DANIJEL MAGDIKA Zadovoljni smo što Grad prepoznaje značaj naše manifestacije „Dani Mađara u Osijeku“

Danijel Magdika, predsjednik Mađarskog kulturnog društva Népkör

Mađarsko kulturno društvo Népkör kulturno je društvo mađarske manjine u Republici Hrvatskoj. Osnovano je 1946. godine. U sklopu društva djeluje više sekcija, kao što su kulturna i dramska, igraonica za djecu, mješoviti pjevački zbor, a društvo raspolaže i bogatom knjižnicom na mađarskom jeziku. MKD „Népkör“ je organizator manifestacije „Dani Mađara u Osijeku“, o kojoj govori predsjednik društva, Danijel Magdika.

  • Mađarsko kulturno društvo Népkör za manifestaciju 21. Dan mađara u Osijeku dobilo je iz proračuna Grada Osijeka za 2019. godinu 7.000 kuna. Kada se održavaju ovogodišnji Dani Mađara i što će se sve na njima moći vidjeti?

Dan Mađara u Osijeku je najznačajnija manifestacija  mađarske nacionalne manjine u Osijeku. Ove će se godine održati 21. rujna i već tradicionalno će na glavnom osječkom trgu nastupiti mađarski folklornih ansambli iz Hrvatske, Mađarske i Vojvodine.

OBIČAJI Na štandovima će se predstaviti mađarska mjesta koja njeguju tradicijske običaje, izlažući rukotvorine, prikazujući neke stare zanate i nudeći sudionicima da kušaju bogatu mađarsku gastronomsku i enološku ponudu.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim sredstvima? U što će se ona utrošiti?

Od Grada smo i ove godine dobili maksimalni iznos objavljen u raspisu natječaja, i iako ukupni budžet manifestacije višestruko premašuje taj iznos, izuzetno smo zadovoljni da Grad njegovim dodjeljivanjem pokazuje da prepoznaje značaj ove manifestacije. Sredstva će se utrošiti na ostvarenje tehničkih uvjeta za izvedbu manifestacije i za dovođenje inozemnih izvođača.

 

  • Za projekt „Sekcija za rad s djecom“ dobili ste 4.000 kuna. Što je obuhvaćeno ovim projektom?

VRIJEDNOSTI Preduvjet za očuvanje vlastite tradicije, jezika i kulture je bavljenje djecom, usađivanje tradicionalnih vrijednosti u njihovu svakodnevnicu.

Naše Društvo to potpomaže kroz aktivnosti sekcije za rad s djecom – učenje jezika i kulture kroz igru, kreativni rad, druženje sa vršnjacima drugih udruga koje također imaju organiziran rad s djecom, pretežno u mađarskim selima Baranje i istočne Slavonije, kao i godišnjim tematskim izletom u Mađarsku.

  • Koliko članova brojite? Koje još aktivnosti provodite u ovoj godini?

Ukupan broj članova društva je oko 250. Naše društvo provodi niz aktivnosti, da navedem samo neke: pored sekcije za rad s djecom značajnije su još mješoviti zbor, dramsko-literarna sekcija, folklorna sekcija, sekcija za njegovanje mađarskog jezika i kulture, sekcija za rukotvorine, sekciju za brigu o starijim članovima.

SUSRETI Od manifestacija bismo pored Dana Mađara u Osijeku istaknuli još Regionalni susret zborova (međunarodnog karaktera), proslavu crkvenog goda mađarske Retfale, Večer Danko Piste, izložbu Retfalačke uspomene, pokladni i berbeni bal, Retfalački susret zborova…

  • Pomaže li Grad Osijek rad vaše udruge i na neki drugi način? Kako ste zadovoljni suradnjom s gradom?

Zadovoljni smo suradnjom s gradom – pored osiguranja dijela potrebnih financijskih sredstava Grad nam pomaže i u ostvarenju tehničkih uvjeta za pojedine priredbe i aktivnosti, daje podršku u informiranju građanstva, prosljeđuje nam važne informacije.

PRIZNANJE Potvrda praćenja našeg rada od strane Grada je i dodjela posebnog priznanja Pečat Grada Osijeka meni kao predsjedniku društva.

  • Grad Osijek je ponovno dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

Transparentnost proračuna je izuzetno važna i za nas, ulijeva povjerenje u pravednu raspodjelu sredstava predviđenih za rad udruga

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: