LIDIJA ŠTELCER Gotovo svako treće dijete i mlada osoba doživi određeni oblik nasilja

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu pomaže djeci i njihovim roditeljima kroz četiri područja djelovanja. Osnovan je 2006. godine, a za pomoć ili podršku obratiti mu se mogu sva djeca, mladi, roditelji, članovi obitelji te stručnjaci koji se bave djecom i mladima. O projektu „preventiraj.me“ koji je dobio potporu Grada Osijeka, ali i ostalim projektima koje provode, govori djelatnica Centra Lidija Štelcer, magistra psihologije.

  • Centar za nestalu i zlostavljanu djecu za projekt „preventiraj.me“ od Grada je Osijeka ove godine dobio 10.000 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Projektom „preventiraj.me“ izrađuje se specijalizirani internetski portal sa svrhom povećanja dostupnosti besplatnih savjetodavnih i edukativnih aktivnosti na području prevencije i kvalitetne reakcije na elektroničko nasilje i nasilje općenito. Aktivnostima predviđenim projektom aktivno se radi na smanjenju broja nasilja nad djecom i među djecom te se aktivno promovira zaštita djece i mladih prilikom korištenja interneta i modernih tehnologija uz osmišljavanje sustava i alata za prevenciju zlostavljanja putem interneta i modernih tehnologija.

EDUKACIJA Kroz projekt je omogućen neposredan rad s korisnicima, savjetodavne i edukativne usluge za djecu, mlade, roditelje i djelatnike ustanova te individualni i grupni rad s korisnicima.

Također, kroz promotivne aktivnosti šira javnost će se upoznati s problemom elektroničkog nasilja i načinima prevencije takvoga nasilja te kvalitetne reakcije na takvo i druge oblike nasilja ukoliko su isti već nastali. Sve ove aktivnosti doprinijet će postizanju glavnog cilja poziva, odnosno, doprinijet će prevenciji eletroničkog nasilja nad i među djecom i mladima te smanjenju najznačajnijih socijalnih rizika kojima su izloženi djeca i mladi kroz elektroničko nasilje.

  • Kada i gdje se projekt provodi i koliko će osoba biti obuhvaćeno njime?

Projekt se provodi na području Grada Osijeka u periodu od 12 mjeseci, odnosno od siječnja do prosinca 2019. godine.

Prema dosad provedenim istraživanjima na tematiku nasilja i posebice elektroničkog nasilja te dosadašnjem iskustvu Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, gotovo svako treće dijete i mlada osoba doživi određeni oblik nasilja te se navedeni trend povećava uslijed razvoja digitalnih tehnologija koje su korištene od strane djece i mladih. S time na umu, formirane su i ciljane skupine, a to su: djeca i mladi, roditelji, te djelatnici ustanova.

BESPLATNO U 12 mjeseci provedbe projekta pružat će se besplatne savjetodavne i edukativne usluge za 10 djece, 10 mladih, 5 roditelja i 5 djelatnika ustanova.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim sredstvima? U što će seona utrošiti?

Zadovoljni smo dobivenim iznosom te ćemo ga utrošiti na što bolje i kvalitetnije izvođenje aktivnosti projekta koje su nužne za ostvarivanje pravovremene i adekvatne psihosocijalne pomoći i podrške osobama kojima je to najpotrebnije.

PODRŠKA Kroz terapijske, edukativne i radne materijale za individualne i grupne aktivnosti želimo poboljšati kvalitetu sustava za pružanje besplatne savjetodavne psihološke pomoći kao i prevenirati razvoj društveno neprihvatljivih oblika ponašanja kod djece i mladih, posebice u digitalnom svijetu.

Uz to ćemo nastojati što više senzibilizirati građane i destigmatizirati pojam pružanja i primanja psihosocijalne pomoći kroz informativne i edukativne aktivnosti.

  • Pomaže li Grad rad vašeg Centra i na neki drugi način? Kako ocjenjujete suradnju s Gradom?

Dosadašnja suradnja s Gradom je bila iznimno kvalitetna. Od velike važnosti nam je njihova podrška, suradnja i partnerstvo na projektima i programima koje provodimo. Grad Osijek podupire rad Centra za nestalu i zlostavljanu djecu na nekoliko načina.

PARTNERI Na prvom mjestu daje potporu kroz financijsku podršku određenim projektnim prijedlozima. Sudjeluje kao partner u prijavi projektnih prijedloga kojima je nositelj Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, a koja su od posebnog interesa za lokalnu zajednicu.

Do sada je Grad Osijek partner na projektima koji su prijavljeni i odobreni na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

  • Na koje sve načine pomažete djeci i njihovim roditeljima? Tko vam se i kada može obratiti za pomoć?

Brojni su načini na koji Centar za nestalu i zlostavljanu djecu pomaže djeci i njihovim roditeljima. Kroz provedbu socijalne usluge tretmana poludnevnog boravka svakodnevno se pruža pomoć djeci i mladima u riziku kao i njihovim roditeljima.

SAVJETOVALIŠTE Kroz Savjetovalište za djecu, mlade i obitelji omogućujemo besplatno psihosocijalno savjetovanje svim osobama koje se trenutno bore s određenim životnim teškoćama. Isto tako, kroz Centar za sigurniji internet provodimo brojne edukativne radionice za djecu, mlade i roditelje o sigurnosti i zaštiti na internetu.

Obratiti nam se može bilo koja osoba koja je u potrebi za uslugama Centra svaki radni dan od 8 do 16 sati na broj telefona 031/272-943, na mail info@cnzd.org ili osobnim dolaskom u prostorije Centra.

  • Grad Osijek je ponovno dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

Transparentnost proračuna svake ustanove i organizacije je od iznimne važnosti. Posebno je važna za organizacije civilnog društva s obzirom da još uvijek velik broj građana u lokalnoj zajednici ima negativan stav prema organizacijama civilnog društva upravo zbog nedovoljne informiranosti o financijskim sredstvima organizacije i načinima raspodjele tih troškova. Transparentnost proračuna osigurava da se rad neke organizacije prepozna kao društveno koristan, kvalitetan, efikasan, ekonomičan i u konačnici financijski isplativ.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s