HRVOJE OSTRIČKI Odobrena gradnja krematorija, rade se nove grobnice i hortikultura

Ukop je i u ovoj godini nastavio s izgradnjom novih grobnica na grobljima. Do sada su u ponudi bile grobnice i imitirane grobnice, grobovi sa okvirom te humke. O novoj kategoriji grobnica, izgradnji krematorija, te zelenilu na gradskim grobljima govori direktor Ukopa, Hrvoje Ostrički.

  • Uvodite novu kategoriju grobnica koje će biti dostupnije građanima. O čemu je riječ?

Uvodimo novu, povoljniju kategoriju na Centralnom groblju. Riječ je o tzv. saću, odnosno zemljanom grobnom mjestu sa uređenom stazom i osnovnim betonskim dijelom koje se kasnije može uređivati po želji stranaka. Cijena je od 6.474 kuna.

DOSTUPNIJE Do sad smo imali kategoriju grobnog mjesta humka (1.125 kuna), i teraco grobnica (oko 9.500 kuna), pa smo ovom kategorijom postali dostupniji građanima.

  • U kojoj je fazi izgradnja krematorija, odnosno postavljanje kremacijske peći u zgradi na Centralnom groblju?

Osijek će drugi u Hrvatskoj imati kremacijsku peć. Trend u europskim zemljama je više kremacija nego klasičnih ukopa i to od 30 do 90%.

Od Ministarstva zaštite okoliša i energetike smo dobili potrebne dozvole za izgradnju uređaja. S godinama i kod nas raste potreba za ovom uslugom koja će zadovoljiti potrebe ne samo područja Osijeka nego i šire okolice.

PRILAGODBA Vrijednost kremacijskog postrojenja je oko 2.500.000 kuna uz prilagodbu prostora dvije odarnice u mrtvačnici na Centralnom groblju.

Kremacijska peć bit će ugrađena u desni dio postojećeg kompleksa na Centralnom groblju A zato smo izgradili i novi kolumbarij za urne i ružičnjak za posipanje pepela pokojnika.

Počelo je i ljetno održavanje groblja, što u prvom redu znači košnju trave. Kojom se dinamikom uređenje odvija?

20 gradskih groblja na ukupnoj povšini od oko 65 hektara djelatnici Ukopa organizirano održavaju

Srušili smo dio zelenila koje se osušilo ili oštećivalo grobne uređaje, u skladu sa pravilnikom i zahtjevima građana. Ujesen ćemo hortikulturno obnoviti dio groblja.

ODVAJANJE OTPADA Ovim putem molim građane da koriste mogućnosti odvajanja zelenog otpada i baterija, za što postoje adekvatne posude.

U pripremi izgradnja novog prilaznog puta do H parcele na Centralnom groblju, izgradnja novog kanalizacijskog priključka, dijela ograde na groblju Sv. Ana, staza na groblju Višnjevac i Klisa, te novi sanitarni čvor na groblju Novi Grad. Ukupna vrijednost ovih investicija je 400.000 kuna.

Puno se radilo ove godine i na donjogradskom groblju. Što je sve napravljeno?

Dovršen je potporni zid na sjevernoj strani groblja Donji grad dužine 44 metra čime je spriječeno urušavanje groblja u vojarnu Vrbik. Vrijednost ovih radova je 530.000 kuna. Dovršena je i nova staza od kapelice prema vojarni u dužini od 120m i novi vodovodni priključak. Izgrađena je metalno žičane ograde na istočnoj strani i nova  deponija za privremeno odlaganje smeća. Sve radove izvodi Ukop.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s