IGOR MEDIĆ Eko trg na glavnoj tržnici okuplja lokalne ekološke proizvođače i promovira njihove proizvode

Tržnica Osijek pokrenula je projekt afirmiranja domaćih ekoloških proizvođača „Osječki Eko trg“. Glavni cilj projekta je kreiranje vidljivog, kvalitetnog i pouzdanog lokalnog tržišta ekoloških proizvoda. Stoga je na glavnoj osječkoj tržnici uređen i posebno označen prostor na kojemu svoje proizvode svakoga četvrtka, petka i subote u vremenu od 9 do 12 sati prodaju isključivo ekološki certificirani proizvođači. O projektu „Osječki Eko trg“ govori direktor Tržnice, Igor Medić.

  • Kako ste došli na ideju otvaranja „Osječkog Eko trga“ i kako su građani prihvatili ovaj koncept?

Eko trg zapravo je prošireni format posjetiteljima tržnice već dobro poznatog koncepta Zelenog četvrtka, pa se tamo i dalje svakog četvrtka organizira tematsko događanje vezano uz ekološke standarde, trendove, inovacije i novitete u eko proizvodnji te “zdravlju s tanjura”.

SURADNJA Projekt se realizira u suradnji sa Solidarnom EKO grupom i SLAP-ovim projektom E-ceker.

I trenutno je to svojevrsni epicentar za zdravu ponudu proizvoda svih onih koji brižljivo vode računa o zdravoj hrani i građana/kupaca koje zanimaju najnoviji trendovi ekološke proizvodnje.

  • Što sve građani mogu pronaći na Eko trgu?

Prilikom prvog Zelenog četvrtka u novom formatu 4. travnja posjetiteljima i kupcima podijeljeno 600 porcija omleta s povrćem, dok se već idućeg tjedna peklo 400 palačinki.

EDUKACIJE I DEGUSTACIJE U fokusu su lokalni ekološki proizvođači i promocija njihovih proizvoda, a kroz male atraktivne edukacije i degustacije, namjera je privući širu javnost u ovu ekopriču te razvijati dobre i zdrave navike. 

Na Eko trgu mogu se kupiti salata, mladi luk, mrkva, svježi kopar, pesto od medvjeđeg luka, tjestenina od pirea s medvjeđim lukom, kruh od pirovog brašna sa sjemenkama, povrtni mix za juhe i variva, lješnjaci, brašno i krupica, sok i druge prerađevine od aronije, hladno prešana ulja, med i drugi pčelinji proizvodi, kupinovo vino, brašno butternut tikve, jabuke, čajevi, maslaci od orašastih plodova i sjemenki, mješavine za proteinski kruh i krekeri.

  • Imate li u planu proširenje ponude?

Nakon gotovo 500 održanih i dobro posjećenih programa Zelenih četvrtaka manifestaciju obogaćujemo snažnijom sinergijom s ljudima koji se bave eko proizvodnjom i promoviraju zdravu hranu.

EKO TEMATIKA Svi budući programski događaji na sad već uhodanom Eko trgu bit će isključivo ekološke tematike, a prostor će bit dodatno izdvojen iz uobičajenog kolorita tržnice uz pomoć jumbo fotografija voća i povrća.

Namjera je iskoristiti prostor i koncept Eko trga na glavnoj gradskoj tržnici da se ondje umreže i promoviraju svi projekti temeljeni na zdravim pričama.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s