INES NOVAK Projektom „Mir je moj đir“ promicali smo medijsku pismenosti kod djece i mladih

Ines Novak, predsjednica Dokkice

Drugu godinu zaredom udruga Dokkica provodi projekt „Mir je moj đir“. U sklopu projekta snimljen je i edukativni video spot #budimedijskipismen, provedena medijska kampanja te održan Kamp medijske pismenosti. O ovom projektu, ali i brojnim drugim projektima koje provode u ovoj godini, govori predsjednica Dokkice, Ines Novak.

  • Za Dječju osječku kreativnu kućicu – Dokkicu iz proračuna je Grada Osijeka za 2019. godinu izdvojeno 4.000 kuna projekt „Mir je moj đir“. O kakvom je projektu riječ?

Projekt „Mir je moj đir“ je projekt koji Dokkica provodi drugu godinu zaredom. Prvu godinu projekt je financiran sredstvima Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva u okviru natječaja „Izvaninstitucionalni odgoj i obrazovanje – Škola u zajednici s nultom tolarencijom za govor mržnje i nasilje“, a drugu sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u okviru Poziva za prijavu projekata udruga u području prevencije nasilja nad i među djecom i mladima u 2018. godini i Grada Osijeka u okviru javnog natječaja za financiranje projekata i programa udruga iz Proračuna Grada Osijeka u 2019. u području izvaninstitucionalnog obrazovanja.

PROMOCIJA Ovogodišnji projekt bio je usmjeren na promicanje medijske pismenosti kod djece i mladih, a u sklopu istoga 13 nastavnika sudjelovalo je u edukaciji medijske pismenosti, 14 učenika u dobi od 11 do 14 godina iz šest osnovnih škola sudjelovalo je u Treningu medijske pismenosti te su kao Dječji treneri medijske pismenosti proveli 11 radionica medijske pismenosti u svojim školama.

Tako je 200-injak učenika od 5. do 8. razreda kroz vršnjačke radionice steklo dodatna znanja u području medija i medijske pismenosti. U sklopu projekta snimljen je i edukativni video spot #budimedijskipismen, provedena medijska kampanja te održan Kamp medijske pismenosti u kojemu je sudjelovalo 20 mladih Osječana i Osječanki. Kao završna aktivnost, Dječjim trenerima medijske pismenosti, Dokkica je organizirala edukativni izlet u Zlatnu gredu gdje su su zajednički prisjetili dosadašnjih aktivnosti i gdje su im dodijeljena priznanja za sudjelovanje u projektu.

Radionica medijske pismenosti
  • Koliko je osoba sudjelovalo u ovom projektu i gdje se on provodio?

U sklopu projekta održale su se različite aktivnosti. U Treningu za Dječje trenere medijske pismenosti sudjelovalo je 14 učenika u dobi od 11 do 14 godina, u Kampu medijske pismenosti sudjeovalo je 20 učenika u dobi od 10 do 14godina, 13 nastavnika sudjekovalo jeu edukaciji medijske pismenosti za nastavnike, 3 osobe iz Udruge te 10-ak vanjskih suradnika i volontera.

AKTIVNOSTI Najveći dio aktivnosti vodila je Maja Varga, magistra kulturologije i medijske kulture koja je u Dokkici zaposlena kao projektna asistentica i asistentica u promociji Udruge.

Oko 200-injak učenika od 5. do 8. razreda iz šest osnovnih škola grada Osijeka sudjelovalo je u vršnjačkim radionicama u školama pod vodstvom Dječjih trenera medijske pismenosti, među kojima je i Nera Grđan, aktualna dječja gradonačelnica. Projekt se provodio u Osijeku, a završna aktivnost u Zlatnoj gredi. Uskoro će biti objavljen i promotivni film projekta.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što će se on utrošiti?

Kako nam je poznato da Grad ne dodjeljuje veća financijska sredstva za projekte u području izvaninstitucionalnog obrazovanja (ukupan iznos za 2019. godinu je 27.500,00 kuna, a raspodjeljuje se u iznosima od 4.000 do 8.000 kuna), možemo reći da nam je podrška Grada dobrodošla, te smo Dječjim trenerima medijske pismenosti u završnici projekta omogućili edukativni izlet u Zlatnu gredu.

  •  Koje još aktivnosti provodite? Koliko djece godišnje sudjeluje u vašim projektima/radionicama/aktivnostima?

U ovoj godini istaknuli bismo projekt „Učenje u zajednici“ koji nam je odobren u okviru Poziva „Osnaživanje doprinosa organizacija civilnoga društva obrazovanju za održivi razvoj za unaprjeđenje ekonomske i socijalne kohezije“ Švicarsko – hrvatskog programa suradnje. Partner u projektu nam je OŠ „Tin Ujević“ Osijek, a omogućuje učenicima osnovnih škola grada Osijeka i Osječko-baranjske županije učenje u nesvakidašnjem, kreativnom i poticajnom okruženju o međupredmetnim temama nacionalnog okvirnog kurikuluma (građanski odgoj, poduzetništvo, osobni i socijalni razvoj, zaštita okoliša).

I TATA JE VAŽAN U okviru projekta „I tata je važan“ provodili smo različite aktivnosti usmjerene na promicanje aktivnog očinstva.  

U sklopu trogodišnjeg programa „Razvoj alternativnih inovativnih usluga – alternativni centri podrške za djecu i roditelje“, čiji je ciljjačanje suradnje i kapaciteta udruga, centara za socijalnu skrb te osnovnih škola za provedbu alternativnih inovativnih usluga, Dokkica pruža socijalne usluge za djecu i roditelje u riziku te razvija suradnju s četiri centra za socijalnu skrb: Osijek, Đakovo, Valpovo i Donji Miholjac te osnovnim školama grada Osijeka i drugih lokalnih zajednica.

Projekt “I tata je važan”

Odgojno-obrazovni programi za djecu koje Dokkica provodi u ovoj godini su: Integrirani program za predškolsku djecu koja ne pohađaju vrtić „Tintilinići“, znanstveno istraživačke radionice za predškolsku djecu „Mali znanstvenici“ te za djecu od 1. do 4. razreda „Baltazari“, „Dječja likovna akademija“, glazbeni programi: gitara, bubnjevi, ukulele, solo pjevanje, „Music together“, radionice programiranja „KoDICA“ i dr. U ožujku smo obilježili Svjetski dan kazališta za djecu i mlade našim, sada već tradicionalnim, Festivalom učeničkih igrokaza „POZOR! Plivamo na sceni“ koji se održao čak osmu godinu zaredom u suradnji s Dječjim kazalištem Branka Mihaljevića u Osijeku i 15 osnovnih škola grada i županije.

ČLANSTVO Od preseljenja u novi prostor počeli smo razvijati nove usluge za djecu i roditelje, uspostavili brojne suradničke odnose, a posebno smo ponosni na članstvo u Savjetodavnom odboru za dječju participaciju pri UNICEF-ovom uredu Hrvatske.

U brojnim aktivnostima Dokkice na godišnjoj razini sudjeluje više od 500 djece i mladih, 50-ak učitelja i nastavnika, 100-injak roditelja te oko 100 volontera.

  • Koji su drugi izvori financiranja Vaše Udruge?

Najveći i najčešći izvor financiranja Udruge je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a odnedavnoi Ured Vlade RH kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje za projekt „Učenje u zajednici“. Ostali izvori su Osječko-baranjska županija, članarine i donacije. Prijašnjih godina značajan izvor financiranja bila je i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

  • Jeste li zadovoljni suradnjom s Gradom Osijekom? Pomaže li Grad rad Vaše udruge na još neki način?

Osim za projekt „Mir je moj đir“, financijsku podršku Grada ove godine dobili smo i za naš Festival učeničkih igrokaza „POZOR! Plivamo na sceni“ 8.

PODRŠKA Nažalost, još uvijek nismo dobili podršku koju nam je obećao gradonačelnik prilikom svečanog otvorenja novog prostora Dokkice u listopadu 2018. godine niti smo ju uspjeli definirati na nekom zajedničkom sastanku.

  • Grad Osijek je ponovno dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

Pitanje: „Koliko je važna transparentnost proračuna?“ je pitanje poput „Želite li znati gdje odlazi novac građana?“ ili „Želite li znati kako Grad raspolaže novcem građana?“ Naravno da je važna.

NAČELA Svaka gradska uprava u našoj zemlji treba imati na umu da se novcem obeshrabrenih građana treba upravljati strogo poštivajući načela dobrog upravljanja i ekonomičnosti.

No, prije svega, za dobro upravljanje novcem, trebaju biti ispunjeni brojni preduvjeti.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: