MIRNA ŠOSTARKO U neformalnom okruženju našeg kluba mladi mogu unaprijediti svoja znanja i vještine

Udruga Breza provodi brojne nacionalne i međunarodne projekte za mlade i stručne djelatnike škola, udruga, ustanova i organizacija usmjerene na promoviranje inovativnih oblika neformalne edukacije. Udruga je poznata po svom međunarodnom projektu „Zemlja bez granica“, a klub mladih Lonac osnovali su prošle godine. O klubu, ostalim projektima koje provode, te suradnji s gradom Osijekom, govoir Mirna Šostarko, projektna asistentica udruge.

  • Udruga Breza iz proračuna je Grada Osijeka za 2019. Godinu dobila 22.000 kuna za Klub mladih Lonac. O kakvom je klubu riječ, tko se u njemu okuplja i koje projekte provodite?

Klub mladih Lonac Brezin je projekt kojem je cilj potaknuti kvalitetno provođenje slobodnog vremena mladih na području grada Osijeka. Kroz projekt se mladima pružaju radionice i aktivnosti iz područja obrazovanja, volonterstva, umjetnosti i kreativnih izričaja, medija, kulture i slično. Mladima se pruža mogućnost da u neformalnom okruženju unaprijeđuju svoja znanja i vještine te smisleno, organizirano i motivirano provode svoje slobodno vrijeme.

PROAKTIVNO Želimo da mladi grada Osijeka budu proaktivni te želimo njihove inicijative pretvoriti u stvarnost, stoga smo u stalnom direktnom kontaktu s mladima te osluškujemo njihove želje i potrebe.

Ideja je motivirati mlade da sami kroje svoju društvenu i kulturnu lokalnu scenu, naravno uz sveobuhvatnu Brezinu podršku.

U dosadašnjem radu najpopularnije su bile radionice filozofije i kritičkog mišljenja, radionice sviranja gitare te radionice medijske pismenosti.

TIMOVI Osim brojnih aktivnosti i radionica, Lonac ima i aktivne timove mladih koji se redovito okupljaju, kao što su volonterski tim, medijski tim te održivi tim.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što će se on utrošiti?

Zadovoljni smo što Grad Osijek već drugu godinu za redom prepoznaje važnost ovog projekta i potrebu za postojanjem mjesta gdje se mladi mogu okupljati, družiti, umrežavati, a usput nešto i naučiti.

KVALITETA Smatramo da je Osijeku potrebno ovakvo mjesto i program te da će Lonac u narednim godinama ostati prepoznat kao kvalitetan projekt od strane Grada.

Naravno, kako bi se ovaj projekt kvalitetno izvodio i održao, potrebni su puno veći novčani iznosi, ali i kvalitetan i dostupan prostor koji bi služio mladima kao inkubator ideja. Iznos koji smo dobili od Grada utrošit ćemo prvenstveno na ljudske resurse, bez kojih nema ni ideja ni napretka, te na zanimljive i mlade ljude koji će izvoditi aktivnosti i radionice u Loncu. Na taj način osim što doprinose poboljšanju kvalitete života na području Osijeka, mladi se dodatno osnažuju i aktiviraju te imaju priliku naučiti nove životne i radne vještine.

  • Koliko su mladi zainteresirani za rad kluba? Sudjeluju li u njegovim aktivnostima?

Budući da se većina naših aktivnosti temelji na željama, potrebama i mišljenjima mladih, nemamo problema s pronalaskom zainteresiranih sudionika.

ŠIROK SPEKTAR Osim toga, bavimo se širokim spektrom aktivnosti i tema tako da svatko može pronaći nešto za sebe.

U prošlih godinu dana kroz Klub je prošlo sveukupno oko 300 mladih, od kojih je njih 170 bilo direktno uključeno u radionice i aktivnosti. Budući da je ovaj program relativno mlad i nov u gradu, nadamo se da će brojka s vremenom još više rasti.

  • Za projekt Mladi u zajednici vaša je udruga dobila 25.000 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Radi se o projektu koji je usmjeren na prevenciju i smanjenje rizičnih ponašanja djece i mladih te pružanje podrške djeci i mladima iz socijalno ugroženih obitelji radi lakše integracije u društvo te uspješnijeg samostalnog života.

INDIVIDUALAN RAD Navedeno planiramo ostvariti kroz direktan, individualan rad s mladima u dobi od 13 do 21 godine, a radi se pretežito o mladima u riziku, s problemima u ponašanju te bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Ovim projektom nastavljamo razvijati i unaprijeđivati socijalne usluge grada Osijeka, fokusirajući se na mlade s PUP-om smještene u Brezinoj Socijalno-terapijskoj zajednici, ali i druge mlade smještene u institucijama socijalne skrbi na području grada Osijeka.

  • Jeste li zadovoljni suradnjom s Gradom Osijekom? Pomaže li grad rad vaše udruge na još neki način?

Zadovoljni smo suradnjom s Gradom Osijekom, jer osim financijske podrške u sklopu projektnih natječaja i javnih poziva, Grad nam je vrlo bitan suradnik u organizaciji obiteljskog festivala Zemlja bez granica koji će se ove godine održati 15. put u Osijeku.

FESTIVAL Pri organizaciji festivala Grad nam, osim financijske podrške, izlazi u susret osiguravanjem pokroviteljstva, ishođenjem dozvola te osiguravanjem pomoći gradskih službi, što nam uvelike olakšava organizaciju Zemlje bez granica.

  • Provodi li vaša udruga još neke projekte/aktivnosti?

Provodimo brojne lokalne, nacionalne i međunarodne projekte usmjerene mladima, ali i stručnim djelatnicima škola i udruga. Kroz projekte održavamo brojne seminare, edukacije, treninge i konferencije na različite teme kao što su održivi razvoj, migracije, socijalne usluge, izazovi roditeljstva.

JAVNA DOGAĐANJA Osim neformalnih edukativnih aktivnosti, često smo prisutni u javnosti s javnim događajima i pop-up eventima, koji uvijek imaju za cilj osvijestiti mlade o aktualnim društvenim problemima.

U posljednje vrijeme česti smo partneri na Erasmus + projektima, čime zapravo pružamo mladima (ali i stručnjacima) brojne mogućnosti za sudjelovanje na razmjenama na području čitave Europe.

  • Grad Osijek je ponovno dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

Transparentnost proračuna je od iznimne važnosti za svako javno tijelo, a naročito u kontekstu javnih natječaja i poziva. Transparentnost  stvara odnos povjerenja između donositelja odluka i civilnog sektora, što je temelj svake dobre suradnje i partnerstva.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s