DARIJA GABRIĆ Uredit ćemo i popularizirati zaboravljene i napuštene gradske objekte

Udruga PLANTaža osnovana je 2014. godine od strane nekoliko entuzijasta. Ima za cilj promicanje ekologije, kroz znanje i vještine da bi se živjelo u skladu s prirodom. Okupljaju mlade ljude, te im kroz radionice i tečajeve pokazuju nešto novo – drugačije. O projektima „Urbane intervencije“ i „MOSS“ govori tajnica udruge, Darija Gabrić.

  • Udruga PLANTaža iz proračuna je Grada Osijeka za 2019. godinu dobila 15.000 kuna za projekt „Urbane intervencije“. O kakvom je projektu riječ?

Projekt „Urbane intervencije“ ima za cilj urediti i popularizirati zaboravljene i napuštene objekte u Osijeku. Jedan takav objekt nalazi se na Europskoj aveniji kod Drven parka. Riječ je o jedinom takvom tramvajskom stajalištu koje je tijekom vremena postalo zanemareno i zaboravljeno.

NOVA FUNKCIJA Upravo zbog toga odlučili smo u prazna prozorska okna postaviti umjetnički print, čime bi tramvajsko stajalište dobilo novu funkciju kao vanjska „ulična“ galerija.

Na taj bi način predstavili ne samo rad mlade osječke umjetnice već i pridonijeli vidljivosti zaboravljene lokacije kroz umjetnički pristup. Obnova i postavljanje printa provodit će se uz stručni nadzor Konzervatorskog odjela u Osijeku čime će osječani dobiti jedinstveno tramvajsko stajalište u Hrvatskoj.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim sredstvima? U što će se ona utrošiti?

Zbog polovičnog financiranja projekta od strane Grada, bili smo primorani odustati od ostalih aktivnosti, koje uključuju predstavljanje drugog umjetnika i postavljanje drugog umjetničkog printa kao i organiziranje javne tribine na temu Urbane intervencije.

PAUZA Iz tih smo se razloga odlučili na postavljanje umjetničkog otiska urbane lokalne umjetnice, dok ćemo s drugim aktivnostima malo pričekati.

Sredstva koja su ostvarena namjenski će se utrošiti prema odobrenom troškovniku i to u najvećem iznosu za postavljanje i tiskanje printa kao i na izradu zrcala i pleksiglasa.

  • Za projekt „MOSS“ dobili ste 9.900 kuna. Što je obuhvaćeno ovim projektom?

Mobilna solarna stanica ili skraćeno MOSS novi je projekt udruge koji za cilj ima educirati najmlađe (u ovom slučaju učenike osnovnih škola) o prednostima korištenja obnovljivih izvora energije s naglaskom na fotonaponsku solarnu energiju.

OD MALENA Zbog samog inovativnog pristupa, jako se veselimo projektu, ali i zbog činjenice da se svijest mijenja od malena te da smo svoje najmlađe dužni informirati o obnovljivim izvorima energije i očuvanju okoliša.

Nažalost, postajemo sve češće svjesni činjenice da su ekološki problemi postali dio naše svakodnevice te da jedino mijenjanjem svojih navika možemo stvoriti i očuvati naš dom za buduće naraštaje.

  • Koliko članova brojite i tko vam se sve može pridružiti?

Udruga PLANTaža broji 42 člana, od toga je 12 aktivnih članova koji su voditelji projekata i aktivnosti. Mnogo je više simpatizera koji nam pružaju neizmjernu podršku i pomoć. Valja spomenuti i druge organizacije civilnog društva s kojima imamo skladan obiteljski odnos, a to su PS Shine, udruge Slap, Slama, KultAkt, novonastala umjetnička udruga ReArt , Teatar to go, Udruga Pobjede i brojne druge.

Trenutno nismo u mogućnosti primati nove članove zbog problematike s prostorom i činjenice da nemamo ni sanitarni čvor u trenutnim prostorijama.

  • Koje još aktivnosti provodite u ovoj godini?

Ove smo godine u suradnji s udrugama PS Shine, Slama, KultAkt i ReArt organizirali Međunarodni dan jazz-a koji je na jednom mjestu okupio osam jazz sastava i mnoštvo posjetitelja i to unatoč kiši. Uz projekte „Urbane intervencije“ i „MOSS“ ove godine planiramo organizirati tematski buvljak te obilježiti Svjetski dan hrane te brojne radionice i nastupe na ljetnim festivalima u okolici i na moru.

APLICIRANJA Uz sve to, u fazi smo iščekivanja rezultata INTERREG HU-HR natječaja, ali i apliciranje na nove.

Želja nam je ojačati međunarodne suradnje, ali i one nacionalne u vidu razvijanja novih ideja što nam trenutačno polazi za rukom i to najviše s partnerima iz Mađarske i Srbije.

  • Pomaže li Grad Osijek rad vaše udruge i na neki drugi način? Kako ste zadovoljni suradnjom s gradom?

Grad Osijek i ove je godine prepoznao našu volju i želju za pozitivnim promjenama što je vidljivo kroz projekte Urbane intervencije i MOSS.

Žao nam je što projektna ideja „Kupole leptira“ nije prošla od strane Grada na prijavi na natječaj INTERREG HU-HR iako smo dobili veliku podršku Odjela za biologiju Sveučilišta J. J. Strossmayer, partnera iz Mađarske, jedine farme leptira na ovom području te drugih dionika.

DOPRINOS Nažalost, iako ta projektna ideja nije prošla od strane Grada, vrijednost ideje te njezin doprinos na ovom području je prepoznala organizacija koja vodi EDEN Project u Cornwall, UK, stoga se nadamo realizaciji u nekom drugom gradu ili općini u Hrvatskoj.

Suradnja s Gradom Osijekom je korektna, no ona uvijek može biti još kvalitetnija i konkretnija barem što se tiče suradnje na zajedničkim prijedlozima i idejama koje Osijek čine gradom ljudi.

Konkretno govoreći, bili bi još zadovoljniji kada bi čelnici Grada pokazali malo veću volju za poticanje i kreiranje novih sadržaja u suradnji s organizacijama civilnog društva i pojedincima, na polju logističkog doprinosa i spremnosti na dijalog.

  • Grad Osijek je ponovno dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

Transparentnost proračuna je obvezna za organizacije civilnog društva pa je logično pretpostaviti da bi trebala biti obvezna i za jedinice lokalne samouprave.

PROAKTIVNOST Drago mi je što je Osijek dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna te vjerujem kako ona ukazuje na proaktivnost i želju za napretkom.

Bez transparentnosti dolazi do sumnje osobito u ovako maloj državi kao što je Hrvatska.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s