BERISLAV HENGL Bolje poznavanje vlastite povijesti u osječkom slučaju pridonosi i boljoj toleranciji prema drugačijem

Berislav Hengl, predsjednik Vijeća njemačke nacionalne manjine Grada Osijeka

U Osijeku žive i vrlo su aktivne 22 nacionalne manjine. Jedna od njih je i njemačka nacionalna manjina. Koje aktivnosti provode i na koji način surađuju s Gradom, govori predsjednik Vijeća njemačke nacionalne manjine Grada Osijeka, Berislav Hengl.

S koliko sredstava Grad Osijek iz proračuna podržava rad njemačke nacionalne manjine? Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom?

Grad Osijek izdvaja 40.000 kuna godišnje za rad Vijeća njemačke manjine. Dobiveni iznos namijenjen je samo za pokrivanje osnovnih troškova Vijeća, odnosno naknade za vijećnike koje iznose 10% iznosa koji dobivaju gradski vijećnici te u manjoj mjeri ostalih troškova za rad vijeća poput troška knjigovodstva, poštarine i slično.

PROJEKTI Pored toga Grad izdvaja sredstva za projekte udruga na koja se javljaju i njemačke udruge.

Radi se o skromnim iznosima kojima se sufinanciraju razne aktivnosti koje provode udruge koje promiču interese nacionalnih manjina. No, s obzirom na financijsku situaciju općenito te velik broj korisnika proračunskih sredstava, ne smijemo biti nezadovoljni dobivenim iznosima.

  • Koje aktivnosti redovito provodite?

Zadatak vijeća njemačke manjine Grada Osijeka je da aktivno sudjeluje u svim pitanjima u vezi s položajem naše manjine u Gradu Osijeku. Zbog toga je jako važno da su članovi vijeća aktivno uključeni u rad Gradskog vijeća poglavito kad govorimo o manjinskim pitanjima.

TEME Vijeće njemačke nacionalne manjine raspravlja o svim temama koje su na dnevnom redu sjednica gradskog vijeća a tiču se direktno ili indirektno položaja njemačke manjine.

Pored toga raspravljamo i o problemima manjine koja se kao najvažnija artikuliraju kroz rad manjinskih udruga a vijeće aktivno sudjeluje i u njihovom radu.

  • Obraćaju li Vam se pripadnici njemačke nacionalne manjine za pomoć? U kojim slučajevima najčešće?

Pripadnici njemačke manjine svoje probleme i rješavanje pitanja vezanih uz njihova prava ostvaruju prije svega putem njemačkih manjinskih udruga u gradu a o istima u slučaju potrebe raspravljamo i na sjednicama Vijeća. Od aktualnih pitanja tu je problem odštete za pripadnike njemačke manjine koji su nakon II. svjetskog rata boravili u radnim logorima, pitanja očuvanja jezika i kulturne baštine, spomen obilježja i nadgrobnih spomenika njemačke manjine na ovom našem prostoru.

  • Pomaže li vam Grad na još neki način? Kako ocjenjujete suradnju s Gradom?

Grad osigurava adekvatan prostor za rad manjine u Kišpatićevoj ulici, osigurava opremu i podmiruje troškove režija za funkcioniranje prostora.

DIREKTNI KONTAKT Vrlo sam zadovoljan suradnjom s Gradom, s obzirom da je Grad zadužio osobe koje su direktno zadužene za suradnju s vijećima.

Posebno bih istakao zamjenika gradonačelnika gospodina Borisa Piližotu, te savjetnicu dr. Vlatku Kalafatić koja je u Uredu grada zadužena za koordinaciju s vijećima, što znači da nam je omogućen brz i jednostavan kontakt s odgovornima u Gradu.

  • Koja je uloga vijeća nacionalnih manjina u Gradu Osijeku?

Vijeća nacionalnih manjina imaju prije svega korektivnu i kontrolnu ulogu u donošenju odluka gradskih tijela koja se tiču prava i položaja nacionalnih manjina. Ukoliko postoji opasnost da se nekom odlukom ili propisom zadire u prava nacionalnih manjina, vijeća bi trebala svojim radom i reakcijom spriječiti kršenja prava i ugrožavanja položaja nacionalne manjine.

PROBLEMI Isto tako vijeća putem svojih udruga detektiraju probleme u položaju nacionalnih manjina.

Naravno uloga vijeća ovisi i o snazi njihovog angažiranja i participiranja u procesima ali i o stupnju tolerancije i uvažavanja od strane političke vlasti.

  • Često se ističe kako je Osijek multikulturalni grad. Kakvo je Vaše mišljenje?

Razdvojio bih ovaj pojam na dio koji se tiče bogatstva društva, njegovog povijesnog naslijeđa i u tom smislu Osijek je svakako s povijesnog aspekta grad različitih kultura. Drugi dio tumačenja bi se odnosio na poticanje i očuvanje raznolikosti kultura – provedbe javne politike koja preko obrazovanja i medija promiče interes i znanje o različitim kulturama te njihovu raznovrsnost i međusobno poštovanje.

PLURALIZAM Mislim da u smislu razvoja kulturnog pluralizma ima dosta prostora za napredak.

Djecu bi u osječkim školama kroz odgovarajuće programe koji nisu opterećeni ideološkim i nacionalističkim teretom trebalo pobliže upoznavati s poviješću grada, jer se Osijek kroz povijest definirao kao grad različitih kultura, religija, jezika, pisma, nacija do te mjere da je imao razvijen i vlastiti, osječki dijalekt. Bolje poznavanje vlastite povijesti u osječkom slučaju pridonosi i boljoj toleranciji prema drugačijem.

  • Grad Osijek je i prošle godine dobio najvišu ocjenu za transparentnost svog proračuna. Koliko je ona, po vašem mišljenju, važna?

Pravo je poreznih obveznika znati na koji se način troši naš novac. Transparentnost je vrlo važna jer predstavlja način kontrole onoga što javna uprava radi a time se jača i povjerenje građana u institucije.

IZVJEŠĆA Vijeća nacionalnih manjina Grada daju svoja detaljna financijska izvješća sva tri mjeseca na kontrolu i ovjeru Gradu i ukoliko je sve u redu, odobravaju im se sredstva za slijedeće tromjesečje.

Financijski planovi i izvješća Vijeća nacionalnih manjina dostupna su svim građanima pa u tom smislu i vijeća sudjeluju u transparentnosti trošenja proračunskih sredstava.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: