DANIJELA JOVČIĆ Nadam se da ćemo uz pomoć grada obnoviti pravoslavnu kapelu na Donjogradskom groblju

U Osijeku žive i vrlo su aktivne 22 nacionalne manjine. Jedna od njih je i srpska nacionalna manjina koja se, osim oko rada svoga Vijeća, okuplja i oko svog kulturnog društva Prosvjeta. Koje aktivnosti provode i na koji način surađuju s Gradom, govori predsjednica Vijeća srpske nacionalne manjine, Danijela Jovčić.

  • S koliko sredstava Grad Osijek iz proračuna podržava rad srpske nacionalne manjine? Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom?

Kada govorimo o sredstvima iz proračuna Grada Osijeka koja su namijenjena za rad Vijeća srpske nacionalne manjine, mogu reći da su zadovoljavajuća.

MANJE SREDSTAVA Kažem zadovoljavajuća jer su početkom prethodnog mandata, a i nešto ranije, sredstva za rad vijeća nacionalnih manjina prepolovljena.

Do tada smo za rad imali na raspolaganju 80.000 kuna godišnje, što je srezano na sadašnjih 40.000 kuna, tako da smo shodno tim izmjenama morali za određene aktivnosti Vijeća, potražiti financijsku podršku i kod drugih institucija.

  • Koje aktivnosti redovito provodite?

Cilj Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Osijeka je očuvanje identiteta i promoviranje kulture srpske zajednice na području grada Osijeka.

KRSNA SLAVA Prvo što bih navela jeste obilježavanje Krsne Slave Vijeća koju proslavljamo svake godine na Veliku Gospojinu 28. kolovoza, povodom koje štampamo „Gospojinsku razglednicu“ s tematikom iz srpske lokalne povijesti.

Uz obilježavanje Slave, učestvujemo u manifestacijama koje su od značaja za srpsku zajednicu, a samim time i zajednicu u kojoj živimo. Svaku godinu obilježi niz istih manifestacija koje zajedno provodimo sa Srpskom pravoslavnom crkvenom općinom u Osijeku uz blagoslov oca Aleksandra Đuranovića, paroha osječkog.

  • Obraćaju li Vam se pripadnici srpske nacionalne manjine za pomoć? U kojim slučajevima najčešće?

Pomoć koju mi kao Vijeće možemo pružiti jeste više savjetodavna, ako se to može tako nazvati. Upravo zbog toga imamo članove Vijeća s cijelog područja našeg grada iz Tenje, Klise, Sarvaša i naravno Osijeka.

OSLUŠKIVANJE Vijećnici su izabrani u tim sredinama od strane birača srpske zajednice, pa tako i „osluškuju“ što ih muči i o tome raspravljamo na sjednicama i pokušavamo naći rješenje ili ih uputiti nadležnim institucijama koje mogu njihove probleme riješiti.

Kako smo na početku mandata, ne mogu govoriti o konkretnim slučajevima, ali naglašavam, da svi koji imaju potrebu da nam se obrate, to mogu slobodno učiniti   preko vijećnika koji su njihovi mještani, a koje su oni izabrali.

  • Pomaže li vam Grad na još neki način? Kako ocjenjujete suradnju s Gradom?

U proteklom mandatu kada sam bila zamjenica predsjednika Vjeća srpske nacionalne manjine Grada Osijeka, na čijem je čelu tada bio dr. Milorad Mišković, ostvarili smo dobru suradnju s predstavnicima Grada. Tu bih posebno naglasila odličnu suradnju i koordinaciju koju imamo sa zamjenikom gradonačelnika gospodinom Borisom Piližotom i višom savjeticom gospođom Vlatkom Kalafatić.

SAVJETI Ono što je nama od velike važnosti jeste i to da se slobodno možemo obratiti za savjet pri rješavanju određenih aktivnosti, isto tako imamo na raspolaganju i druge Urede koji su spremni pružiti pomoć, bilo da je ona savjetodavne ili praktične prirode.

Pomoć grada nije izostala u protekle četiri godine, pa se isto tako nadam da će biti razumijevanja od gradskih vlasti i u daljnjem radu. Od velike važnosti za srpsku zajednicu je to, što je do sada Grad imao sluha za naše prijedloge i molbe, pa je tako 2016. godine na inicijativu Vijeća, a sredstvima Grada, obnovljen i konzerviran Zavjetni krst u Banovoj ulici u Donjem gradu, 2018. postavljen je novi srpski pravoslavni krst na lokalitetu Suvatovo u Nemetinu koji je srušen 2001. godine. Nadalje, zauzeli smo se da jedna ulica u Osijeku dobije ime po poznatom znanstveniku Milutinu Milankoviću, što je Gradsko Vijeće prihvatilo i naš prijedlog je realiziran 2017.godine, kada je ulica u osječkom sveučilišnom kampusu nazvana Ulicom Milutina Milankovića. Još bih dodala da se nadam da ćemo uz pomoć gradskih institucija obnoviti pravoslavnu kapelu na Donjogradskom groblju koja je izgrađena u 19.stoljeću.

Smatram da je ovo što sam navela dovoljan pokazatelj kakva je suradnja između Vijeća srpske nacionalne manjine grada Osijeka i predstavnika Grada.

  • Koja je uloga vijeća nacionalnih manjina u Gradu Osijeku?

Osnovna uloga Vijeća jeste zaštita našeg identiteta i promoviranje kulture svih nacionalnih manjina koje su aktivno uključene u rad i život našeg grada.

DOBRI ODNOSI Također je od velike važnosti izgradnja dobrih odnosa među samim manjinama i održavanje dobrosusjedskih odnosa s većinskim stanovništvom hrvatske nacionalnosti kako na području grada, tako i na cijelom području Republike Hrvatske.

  • Često se ističe kako je Osijek multikulturalni grad. Kakvo je Vaše mišljenje?

Najbolji pokazatelj je upravo statistika koja govori da na području grada žive pripadnici 22 nacionalne manjine. Ovaj podatak često navodi i naglašava kao bogatsvo jednog grada i sam zamjenik gradonačelnika Boris Piližota, koji podržava  rad i djelovanje manjinskih zajednica u Osijeku.

  • Grad Osijek je i prošle godine dobio najvišu ocjenu za transparentnost svog proračuna. Koliko je ona, po vašem mišljenju, važna?

Javna dostupnost i pregled financijskih troškova, raspodjela sredstava, plan troškova i slično od velikog je značaja, kako korisnicima proračuna, tako i građanima koji su svojim glasom dali povjerenje onima koji su na čelu Grada i gradskih ureda.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s