BOJAN BODRAŽIĆ Imamo izvrsnu kreditnu liniju za obnovu i sufinancirane kamate

Preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pokrenuto je 20 projekata energetske obnove zgrada na upravljanju kod Zavoda za stanovanje. Riječ je o 30-ak ulaza stambenih zgrada na kojima su obnovljena ili se obnavljaju pročelja, krovovi i stolarija. O tome, kao i kreditnoj liniji, govori direktor Zavoda za stanovanje, Bojan Bodražić.

  • Koliku uštedu ostvaruju suvlasnici koji se odluče na energetsku obnovu svojih zgrada? Što je sve obuhvaćeno energetskom obnovom zgrada?

Suvlasnici ostvaruju do čak 60 posto nepovratnih sredstava ukupne vrijednosti obnove, odnosno ostvarit će znatne financijske uštede.

POSTOTCI Ušteda na toplinskoj energiji je minimalno 50 posto, a praksa je pokazala da su uštede nakon završetka radova veće i od 60 posto.

Energetska obnova obuhvaća krovopokrivačke i hidroizolacijske radove, obnovu fasade, te obnovu stolarije na zgradi.

  • Zavod za stanovanje suvlasnicima nudi i obnavu zgrada putem svoje kreditne linije. Koliki je interes građana?

Događa se da suvlasnici koji su prije desetak godina na zgradi obnovili krov sad ulaze u novi kredit kako bi obnovili i pročelje.

KREDITNE LINIJE Zgrade na upravljanju kod Zavoda obnavljaju se i preko kreditne linije čiju kamatu sufinanciraju Osječko-baranjska županija (2 posto) i Grad Osijek (1 posto).

Županija sufinancira i izradu projektne dokumentacije za zgrade, i to do 50.000 kuna. Preko te kreditne linije u 2018. obnovljeno je, ili je njihova obnova u tijeku, 25 stambenih zgrada.

  • Kakva je situacija sa zgradama koje su zaštićeno kulturno dobro?

Velik se dio zgrada nalazi u užem gradskom središtu i riječ je o objektima koji su zaštićeno kulturno dobro, pa je za sve građevinske zahvate potrebno ispuniti uvjete koje propisuje Konzervatorski odjel. Suvlasnici tih stambenih zgrada financijska sredstva osiguravaju preko Zavoda kreditnim linijama osiguranima kod poslovnih banaka, gdje kamatnu stopu u određenom postotku sufinanciraju Grad Osijek i Osječko-baranjska županija ako su sredstva na računu zajedničke pričuve nedostatna.

SPOMENIČKA RENTA Grad Osijek također je omogućio suvlasnicima putem javnog poziva povlačenje novca od spomeničke rente za obnovu pročelja i krovova.

U većini slučajeva nema usporavanja ili značajnih problema kod planiranja projekata obnove. Važno je da se suvlasnici brzo dogovore i u većini budu suglasni s projektom. Sve ostalo rješavaju službe Zavoda za stanovanje.

 

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s