni iznos nije dovoljan kako bismo izvršili sve zadane aktivnosti.

REALIZACIJA Provedbom drugih projekata ipak smo u mogućnosti pronaći sredstva koja nedostaju kako bi projekt u cijelosti bio realiziran.

Sredstva će se u cijelosti utrošiti na volonterski program-edukaciju volontera, organiziranje okruglog stola u Osijeku te dotisak brošure o ugovorima o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju kako bismo osobe starije životne dobi informirali o posljedicama sklapanja istih.

  • S kojim vam se problemima građani najčešće javljaju? Na koje im sve načine možete pomoći?

Korisnici su se najviše javljali zbog postupaka iz mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, u postupcima iz Zakona o obveznim odnosima, u postupcima za utvrđivanja prava i obaveza iz sustava socijalne skrbi, u postupcima iz radnih odnosa, u postupcima iz obiteljskih odnosa, u postupcima iz nasljednog prava, u postupcima u vezi sa stvarnim pravima , u ovršnim postupcima, u Upravnim postupcima. Jedan dio korisnika upućen je na sekundarnu pravnu pomoć, napisano je više pritužbi na rad službenika te upita vezanih za postupak pred sudom (svjedočenje, žalba, imovinsko pravni zahtjev).

Naša udruga pruža podršku žrtvama i svjedocima u kaznenim i prekršajnim postupcima kroz pravno informiranje i savjetovanje, dok ostalima pružamo primarnu pravnu pomoć sukladno Zakonu o besplatnoj pravnoj pomoći (NN 143/13).

VOLONTERI Redovito održavamo volonterski program kroz regrutaciju i edukaciju volontera te ih po završenoj obuci uključujemo u provedbu aktivnosti programa/projekata koje provodimo.

Redovito publiciramo naše promotivne materijale, od letaka, brošura, plakata, kako bismo promovirali rad Udruge, ali i educirali i informirali građane o problemima s kojima se susreću.

Svake godine u okviru naših redovitih aktivnosti organiziramo javne događaje, javne tribine/okrugle stolove kao i jave akcije na kojima govorimo o sustavu podrške i besplatne pravne pomoći kao i problematici s kojom se susrećemo. Pokušavamo ukazati na nedostatke unutar sustava kako bismo isti poboljšali te omogućili građanima bolje i efikasnije usluge.

  • Koje još aktivnosti provodite? Koliko korisnika na godišnjoj razini sudjeluje u vašim aktivnostima/projektima?

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima provodi u okviru svojih programa/projekata brojne aktivnosti koje se uglavnom odnose primarno na pružanje podrške žrtvama i svjedocima, te pružanje besplatne pravne pomoći našim korisnicima kroz referentni centar Osijek te posredstvom sredstava Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske. Već drugu godinu za redom pružamo primarnu pravnu pomoć i na terenu, dakle po manjim sredinama gdje je dostupnost besplatne pravne pomoći minimalna.

KORISNICI Ukupan broj korisnika u 2018. godini, obuhvaćen projektom „Zajedno do cilja-Primarna pravna pomoć osjetljivim društvenim skupinama“ iznosi 416 korisnika, od toga je bilo 600 upita odnosno slučajeva primarne besplatne pravne pomoći.

Od 416 korisnika, 249 su činile žene, a 167 muškarci. Osobama ispod 18 godina nismo pružali pomoć, niti su nam se javljale te dobne skupine. Po dobi, korisnike smo podijelili od 18-30 godina, 31-65 godina te +65 godina. Uredi Vukovar i Osijek zaprimili su 10 osoba do 30 godina, 311 korisnika u dobi između 31 i 65 godina, dok je korisnika preko 65 godina bilo 80.

Ured Osijek najveći broj korisnika zaprimio je s područja grada Osijeka, 112 iz općine Erdut, Đakova, Beli Manastir, Sarvaš, Bijelo Brdo, Klisa, Višnjevac, Čepinski Martinci, Tenje, Ćelije, Ostrvo, Đakovo, Našice. Ostali korisnici, koji nisu s područja ove dvije županije dolazili s područja grada Varaždina, Slavonskog Broda, Zagreb, Dubrovnik, Šibenik, Rijeka, Split, Nova Gradiška i Karlovac.

  • Jeste li zadovoljni suradnjom s Gradom Osijekom? Pomaže li grad rad vaše udruge na još neki način?

Suradnja s Gradom Osijekom je zadovoljavajuća no uvijek može biti i bolja. Ovim putem se zahvaljujemo Gradu Osijeku na tome što su prepoznali rad Udruge za podršku žrtvama i svjedocima.

POTPORA Nadamo se, s obzirom na relevantnost našega djelovanja, da će Grad i dalje pružati potporu našem djelovanju u vidu financijske no i programske podrške.

  • Grad Osijek je ponovno dobio najveću ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

Grad Osijek djeluje na načelima transparentnosti i javnosti što je svakako pohvalno, te pozdravljamo i podržavamo i daljnju transparentnost u poslovanju. Mi u Udruzi za podršku žrtvama i svjedocima itekako vodimo računa o transparentnosti našega djelovanja, osobito kada je u pitanju financijska transparentnost te shvaćamo važnost iste. Podržavamo transparentno poslovanje koje je neophodno kako bi građani i dalje imali povjerenja u djelovanje lokane zajednice.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: