JELENA DODIG Kroz Dnevni boravak pomažemo starijim osobama u borbi protiv usamljenosti i otuđenosti

Udruga Aktivni umirovljenici Osijek osnovana je s ciljem poboljšanja ukupnog socijalnog, društvenog i zdravstvenog statusa umirovljenika, beskućnika i socijalno ugroženih osoba. Osmišljava, organizira i sudjeluje u humanitarnim akcijama. O projektu „Dnevni boravak – kutak za umirovljenike“ i ostalim projektima koje provode, govori glasnogovornica udruge, Jelena Dodig.

  •  Udruga Aktivni umirovljenici Osijek iz proračuna je Grada Osijeka za 2019. godinu za projekt „Dnevni boravak – kutak za umirovljenike“ dobila 29.000 kuna. Čemu su namijenjena ta sredstva? Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom?

Sredstva su namijenjena za organiziranje dnevnih i tjednih aktivnosti (društvene igre, zdravstvene i kreativne radionice, praćenje tiska, edukativne radionice) u Gradskom Dnevnom boravku za umirovljenike svakim radnim danom (ponedjeljak – petak), kao i provođenje programa dva puta tjedno u MO Višnjevac i Josipovac sa ciljem kvalitetno provedenog vremena umirovljenika, druženja ovladavanja novim znanjima i vještinama.

AKTIVNO Time želimo utjecati na socijalizaciju starijih osoba, smanjivanje osjećaja otuđenosti i beskorisnosti i njihovo aktivno uključivanje u život u lokalnoj zajednici.

Dobiveni iznos ne bi bio dovoljan za cijelu godinu da nema entuzijazma i volonterskog rada umirovljenika, jer je ovo jedini svakodnevni i cjelodnevni boravak u Gradu.

  • Koje aktivnosti provodite u dnevnom boravku? Koliko članova udruge je redovito u tim aktivnostima?

Dnevno druženje umirovljenika – dnevni tisak, Internet, društvene igre: šah, pikado, Čovječe ne ljuti se, Belot, viseća kuglana, gledanje TV emisija, praćenje dnevnih tiskovina, pretraživanje interneta

Informatičko opismenjavanje također je jedna od aktivnosti i ona je nastavak višegodišnje suradnje definirane sporazumom udruge sa Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek putem besplatnog informatičkog tečaja za umirovljenike.

RADIONICE Kroz kreativne radionice izrađujemo prigodne čestitke i predmete za blagdane, nakit od perlica, oslikavamo svilu, radimo zlatovez, a imamo i likovne radionice, izrađujemo rukotvorine pletenjem, šivanjem i vezenjem.

Kroz sportsko-rekreativne radionice radi se tjelovježba (jedanput tjedno u Višnjevcu), ples, sportska natjecanja u pikadu, šahu, visećoj kuglani i Beli. Sudjelujemo na međunarodnim i državnim sportsko rekreativnim natjecanjima i aktivnostima, te odlazimo na izlete sa rekreacijskim sadržajima.

Jedanput tjedno uz stručnu medicinsku pomoć obavlja se kontrola krvnog tlaka i razine šećera u krvi u Dnevnom boravku Osijek i MO Josipovac. Organiziraju se tribine o zdravlju, edukacije iz područja socijalne politike i prava starijih osoba i umirovljenika, psihosocijalna pomoć potrebitima.

Organiziramo i književne večeri, izložbe, a prigodne programe ostvarujemo u suradnji sa školama i vrtićima, kroz gostovanja kulturno umjetničkih društava prigodom blagdana i obilježavanja važnih datuma, te sudjelujemo na izložbama i sajmovima na nivou grada i gradskih četvrti

ZABAVA Tu su još i zabavne aktivnosti: društvene igre, ples, slušanje glazbe, proslava rođendana i imendana, izleti, obilježavanje značajnih datuma u lokalnoj zajednici. U aktivnostima sudjeluje prosječno 10 do 15 sudionika.

  • Dnevni boravak za umirovljenike vaš je projekt koji provodite već nekoliko godina. Mijenjate li aktivnosti iz godine u godinu? Koliko sami korisnici vaših usluga participiraju u kreiranju programa/aktivnosti?

Većina dnevnih aktivnosti se odvija ustaljenim ritmom (druženja, društvene igre, praćenje tiska, pretraživanje interneta) u prostoru Gradskog Dnevnog boravka, ali ima i dodatnih sadržaja koji se „ubacuju“ u hodu na inicijativu korisnika i aktivista udruge. Više promjena i obogaćivanja sadržajima ima u ciljanim radionicama (sportskim, kreativnim, zdravstvenim, informatičkim), osobito u suradnji sa vanjskim suradnicima.

  • Gdje se okupljate? Tko vam se sve može pridružiti?

Okupljamo se u Gradskom Dnevnom boravku u Županijskoj 11, u dvorani u Strossmayerovoj 1 u Osijeku, te u MO Višnjevac i Josipovac.

PRIKLJUČITE SE Pridružiti se mogu osobe zainteresirane za aktivnosti koje nudimo bez obzira na članstvo u udruzi, umirovljenici, starije osobe, nezaposleni.

  • Pomaže li Grad Osijek rad vaše udruge na još neki način? Kako ocjenjujete suradnju s Gradom?

Suradnja s Gradom Osijekom  je izuzetno dobra, ne samo u smislu osiguravanja sredstava po projektu, nego i uključivanju stručnih službi u pomoć oko realizacije pojedinih aktivnosti, organiziranje edukativnih radionica, sudjelovanje gradonačelnika i drugih dužnosnika u prigodnim svečanostima i događanjima u Dnevnom boravku što je uvjek sa zadovoljstvom popraćeno od strane umirovljenika.

  • Na koje probleme u Osijeku starije osobe nailaze? Vodi li Grad više računa o osobama treće životne dobi u odnosu na prijašnje godine?

Obzirom da trećinu stanovništva Grada čine umirovljenici u vremenu kada dosta mladih odlazi, nameće se više brige za starije osobe osobito u vaninstitucionalnoj skrbi.

KAPACITETI Nedovoljni su kapaciteti za smještaj u domove za stare, male su mirovine za pokriće troškova skrbi, nema mogućnosti cjelodnevnog smještaja starijih i potrebitih…

Grad ima mehanizme za povremenu pomoć kroz različite oblike socijalnih mjera. Otvaranjem Dnevnog boravka, Grad već 5 godina pomaže u borbi protiv usamljenosti i otuđenosti starijih koji znaju biti jedni drugima međusobna podrška. Moguće je kroz suradnju sa udrugama na projektima osigurati više izvaninstitucionalne skrbi za starije u njihovim domovima.

  • Grad Osijek je ponovno dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost važna?

Transparentnost je veoma važna jer je garancija javnosti rada i otvorenosti Grada za inicijative i ocjene građana, doprinosi jačanju međusobnog povjerenja.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s