VLADIMIR HAM Stipendije Zaklade Srce grada Osijeka najizdašnije su na tržištu

Vladimir Ham, predsjednik Upravnog odbora Zaklade Srce grada Osijeka

Ovogodišnji Tjedan filantropije obilježava se od 23. do 27. rujna, a Zaklada Srce grada Osijeka, zajedno sa Zakladom Slagalica organizira niz događaja s ciljem poticanja građanskog aktivizma, solidarnosti i ulaganja u razvoj društva i zajednice. O filantropskoj akciji „Vozimo za vozačke“, stipendiranju studenata, te ostalim akcijama Zaklade Srce grada Osijeka, govori predsjednik Upravnog odbora Zaklade, Vladimir Ham.

  • Zaklada Srce grada Osijeka aktivno se uključila u obilježavanje ovogodišnjeg Tjedna filantropije. Što nas sve očekuje od 23. do 27. rujna?

Zaklada Slagalica prva se uključila u obilježavanje ovoga tjedna, a bogat program nastao je zahvaljujući dobroj suradnji dviju zaklada.

NA USLUZI Kako je Zakladi Srce grada Osijeka osnovni cilj biti na usluzi mladim ljudima koji si žele osigurati bolju budućnost, filantropska akcija „Vozimo za vozačke“ omogućit će da dvoje mladih ljudi iz Dječjeg doma Klasje polože vozački ispit.

Naime, osječki filantropi Igor Toman i Ivica Lenard 21. rujna biciklirat će kroz sedam gradova Osječko-baranjske županije, a svi zainteresirani građani do 1. listopada mogu otkupiti njihove kilometre, te na taj način pomoći da se prikupi 10.000 kuna koliko je potrebno za dvije vozačke dozvole.

Od ostalih aktivnosti u Tjednu filantropije, tu su još i izložba o povijesti filantropije u Tuzli i Osijeku, filantropsko-povijesna vožnju tramvajem, dobrotvorni buvljak i niz drugih aktivnosti.

  • Koji je cilj Zaklade Srce grada Osijeka?

Zaklada je osnovana s ciljem popunjavanja „rupa“ u postojećem sustavu socijalne zaštite, odnosno pružanja prilike mladima koji ne ulaze u onu najugroženiju  skupinu socijalno-ugroženih. Oni zahvaljujući svojim akademskim rezultatima imaju priliku izdići se iznad financijske situacije u kojoj se nalaze.

IZVRSNOST Zaklada stipendira izvrsne studente, Osječanke i Osječane isključivo, koji imaju dobre rezultate na fakultetima, a nisu zbog financijske situacije u mogućnosti nesmetano studirati.

  • Koliko studenata na godišnjoj razini stipendirate?

U prošloj je godini dodijeljeno 28 stipendija. Stipendije se dodjeljuju na godinu dana, a novi će natječaj biti raspisan u listopadu.

Moram naglasiti kako su stipendije naše Zaklade najizdašnije na tržištu – stipendija je u iznosu od 18.000 kuna, što iznosi 1.500 kuna prosječno po mjesecu. Na račun se studentima isplaćuje 1.000 kuna mjesečno, te 3.000 kuna kada upišu sljedeću akademsku godinu i preostalih 3.000 kuna kada polože sve ispite.

NOVE PRIJAVE Svi oni koji su i dalje redoviti studenti i ispunjavaju sve uvjete iz našeg natječaja, mogu se ponovno prijaviti za stipendiju.

  • Iz Proračuna je Grada Osijeka u ovoj godini namijenjeno 350.000 kuna za Zakladu Srce grada Osijeka. Koliko sredstava prikupite donacijama?

Naravno, mi konstantno radimo na tome da „prevagne“ dio sredstava koji dolazi od „treće strane“, odnosno da u proračunu Zaklade bude više privatnih donacija tvrtki i fizičkih osoba, nego gradskog novca. Poznata je činjenica da i naš gradonačelnik Ivica Vrkić mjesečno izdvaja fiksni iznos za Zakladu, a tu su i brojni drugi političari i službenici Gradske uprave koji su podržali ovu inicijativu.

HUMANITARNA AKCIJA Prije godinu dana održali smo i humanitarnu akciju slika. Udruga Likar donirala je svoje radove u korist Zaklade, a koje smo mi prodali na tihoj aukciji, te dobili značajna sredstva.

  • Je li javnost senzibiliziranija po pitanju ovakvih Zaklada i imate li veći priljev sredstava od donacija sada, nego kada je Zaklada osnovana?

Da, taj omjer raste u korist privatnih donacija. Kada je Zaklada osnovana tada je gotov kompletan proračun dolazio iz Gradskog proračuna uz neke sitne donacije samih političara koji su podržali naše osnivanje.

CILJ Sada se to već prelijeva na stranu privatnih donacija – nije još polovica sredstava u pitanju, ali se približavamo tome da se izjednače ti iznosi.

Zaklade su jedan siguran i transparentan način financijskog angažmana u humanitarnom radu. Mi prolazimo rigorozne provjere svake godine – od revizije poslovanja, do svih javno objavljivanih izvješća. Stoga pozivam sve građane da se priključe ovogodišnjem Tjednu filantropije, informiraju se o Zakladi Srce grada Osijeka i odluče podržati naš glavni cilj – pružiti jednaku šansu mladim ljudima iz obitelji slabijeg imovinskog stanja.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: