IVAN JUKIĆ U pripremi je program upravljanja gubitcima vode u sustavu

Ivan Jukić, direktor Vodovoda-Osijek

Vodovod-Osijek, kao javni isporučitelj vodne usluge, prati svjetske trendove u vodoopskrbi po pitanju osiguranja dovoljnih količina pitke vode, optimizacije sustava i naprednog upravljanja vodoopskrbom. O implementaciji tehničkog informacijskog sustava vodoopskrbe i izradi programa upravljanja gubitcima govori direktor Vodovoda-Osijek, Ivan Jukić.

  •  U kojoj je fazi implementacija tehničkog informacijskog sustava vodoopskrbe i izrada programa upravljanja gubitcima?

Trenutno se provodi implementacija tehničkog informacijskog sustava vodoopskrbe i izrada programa upravljanja gubitcima.

GIS Upravljanje vodoopskrbom unaprijeđeno je korištenjem geografsko-informacijskog sustava (GIS), koji sadrži sve podatke o fizičkim karakteristikama sustava i njegovih dijelova te njihov prostorni položaj.

Povezivanjem hidrauličkog modela vodoopskrbne mreže i GIS sustava, uz ostvarivanje veze s poslovnim informacijskim softverom i nadzorno-upravljačkim sustavom, uspostavljen je tehnički informacijski sustav (TIS), kao vrhunac suvremenog upravljanja vodoopskrbom.

  • Što to konkretno znači u poslovanju Vodovoda-Osijek?

Koristeći se ovim sustavom, naši su stručnjaci u mogućnosti u stvarnom vremenu uočavati, odnosno prepoznavati sve moguće nesukladnosti u funkcioniranju vodoopskrbe, a to nam onda otvara mogućnost brze reakcije i pravodobnog otklanjaja svih primijećenih nepravilnosti.

PREDNOST Dodatna prednost je i to što sustav istovremeno prikuplja i pohranjuje podatke vezane za vlastito funkcioniranje, pa je pomoću njih naknadno moguće izrađivati korisne analize.

  • Zbog čega i za što su bitni ti podatci?

Rezultati analiza tako dobivenih podataka potom se koriste za definiranje mjera i zahvata po prioritetnim zadaćama, a sve u cilju smanjenja vodnih gubitaka i unaprjeđenja stanja vodoopskrbnog sustava.

GUBITCI Odnosno, to su ključni podaci za izradu programa upravljanja gubitcima u vodoopskrbnoj mreži.

U konačnici, možemo reći da novi sustav tijekom rada uči na vlastitim greškama te na taj način priprema podatke temeljem kojih je moguće u budućnosti programirati upravljanje sustava s ciljem smanjenja gubitaka.

  • Što to konkretno znači za građane Osijeka i okolice?

Smanjenjem gubitaka u vodoopskrbnom sustavu izravno se i pozitivno utječe na standard svih građana Osijeka i okolice.

SVJETSKI TREND Vodovod se uključuje u svjetski trend aktivnog otkrivanja, smanjenja i kontrole gubitaka vode u vodoopskrbnim sustavima.

Riječ je nevjerojatnim količinama vode koja svakoga dana potencijalno može naprosto iscuriti iz sustava. A ovaj novi pristup posebno je značajan u kontekstu najavljene naplate naknade za korištenje voda prema volumenu zahvaćene vode, a ne po volumenu isporučene vode kao do sada.

  • Kolika je vrijednost ove investicije?

10.173.585 kuna je vrijednost ugovorene investicije (+ PDV), a rok za izvedbu je do siječnja 2020., dok je projekt regionalnog vodoopskrbnog sustava Osijek (RVS) sufinancira se sredstvima Europske unije iznosu od 74,79%.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: