SABINA KOŽELJ HORVAT Od rujna do lipnja organiziramo dopunsku školu slovenskog jezika

U Osijeku postoje, žive i vrlo su aktivne 22 nacionalne manjine. Jedna od njih je i slovenska nacionalna manjina koja se osim oko rada svoga Vijeća okuplja i oko Slovenskog kulturnog društva Stanko Vraz. Koje aktivnosti provode, na koji način surađuju s Gradom Osijekom, govori Sabina Koželj Horvat, predstavnica slovenske manjine u Osijeku.

  • S koliko sredstava Grad Osijek iz proračuna podržava rad slovenske nacionalne manjine? Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom?

Ove godine SKD Stanko Vraz nije potraživalo sredstva od grada Osijeka, ali smo zbog toga dobili besplatne prostorije za izložbe i programe manifestacije  4. Dani Slovenije u Slavoniji. Kada smo predavali programe dobivali smo dovoljno sredstava da program i izvedemo.

  • Koje aktivnosti redovito provodite?

Imamo svoj redovni godišnji program koji je kalendarski zacrtan za cijelu godinu. Počinjemo sa proslavom Prešernovog dana 8. veljače,  koji je ujedno i slovenski državni praznik.

USKRS Nakon toga slijedi tradicionalna Uskrsna manifestacija Šarena jaja bojama grada na kojoj sudjelujemo trinaest godina.

Od rujna do lipnja svaki četvrtak imamo dopunsku školu slovenskog jezika koju je u deset godina pohađalo preko dvjesto Osječana. Osim toga imamo večeri poezije, izložbe slika i fotografija, izlete u Sloveniju i susrete svih slovenskih kulturnih društava u Hrvatskoj.

  • Obraćaju li Vam se pripadnici slovenske nacionalne manjine za pomoć? U kojim slučajevima najčešće?

Najčešće pitanje i posao je pomoć u dobivanju državljanstva. Organizirali smo u prošlosti tri puta konzularne dane da zainteresiranima preko Veleposlanstva RS damo prave informacije iz prve ruke.

UČENJE JEZIKA Javljaju se i mnogi vezano za učenje slovenskog jezika koji im je potreban za studiranje u Sloveniji.

Osim toga neki imaju problema sa prijevodima službenih dokumenata, pa im i na tom polju pružamo pomoć.

  • Pomaže li vam Grad na još neki način? Kako ocjenjujete suradnju s Gradom?

Suradnja sa Gradom Osijekom je odlična. Gradonačelnik Ivan Vrkić uvijek nam je širom otvorio vrata, a to danas čine i njegovi zamjenici Boris Piližota i Žana Gamoš.

ODLIČNA SURADNJA Imamo već dugi niz godina super odnose koje treba pohvaliti kao i rad pročelnika za manjine koji obavlja Vlatka Kalafatić, a prije nje Nataša Ižaković.

  • Koja je uloga vijeća/predstavnika nacionalnih manjina u Gradu Osijeku?

Kao izabrani predstavnici pratimo rad Gradskog Vijeća i Grada Osijeka te iste informacije prenosimo pripadnicima manjine. Možemo postaviti i neko pitanje na sjednicama samo ako je vezano uz problem manjina i biti u komunikaciji sa Gradom Osijekom.

Često se ističe kako je Osijek multikulturalni grad. Kakvo je Vaše mišljenje?

Osijek je doista multikulturalni grad jer u njemu žive pripadnici dvadeset dvije  manjine i djeluje dvanaest manjinskih udruga.

DOBAR POSAO Sve manjinske udruge dobro rade i pokazuju svoje običaje, kulturu i jezik.

Kada pokažete da ste dobar domaćin drugim kulturama i dajete im mogućnost da se razvijaju i održavaju svoju kulturu ne treba vam deklaracija o pravima manjina.

  • Grad Osijek je i prošle godine dobio najvišu ocjenu za transparentnost svog proračuna. Koliko je ona, po vašem mišljenju, važna?

Građani moraju znati kako se i na što se troši njihov novac.

NEMA SUMNJE Kada im na službenim stranicama objavite svaku potrošenu kunu napravili ste odličnu stvar, jer nema više sumnje u javnu potrošnju.

Skrivati te informacije znači manipulirati novcem koji porezni obveznici kroz razne prireze, poreze i naknade uplaćuju u gradsku blagajnu. Treba nastaviti s tom praksom.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s