Gradovi za jednakost

Hrvatski pravni centar i Udruga gradova u RH izradili su priručnik „Gradovi za jednakost“ namijenjenog jedinicama lokalne samouprave koje žele unaprijediti vlastito djelovanje na području smanjenja nejednakosti.

UPUTE I PRIMJERI Priručnik pruža praktične upute i primjere o tome kako gradovi (i općine) mogu postići proaktivni pristup jednakosti u okviru svojih funkcija donositelja javnih politika, poslodavaca i pružatelja javnih usluga.

Naime, dosadašnja iskustva i provedena istraživanja pokazuju da se konkretne politike i praksa gradova u ovom području uvelike razlikuju, jer ovise o nizu čimbenika, poput veličine i tradicije gradova, financijskih i ljudskih kapaciteta, sastava stanovništva, lokalnih pitanja i prioriteta, političkih odnosa, organiziranosti civilnog društva, gospodarskih prilika i o mnogim drugima.

One pokrivaju mnoga područja djelovanja gradova: zaštitu temeljnih prava i sloboda, odgoj i obrazovanje, zapošljavanje i rad, stanovanje i infrastrukturu, socijalne usluge, zdravstvo, političku i građansku participaciju, kulturna prava i multietičnost.

ODLIKE Iako je nemoguće propisati konkretan sadržaj politika, programa i mjera koje bi svi gradovi trebali provoditi u cilju promicanja jednakosti, moguće je identificirati neke odlike javnih politika i postupanja koje su zajedničke gradovima koji uspješno djeluju u području jednakosti.

Priručnik možete preuzeti OVDJE.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: