MARIO ŠAPINA U 135. godišnjicu osječkog tramvaja ušli smo s flotom novih autobusa

Osijek je 1884. imao nešto više od 18.000 stanovnika kad je i službeno, 10. rujna, u promet pušten tramvajski prijevoz. Organiziran je temeljem ugovora o koncesiji koji je 27. lipnja 1884. potpisan između Grada Osijeka i tvrtke Osječko d.d. za konjsku željeznicu. Koncesija je izdana na 65 godina, a uključivala je i dopuštenje za gradnju tramvajske pruge, remize za tramvajska kola i staja za konje. Pruga je bila jednokolosječna, s mimoilaznicama i išla je od kapelice Sv. Roka do Trga bana Jelačića. O obilježavanju 135. godišnjice osječkog tramvaja govori direktor GPP-a, Mario Šapina.

  • Ovu značajnu obljetnicu obilježio je dolazak novih, niskopodnih autobusa. Koje još projekte imate u planu?

Prije 135 godina građani su bili oduševljeni novim tramvajima, pa su neki i danima čekali na mogućnost da se provozaju. Sustav je elektrificiran 12. prosinca 1926., a danas je spreman za novu generaciju niskopodnih tramvaja.

MODERNIZACIJA U Osijeku će 135. godišnjica organiziranog i kontinuiranog gradskog prijevoza tramvajima biti upamćena po isporuci 12 novih niskopodnih autobusa koji su u prometu od kraja siječnja. No, radi se i na nastavku modernizacije.

Kako ne bismo gubili na tempu kod tako velikih projekata, trenutno u Ministarstvu mora, prometa i infrastrkuture intenzivno razgovaramo o raspoloživim bespovratnim sredstvima za nabavku novih tramvaja i pripremamo se za projekt nove remize.

Tvrtka je uključena i u razvoj mini projekta kroz koji se razmatra i uvođenje električnih autobusa u javni gradski prijevoz.

  • Tajnom večerom u tramvaju proslavili ste 135. obljetnicu, a nagradili ste i najvjernije putnike.

Tajna večera organizirana je u tri tramvaja. Jedan je funkcionirao kao chill out zona, drugi je pretvoren u kuhinju, a u trećem je organiziran prostor restorana.

NEOBIČNO Glavna kuharica i organizatorica događaja bila je Filipa Sorko, kreativka koja je utemeljila koncept Tajnih večera na neobičnim mjestima.

Za uzvanike GPP-ove proslave obljetnice 135 godina prvog hrvatskog tramvaja osmislila je niz efektnih iznenađenja koja su započela već pozivnicama, a nastavila se vožnjom uz bajkovitu povijesnu priču o gradu i tramvajima, zatim otkrivanjem tajne lokacije, maštovitim koktelom i perfektnim izborom finger fooda u party tramvaju, te vrhunskim izborom pića i svježe pripremljenom hranom serviranom u slijedovima, sa stankama dugim taman toliko koliko je bilo potrebno da se gosti bolje upoznaju i opuste.

Nagrade su najvjernijim putnicima podijeljene na prigodnoj konferenciji za medije, a obuhvaćene su sljedeće kategorije korisnika javnog prijevoza: najmlađi putnik, najstaji putnik, putnik s najviše validacija na Butri ili Općoj kartici, putnik koji najduže koristi godišnju OK karticu i 4-milijunti ovogodišnji putnik.

  • Što je s velikim projektom modernizacije javnog gradskog prijevoza u gradu?

Paralelno radimo i na savjetovanju sa zainteresiranima za obavljanje poslova nadzora našeg master projekta modernizacije javnog gradskog prijevoza. On se, nakon isporuke dijela nove autobusne flote, razvija kroz modernizaciju pruge, nabavu novih tramvaja, potom vjerojatno i još jednog dijela autobusne flote, potom kroz izmještanje i gradnju nove remize, te završnu digitalnu podršku razvoju prodaje prijevoznih karata i umrežavanja s drugim sustavima prijevoza u regiji.

VRIJEDNOST 183 milijuna kuna vrijedni su radovi na modernizaciji tramvajske pruge i ispravljačkih stanica za koje će uskoro biti raspisan natječaj.

Trenutno se radi na dokumentaciji o javnoj nabavi za građevinske radove modernizacije tramvajske pruge i stajališta.

  • GPP je zapravo prvi u Hrvatskoj u potpunosti iskoristio novac iz fondova EU za obnovu voznog parka…

Tako je. Novi su autobusi nabavljeni putem javnog natječaja provedenog u provoj polovici 2018., a 12 niskopodnih gradskih autobusa tipa Solo proizvođača MAN, model Lion’s City, u Osijek su isporučeni u siječnju ove godine. Plaćeni su 20 milijuna kuna (plus PDV), od toga 18 milijuna iz EU fondova.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s