MARIANA KOPRIVNJAK Osobe s intelektualnim poteškoćama kod nas stječu nova znanja i vještine

Udruga za terapiju i aktivnosti pomoću konja „MOGU“ neprofitna je humanitarna organizacija osnovana 1997. Kroz provedbu programa terapijskog, rekreacijskog i sportskog jahanja za djecu s teškoćama u razvoju, osobe s invaliditetom, djecu i mlade s teškoćama u učenju i problemima u ponašanju te djecu i mlade u riziku, primarni je cilj udruge poboljšanje ukupne kvalitete življenja navedenih skupina. O programima, korisnicima, te načinima na koji se financira, govori Mariana Koprivnjak.

  • Udruga za terapiju i aktivnosti pomoću konja „Mogu“ iz proračuna je Grada Osijeka u 2019. dobila 12.700 kuna za projekt „Pomoću konja do kvalitetnijeg života“. O kakvom je projektu riječ?

U projektu sudjeluju osobe s intelektualnim poteškoćama, a njegova je svrha unaprjeđenje kvalitete života i pozitivni utjecaj na njihovo psiho-motoričko zdravlje kroz terapije pomoću konja.

RADIONICE Osim jahanja, za polaznike organiziramo i radionice o skrbi konja, hranidbi i njezi konja, pa kroz te radionice utječemo na njihov emocionalni, psihološki i socijalni aspekt.

Osobe s intelektualnim poteškoćama na ovaj način imaju priliku steći neka nova znanja i vještine, odnosno projektom postižemo i fizio-terapijske i socio-terapijske učinke.

  • Koliko osoba sudjeluje u projektu?

U projektu sudjeluje 15 osoba s intelektualnim poteškoćama. Kod nas dolaze dva puta tjedno po dva sata, a projekt traje do kraja godine.

KORISNO Druže se s našim zaposlenicima i volonterima, provode vrijeme na svježem zraku i stječu nove vještine.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? Je li vam on dovoljan?

Na žalost, za ovaj smo projekt dobili samo sredstva od Grada Osijeka. Na nacionalnoj razini nije bilo natječaja na koje smo mogli aplicirati, pa se nadam da će ih do kraja godine biti.

ZADOVOLJNI Sredstva nisu dovoljna, no zadovoljni smo njima. Tako je kako je – iskoristimo ta sredstva najbolje što možemo i to je to.

Udruga ovakvog tipa ima zaista velike financijske izdatke, samo za hladni pogon – kompletnu skrb naših životinja – 10 konja. Za njih treba kupovati hranu, liječiti ih… Moramo plaćati i potkivačke usluge, rezati im nokte svakih 4 do 6 tjedana… Držati ovako velike životinje je jako skupo, iziskuje velike troškove, na godišnjoj je razini to oko 100.000 kuna.

Ja sam svjesna da je Grad dao onoliko koliko je mogao, jer mu se na natječaj javi veliki broj udruga.

SPECIFIČNI No moram istaknuti da smo mi udruga specifičnog djelovanja, sa specifičnim troškovima i zaista bi nam trebala veća pomoć nego što ju dobijemo.

  • Kako zatvarate financijsku konstrukciju s obzirom na visoke troškove hladnoga pogona?

Uveli smo i gospodarsku djelatnost, radimo proslave rođendana. Pokrijemo sa njima one troškove koje ne možemo s projektima, jer mnogi ne podržavaju ni izgradnju ni adaptaciju prostora, kupovinu alata i materijala, kao ni hranu za pse i mačke koje imamo.

ROĐENDANI Proslave rođendana organiziramo tijekom lijepih mjeseci – u proljeće i ljeto. Kada dođe jesen i zima onda toga više nema, jer se roditelji tada radije odluče na proslave u zatvorenim prostorima.

Tako da što „uhvatimo“ od proljeća do jeseni, jako smo sretni i zahvalni.

  • Pomaže li Grad rad vaše udruge na još neki način? Kako ste zadovoljni suradnjom s Gradom?

Sredstva koja Grad daje nama nisu dovoljna, ali apsolutnu podršku imamo od Grada i naša je suradnja odlična.

ZEMLJIŠTE Grad nam daje potporu u vidu zemljišta koje nam je dano na korištenje na 20 godina, bez naknade.

S gradom imamo vrlo korektan odnos i vrlo dobru suradnju, počevši od logističke podrške do toga da nam se uvijek rado odazove kao partner i podrži nas.

  • Grad Osijek ponovno je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, prema vašem mišljenju, važna transparentnost proračuna?

Smatram da je transparentnost proračuna iznimno važna i da je grad Osijek zasluženo dobio najvišu ocjenu.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s