HANNA KLEIN Na našem kazališnom festivalu na njemačkom jeziku sudjeluje preko 250 mladih glumaca

Hanna Klein, projekt manager Zemaljske udruge Podunavskih Švaba u Hrvatskoj, Osijek

Uz Međunarodni kazališni festival, Njemačka Zajednica – Zemaljska udruga Podunavskih Švaba u Hrvatskoj sa sjedištem u Osijeku provodi razne projekte koji, isto kao i Međunarodni kazališni festival na njemačkom jeziku imaju svoju dugogodišnju tradiciji. O 19. Kazališnom festivalu, suradnji s Gradom te drugim projektima govori projekt manager Njemačke zajednice, Hanna Klein.

  • Njemačka zajednica – Zemaljska udruga Podunavskih Švaba u Hrvatskoj, Osijek, iz proračuna Grada Osijeka za 2019. godinu dobila je 7.000 kuna za 19. Međunarodni kazališni festival na njemačkom jeziku. Kada i gdje se festival održava i što će se sve na njemu prikazati?

Festival se ove godine održava od 16. do 19. lipnja u Dječjem kazalištu „Branka Mihaljevića“ u Osijeku. Ponosni smo na to što se festival održava po 19. put, a ove ćemo godine imati 25 grupa iz cijele Hrvatske te Poljske, Srbije, Rusije, Mađarske, Rumunjske i Njemačke.

PREDSTAVE Sveukupno će sudjelovati preko 250 mladih glumaca koji će izvoditi razne predstave na njemačkom jeziku.

Nastupe će imati „Deutsche Samstagsschule“, učenici „II. Gimazije“ Osijek, učenici OŠ „Sv. Ana“ i OŠ „Retfala“Osijek , te mališani iz njemačke skupine vrtića „Stribor“.  Od gostiju iz cijele Hrvatske će nastupati grupa iz Gimnazije „A.G. Matoš“ Đakovo, OŠ „Vidovec“, OŠ „Petrijanec“ te Srednja škola „Ivanec“. Internacionalni gosti su iz Poljske Grupa “Jugendbox Toszek“, te 2 grupe iz Srbije „Spatzen“ iz Sombora i„Theater-AG auf Deutsch“ iz Novog Sada, Grupa „Staatjugend“ iz Rusije, grupa „PaThalia junior“izPilisvörösvár Mađarske, dvije grupe iz Rumunjske „Nil“ i „Die Glückspilze te grupa „Aus dem Effeff“ iz Njemačke.

U sklopu festivala će sudionici kao i svake godine imati priliku sudjelovati na raznim kazališnim radionicama. Kroz trodnevno druženje imaju priliku sklopiti nova prijateljstva te poboljšati svoje znanje njemačkog jezika, što je ujedno i jedan od ciljeva ovog projekta – pokazati mladima na koje se sve načine mogu učiti jezici.

  • Kakva je posjećenost ovog festivala? Jeste li zadovoljni odazivom publike?

S posjećenošću festivala smo jako zadovoljni.

PUBLIKA U publici se mogu naći roditelji, prijatelji malih glumaca, njihovi kolege iz klupa i razreda, djedovi, bake, te naravno uvijek i naši članovi Zajednice.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom iz gradskog proračuna? U što će se on utrošiti?

Dobivenim iznosom iz gradskog proračuna će se pokriti troškovi kazališnih radionica, od kazališnih pedagoga do najma prostora te dodatnih materijala potrebnih za same radionice.

  • Koje još aktivnosti planirate u ovoj godini?

Uz Međunarodni kazališni festival na njemačkom jeziku, Njemačka zajednica provodi razne projekte, kao što su Međunarodni znanstveni kup na temu „Nijemci i Austrijanci u Hrvatskom kulturnom krugu“, koji također ima svoju dugogodišnju tradiciju i ove godine će se održati po 27. put.

IZLOŽBE Kao organizatori ili suorganizatori sudjelujemo u raznim izložbama, te Kleines Oktoberfestu u Sunčanoj ulici u suradnji sa Kušaonicom piva Gajba.

Naravno da imamo nešto i za naše mališane, već dugi niz godina organiziramo subotnju školicu učenja njemačkog jezika „Samstagsschule“ te ove godine imamo i jedan veći projekt u planu u mjesecu listopadu, pod nazivom „Deutscher Kulturmonat“ tijekom kojeg će mladi imati priliku sudjelovati u raznim radionicama svakog vikenda.

  • Na koji se način financirate? Koji su izvori prihoda vaše udruge?

Njemačka zajednica se financira putem Savjeta za nacionalne manjine RH, Ministarstva unutarnjih poslova Savezne Republike Njemačke te raznih donacija Zajednici.

  • Kako ocjenjujete suradnju s gradom Osijekom? Pomaže li vam grad na još neki način?

Otkad Njemačka Zajednica djeluje u Gradu Osijeku, sada već preko 20 godina, suradnja s Gradom Osijekom, sa svim gradskim tijelima i odijelima je uvijek bila izvrsna.

POTPORA Također Grad Osijek uvijek pokazuje potporu našim projektima i događanjima putem nazočnosti visokih dužnosnika, gradonačelnika i njegovih zamjenika.

To nam svake godine iznova potvrđuje da smo ravnopravan partner Gradu Osijeku u kreiranju naše zajedničke, gradske kulturne i manjinske scene.

  • Grad Osijek ponovno je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost proračuna važna?

Transparentnost proračuna i dostupnost informacija svakom građanu je izuzetno važna.

INFORMACIJE U današnje tehnološko doba i doba lakog pristupa informacijama, potrebno je omogućiti građanima pristup informacijama koje su im potrebne.

Ne samo kako bi vidjeli kamo odlazi novac koji je raspodijeljen, nego i kako se prijaviti za sredstva Grada ako pojedine udruge imaju neki samostalni projekt koji bi htjeli ostvariti.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: