JASMIN SADIKOVIĆ Grad bi trebao imati više sluha za ekološke projekte

Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek osnovana je 1995. godine s ciljem aktiviranja građana za zaštitu prirode i okoliša, te unaprjeđenje kvalitete življenja kroz zagovaranje, promociju i primjenu ekološki opravdanih tehnologija i održivog razvoja. Danas je Zeleni Osijek jedna od najaktivnijih udruga za zaštitu prirode i okoliša u istočnoj Hrvatskoj. Udruga ima 60-tak članova od kojih je petnaest volontera i pet stalno zaposlenih osoba. O projektu financiranom iz proračuna Grada Osijeka, te ostalim aktivnostima u ovoj godini, govori voditelj projekata Udruge za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, Jasmin Sadiković.

  • Udruga Zeleni Osijek iz proračuna je Grada Osijeka za 2019. godinu dobila 3.000 kuna za projekt „Procjena usluga vlažnih ekosustava u prekograničnom području Hrvatska – Srbija“. O kakvom je projektu riječ? Kada i gdje se on provodi?

Projekt je započeo prije nešto manje od dvije godine. Provodi se na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. Obuhvaća rijeku Dravu, pa samim tim i grad Osijek. Cilj projekta je unaprijediti upravljanje zaštićenim močvarnim područjima integrirajući valorizaciju usluga ekosustava u cjelokupnom sustavu upravljanja. To će omogućiti uravnoteženiju uporabu prirodnih resursa u močvarnim ekosustavima, kako bi se osigurala održivost lokalnih životnih sredstava i podržala zaštita prirodne baštine.

PIONIRI Ova se metodologija primjenjuje po prvi put u istočnoj Hrvatskoj i mu ju razrađujemo zajedno sa Županijskom ustanovom za zaštitu prirode i prekograničnim partnerima iz Srbije.

Odabrali smo tri pilot područja u Hrvatskoj, a 13. lipnja imat ćemo završnu konferenciju na kojoj ćemo prezentirati sva naša istraživanja i rezultate.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što će se on utrošiti?

Ukupna vrijednost ovog projekta je oko 140.000 eura, tako da je iznos od 3.000 kuna više nego simboličan. Naravno, on nam je pomogao i mi ga cijenimo.

Mislim da bi Grad trebao imati više sluha za ekološke projekte. Ono što primjećujem u zadnje vrijeme u jedinicama lokalne samouprave jest pristup „daj svima po malo da svi budu zadovoljni“.

PROVJERE Ne želimo nikoga podcjenjivati, ali EU projekti koji prolaze uistinu veliku kvalitativnu i ostalu provjeru dobiju isto sredstava kao i neki drugi, konkretno i naši projekti, koji su od manjeg značaja.

  • Koje još aktivnosti planirate u ovoj godini?

Imamo puno projekata koje provodimo – od Zelenog telefona na koji nam građani Osijeka i županije prijavljuju razne probleme iz segmenta zaštite prirode i okoliša. Imamo projekt Drava Life – radimo obnovu staništa rijeke Drave na sedam lokacija, Green Baranja – razvoj zelenog turizma u Baranju, koji između ostaloga povezuje Osijek i Baranju.

ODRŽIVI RAZVOJ Započeli su nam i novi projekti koji se bave edukacijom o održivom razvoju i zaštiti prirode u kojima sudjeluju i osječke škole.

  • Na koji se način financirate? Koji su izvori prihoda vaše udruge?

Fondovi Europske unije naš su najveći izvor prihoda. Kada prijavljujemo projekte EU, onda nam je najveći izazov sufinanciranje projekata. Konkretno, 3.000 kuna od Grada Osijeka nama je sufinanciranje ovog projekta.

SUFINANCIRANJE Na žalost, država je prije nekoliko godina promijenila politiku prema udrugama i vrlo teško ostvarujemo sredstva za sufinanciranje, zbog čega mnoge udruge više ni ne prijavljuju EU projekte.

Mi kao okolišna udruga imamo vjerojatno jednu izuzetnu situaciju, a to je da naše Ministarstvo ne daje natječaje za sufinanciranje, tako da imamo veliki problem. Tu se onda oslanjamo na jedinice lokalne samouprave, jer je u biti lokalno stanovništvo najveći korisnik naših projekata.

  • Kako ocjenjujete suradnju s gradom Osijekom? Pomaže li vam grad na još neki način?

Mi trenutno koristimo gradski prostor na Jugu II i na tome smo zahvalni. Tu  je smješten naš administrativni ured u kojem provodimo najveći dio naših projekata.

DOBRO, BOLJE Mislim da bi suradnja mogla biti i bolja, jer uvijek može biti bolja.

No, ocjenjujem je zadovoljavajućom.

  • Grad Osijek ponovno je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost proračuna važna?

Transparentnost je važna i u smislu da se vidi u što se ulažu sredstva, ali i zbog povjerenja samih građana u Gradsku upravu, odnosno na koji se način raspolaže novcem. Ono što bi voljeli jest da nam budu jasne i nekakve evaluacijske liste, odnosno na koji se način naši projekti koje prijavljujemo boduju, odnosno koji su to ljudi koji sudjeluju u ocjenjivanju projekata. Ta bi transparentnost udrugama bila jako važna.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s