TIBOR SANTO Nacionalne manjine sa svojim specifičnostima pridonose napretku grada u cjelini

Tibor Santo, predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine

U Osijeku žive i vrlo su aktivne 22 nacionalne manjine. Jedna od njih je i mađarska  nacionalna manjina koja se, osim oko rada svoga Vijeća, okuplja i oko svog kulturnog društva Népkör. Koje aktivnosti provode i na koji način surađuju s Gradom, govori predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine, Tibor Santo.

  • S koliko sredstava Grad Osijek iz proračuna podržava rad mađarske nacionalne manjine? Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom?

Rad vijeća nacionalnih manjina grad podržava s 40.000 kuna godišnje.

DVOSTRUKI IZNOS Ne smatram taj iznos dovoljnim, s obzirom da je vijeće u prvom sazivu (2003. godine) raspolagalo s dvostrukim iznosom.

Primjerice, Vijeće mađarske nacionalne manjine godišnje iz proračuna Grada Belog Manastira dobiva 80.000 kuna.

  • Koje aktivnosti redovito provodite?

Raspravljamo o svim stavkama u gradskom proračunu koje se direktno ili indirektno tiču ostvarivanja prava i položaja mađarske nacionalne manjine u gradu Osijeku i dajemo prijedloge u vezi s istima.

OČUVANJE Radimo na očuvanju kulture i njegovanju mađarskog jezika.

Pratimo realiziranje prava koja proističu iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, kao i Zakona o službenoj uporabi manjinskog jezika te Zakona o obrazovanju na jeziku i pismu nacionalnih manjina.

  • Obraćaju li Vam se pripadnici mađarske nacionalne manjine za pomoć? U kojim slučajevima najčešće?

Vijeću nacionalne manjine u manjoj mjeri, a udrugama mađarske manjine češće. Udruge nerijetko te zahtjeve prosljeđuju Vijeću koje se u svim pitanjima koje su iz njegovog djelokruga rada, uključuje u rješavanje istog.

POJASNITI Razlog tomu je činjenica da pripadnicima manjina nije dovoljno jasno što je i čime se bavi Vijeće nacionalne manjine.

To uskoro kanimo promijeniti i pripadnike mađarske manjine (a takvima se deklarira gotovo njh 900 u Osijeku) upoznati sa zadacima vijeća i postići što veću participaciju u radu vijeća.

  • Pomaže li vam Grad na još neki način? Kako ocjenjujete suradnju s Gradom?

Suradnja s Gradom je korektna, ali bez značajnijih inicijativa da se poboljša. Dakle uglavnom se odvija na ispunjenju minimalnih zakonskih obveza Grada prema vijećima.

NAPREDAK Nadam se značajnijem napretku u budućnosti na što prvi kontakti novoizabranog vijeća s predstavnicima Grada upućuju.

  • Koja je uloga vijeća nacionalnih manjina u Gradu Osijeku?

U prvom redu to je praćenje ostvarivanja prava proisteklih iz tzv. manjinskog zakonodavstva od strane Grada. Potom upućivanje prijedloga Gradu u cilju poboljšanja položaja mađarske nacionalne manjine.

POTPORA Tu su Potpore udrugama nacionalne manjine, očuvanje kulture, običaja i jezika.

Participiranje u radu javnih ustanova kojima je osnivač Grad sukladno participaciji u strukturi stanovništva grada. Pomoć u ostvarivanju prava proisteklih iz Ustavnog i ostalih zakona koji reguliraju prava nacionalnih manjina u RH.

  • Često se ističe kako je Osijek multikulturalni grad. Kakvo je Vaše mišljenje?

Osijek i dalje multikulturalni i multietnički grad i pritisci na pripadnike određenih nacinalnih manjina su u puno manjoj mjeri nego u nekim drugim sredinama. Većinsko stanovništvo prihvaća da su nacionalne manjine sa svojim specifičnostima nešto što pridonosi napretku grada u cjelini.

  •  Grad Osijek je i prošle godine dobio najvišu ocjenu za transparentnost svog proračuna. Koliko je ona, po vašem mišljenju, važna?

Transparentnost pri upravljanju novcem poreznih obveznika nezaobiolazni je preduvjet demokratskog služenja građanima.

NORMALNO Transparentnost treba biti nešto što je normalno, a ne da je izuzetak.

Ipak Gradu treba odati priznanje.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: