MAŠA RIZNIĆ Bez pomoći naših sugrađanki i sugrađana sigurno ne bismo bili tu gdje jesmo

Maša Riznić, voditeljica projekta

Udruga Pobjede, osnovana kao udruga za zaštitu i promicanje prava životinja, brigu o Skloništu za napuštene životinje u Nemetin preuzima tijekom 2010. godine, a u prosincu 2011. ono postaje 23 registrirano sklonište za napuštene životinje pri Ministarstvu poljoprivrede. O proejktu „Mislim, dakle volontiram“, stanju napuštenih pasa u gradu, važnosti volontera u radu udruge i skloništa, te ostalim aktivnost9ima, govori voditeljica projekta, Maša Riznić.

  • Udruga Pobjede iz proračuna je Grada Osijeka za 2019. godinu dobila 10.000 kuna za projekt „Mislim, dakle volontiram!“. O kakvom je projektu riječ?

Riječ je o projektu koji za cilj ima doprinijeti dobrobiti i podizanju razine kvalitete života mladih od 18             do 30 godina. Pokušat ćemo potaknuti mlade iz Osijeka da volonterskim aktivnostima organiziranim u Skloništu za napuštene životinje Udruge Pobjede kvalitetno provode svoje slobodno vrijeme.

VJEŠTINE Kroz volonterske aktivnosti mladi će raditi na samoaktualizaciji, razvijati socijalne vještine i pozitivne vrijednosti te učiti preuzimati odgovornosti za zajednicu u kojoj žive.

Tijekom volonterskih akcija koje će se održavati barem tri puta mjesečno mladi će moći volontirati ovisno o svojim željama, na manje ili više fizički aktivnim/kreativnim pozicijama. Neke od aktivnosti u Azilu bit će šetnje pasa, čišćenje i bojanje ograda, uvoženje kamenčića u bokseve, sadnja i orezivanje stabala i cvijeća, bojanje kućica i slično. Prva volonterska akcija održana je u lipnju.

PRIJAVE Zainteresirane osobe koje žele sudjelovati u projektu mogu se prijaviti u inbox Facebook stranice Azil Osijek-volonteri, na e-mail pobjede@gmail.com ili linkom na prijavnicu: https://forms.gle/TiPPFzD2j3tDmwvi8

  • Kakva je trenutno situacija s napuštenim psima u gradu?

Situacija je alarmantna, broj udomljenja je u ljetnim mjesecima uvijek manji nego tijekom ostatka godine, a broj napuštenih životinja veći.

Mislimo kako su dva osnovna uzroka ovome problemu. Prvi su sve veće ekonomske migracije koje ljeti kulminiraju radi odlazaka Osječana i Osječanki na sezonski rad, a drugi je neadekvatno i nesustavno rješavanje problema napuštenih pasa na nacionalnom nivou.

SANIRANJE Događa se to da Osijek ima adekvatno sklonište, ali gradovi i općine iz naše ali i susjednih županija nemaju (premda ih zakoni prisiljavaju na suprotno) pa mi onda saniramo probleme puno većih razmjera.

Primjerice, jedna od susjednih općina nema nikakvo rješenje za napuštene pse pa često dobijemo dojave kako se pas snimljen tamo nekoliko dana ranije danas pronašao u jednom od osječkih prigradskih naselja. Također mi smo jedno od tek sedam neprofitnih skloništa u zemlji, pa je pritisak građana da psi uđu upravo u naše ogroman. Ono što nas onemogućava da primimo svakoga psa jest ministarstvom propisani kapacitet od 180 pasa, što znači da niti jedan pas ne može ući u Sklonište dok se ne oslobodi mjesto, odnosno dok jedan iz Skloništa ne bude udomljen.

VAŽNO Naravno da ću i sada iskoristiti priliku i pozvati sugrađanke i sugrađane na udomljavanje jer udomljavanjem psa spašavate dva života: jednog iz Skloništa i jednog koji će doći s ulice na njegovo mjesto.

  • Koliko su volonteri značajni u radu vaše udruge?

Od jeseni 2007. godine volonterke i volonteri, većinom mladi između 20 i 30 godina okupljeni oko Azila u Nemetinu, djelovali su kao građanska inicijativa te su svojim radom i trudom postavili temelje za današnje djelovanje Udruge Pobjede. Udruga Pobjede osnovana je 2009. i od svog osnutka aktivno se bori za promicanje i zaštitu prava svih životinja na način da u svoj rad uključuje i lokalnu zajednicu od kojih su najvažniji dionici upravo građani i građanke grada Osijeka i okolice.

VOLONTERI Jednim od naših najvećih uspjeha, zbog kojih je Sklonište postalo ponos našega grada, svakako smatramo i broj volonterskih sati ostvarenih u posljednje dvije godine.

U 2018. godini ukupno 61 aktivnih volontera/ki odradilo je 8958 volonterskih sati, a u 2017. 52 aktivnih volonterki i volontera odradilo je 7824 volonterskih sati, što potvrđuje da je naš angažman pozitivno vrednovan od strane zajednice, no svjedoči i o našoj ulozi u promicanju pozitivnih vrijednosti i kreiranju pozitivnog društvenog kapitala i zajednice koja prepoznaje važnost volonterskog angažmana kao temelja izgradnje i jačanja društvenog kapitala.

POMOĆ Tijekom godina, rad Udruge postao je vidljiv i prepoznat u zajednici zbog čega nam danas svaki poziv na šetnje ili radne akcije bude posjećen u velikom broju, a ovim projektom vjerujemo da ćemo osigurati i još veći broj volontera što nas jako veseli.

  • Je li javnost senzibilizirana kada su napuštene životinje u pitanju? Pomažu li vam građani donacijama?

Naravno, bez pomoći naših sugrađanki i sugrađana sigurno ne bismo bili tu gdje jesmo.

UDOMLJENJA U prilog tome svjedoči i brojka od 355 udomljenih pasa u 2018. godini, 335 udomljenih pasa u 2017. godini te preko 1000 zbrinutih pasa u dvije godine.

Svi naši psi nekoliko puta tjedno idu na šetnju do Drave, imaju Božićni ručak i šetnje, imaju privremene smještaje za oporavke od operacija, stari psi imaju posebne konzerve mekane hrane, štenci imaju hranu za bebe jer kad god objavimo neki apel – sugrađanke i sugrađani uvijek se odazovu.

  • Pomaže li Grad rad vaše udruge na još neki način? Kako ocjenjujete suradnju s Gradom?

Udruga Pobjede 2015. godine prvi je puta potpisala ugovor s Gradom Osijekom i time ostvarila partnerski, sada već kontinuirani, odnos u zbrinjavanju i udomljavanju napuštenih pasa, ali i u prevenciji napuštanja, zanemarivanja i zlostavljanja pasa.

PARTNERI Grad Osijek uvijek je partner na našim projektima, pokrovitelj našim događanjima, a uspješno smo zajedno radili i nekoliko kampanja udomljavanja.

  • Koliko članova broji vaša udruga? Provodite li još neke projekte? Kako se financirate?

Udruga broji 121 člana odnosno članice što nam uvelike olakšava aktivnosti koje provodimo.

Apliciramo na natječaje za donacije/projekte, surađujemo s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje kroz programe Stručnog osposobljavanja za rad i Javni rad, imamo razvijene programe samofinanciranja (Aukcije, Posh Store, Program kumstava psima u Azilu), surađujemo sa stranim udrugama i slično.

  • Grad Osijek je ponovno dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

Transparentnost je izuzetno važna jer ljudi osjećaju povjerenje koje je opet bitno kako bi se razvila klima sigurnosti.

KULTURA Nužno je i razvijati „kulturu transparentnosti“ i učiti građane da mogu, trebaju i moraju očekivati odgovornost i transparentnost pri trošenju javnih sredstava.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: